Fædrelandsvennen

– Pubene skulle erstatte stua

-

Pub, som egentlig er en forkortels­e for «public house», er en erkebritis­k tradisjon fra Victoria-tiden på 1800-tallet. Pubene skulle erstatte stua for de mange som flyttet inn til byene der det var boligmange­l og arbeidere stort sett ikke hadde mer å bo på enn et soverom. Folk dro på jobb, på puben, og så hjem for å sove. Det er også derfor de gamle pubene ser så hjemmekose­lige ut, med gamle lamper og bokhyller, forteller Mustad.

Han mener derfor et London-besøk ikke er komplett før du har vaert innom en pub.

– DRIKKE KAFFE ELLER COLA

– Det er en utbredt misforståe­lse at man må drikke alkohol på puben. Du kan like gjerne kjøpe ei cola eller en kaffe, eller ikke minst ta deg et måltid. Mange av pubene serverer utmerket mat, saerlig hvis du beveger deg utenfor West End-området.

Siden 80-tallet har pubkulture­n i England vaert under press.

– Tidligere var pubene såkalte «free houses», som betyr at de selv kunne velge hvilke bryggerier de skulle kjøpe øl av. Da pubene begynte å slite på 80-tallet ble mange av dem kjøpt opp og knyttet til bryggerier, såkalte «tied houses». Så utover 90-tallet endret drikkemøns­teret seg som følge av barkulture­n som kom sigende inn fra kontinente­t samtidig som folk begynte å drikke mer hjemme. Det førte igjen til at pubene måtte øke ølprisene for å tjene nok penger, som ikke akkurat dro horder av nye gjester til kranene, forteller Mustad, som fortsatt husker han kunne kjøpe en pint med øl til 99 cent.

7000 BARE I LONDON

Men med om lag 7000 puber bare i London-området, er det fortsatt nok av valgmuligh­eter for tilreisend­e sørlending­er.

– Og drar du på landsbygda finner du fortsatt mange autentiske puber som serverer «Saturday danners» og «Sunday lunsjes». Å kjøre en time eller to for å besøke en bestemt pub på landsbygda er en kjaer helgeaktiv­itet for mange briter, sier Mustad.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway