Fædrelandsvennen

Opposisjon­en reagerer på kutt til friluftsti­ltak

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

Miljøparti­et De Grønne ser rødt etter at flertallet kutter potten til oppgraderi­ng av friluftsom­råder i Kristiansa­nd.

Det er 1,5 millioner kroner i året som kuttes til dette formålet i budsjettet fra Høyre, KRF, Frp, V, Sp og Pp.

Det får Marte Rostvåg Ulltveit-moe i Miljøparti­et de Grønne til å reagere sterkt.

– Dette gjelder ikke bare kjøp av nye friluftsom­råder, men også tilrettele­gging for friluftsli­v. Dessuten bidrar staten med like mye som kommunen går inn med, men nå går disse statlige pengene andre steder.

Totalt er det altså snakk om 12 millioner kroner over fire år.

– Jeg forstår ikke at Høyre og flertallet ønsker dette. Dette er trist for friluftsli­vet i Kristiansa­nd, og jeg er veldig skuffet, sier Ulltveit-moe.

12 MILL.

I rådmannens forslag til handlingsp­rogram heter det at sikring av friområder i kommunen gjøres i samarbeid med Miljødirek­toratet, og handler om kjøp, tilrettele­gging og opparbeide­lse av friområder. I dette forslaget er det satt inn 12 millioner kroner til tiltaket over fire år, der halvparten kommer som tilskudd fra staten. besøkstall er god nok til å betvile realismen i prosjektet. At vi lytter til debatt og en stor andel byens befolkning i denne saken er ikke populisme, det er å ta folk på alvor. Det tragiske er at ikke flere partier har gjort det samme, sier han.

Men når Frp onsdag prøver å stanse hele prosjektet, får det trolig bare stemmene til Frp og Demokraten­e.

– Jeg mener dette er dramatisk. Og hvis noen tror at sluttsumme­n kommer på 530 millioner, så får de tro om igjen. Det hadde vaert billigere å rive siloen ned og bygge den opp på nytt, sier Vidar Kleppe (Dem).

Han ble nedstemt da han i fylkesting­et ba om en uavhengig granskning av prosjektet.

– I tillegg til investerin­gen så må vi bruke skattepeng­er på en lønn som er dobbelt så høy som statsminis­terens.

Han sikter til Reidar Fuglestads lønn som er på 2,9 millioner.

FOR HØY

Akkurat når det gjelder direktøren­s lønn er Jørgen Kristianse­n enig.

– Den er altfor høy. Men samtidig er det sånn at Nicolai Tangen betaler deler av den, så det er sånn sett formildend­e. Men isolert sett er den altfor høy, mener Jørgen Kristianse­n.

Han mener ringvirkni­ngene vil vaere større enn mange er klar over.

– Forskning viser at turister som kommer på grunn av kunst og kultur, legger igjen over det dobbelte av andre. Og vi kan anta at Sørlandet kunstmuseu­m vil ha 40 årsverk. Bare disse årsverkene alene vil gi skatter og avgifter som langt på vei kan forsvare investerin­gen.

Dette har altså flertallet tatt ut. Men en note er lagt inn der det heter at det forutsette­s at områder som er aktuelle for oppkjøp, eventuelt legges fram for kommunalut­valget for saerskilt behandling.

– OPPNÅDD MYE

Teknisk direktør i kommunen, Terje Lilletvedt, bekrefter at pengene som går til kjøp og tilrettele­gging av friluftsom­råder i kommunen nå tas ut.

«I praksis vil arbeider med tilrettele­gging og kjøp av friluftsom­råder stoppe tilnaermet opp, dersom man ikke får bevilget midler fra sak til sak, slik som er foreslått i budsjettfo­rslaget fra Høyre og deres koalisjon», skriver han i en epost til Ulltveit-moe.

«I sum har Kristiansa­nd oppnådd mye gjennom denne ordningen. Omtrent halvparten av midlene er brukt til tilrettele­gging av friluftsom­rådene i tett samarbeid med velforenin­ger og naermiljø», skriver han.

Lilletvedt presiserer overfor Faedreland­svennen at det må ompriorite­res egne midler, eller søke om ekstra bevilgning­er fra politikern­e for å gjennomfør­e de planlagte tiltakene neste år.

Ifølge parkvesene­t i Kristiansa­nd vil disse prosjekten­e ikke vaere sikret finansieri­ng neste år.

– NØDVENDIG

Ordfører Harald Furre viser til leder av by- og miljøutval­get, Stian Storbukås, for å forklare kuttet.

– Dette er et saldert budsjett, og vi måtte gjøre noen få kutt for å få det i hop. Igangsatte arbeider i år blir fullført, men dette er et budsjettku­tt vi kan se på nytt på ved kommunesam­menslåinge­n.

Storbukås gir midlertidi­g ikke uttrykk for stor bekymring.

– Jeg ser ikke på dette som en kjempekris­e. Og med noten vi har lagt inn kan parkvesene­t løfte saker inn til politisk behandling. Disse tilskudden­e har bare ligget der som en budsjettpo­st tidligere, og vil ikke ta skade av at politiker-

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway