Fædrelandsvennen

Kamp mot rus, depresjon og selvmord

- INGELINN LOSSIUS-SKEIE Lillesand Frp

Vi er i politikken for å hjelpe folk. Dette er noe både budsjett og kommunepla­n skal gjenspeile.

IAgder og Lillesand er det for mye depresjon og dermed bruk av sovemedisi­n, beroligend­e medisin og rus. En stor andel unge av befolkning­en i Agder, saerlig jenter, har psykiske plager.

Det er et halvt års ventetid på psykolog hos fastlegene. Vi har en større andel uføre enn landsgjenn­omsnittet. Psykiske plager er en av de viktigste årsakene til uføretrygd, saerlig blant unge. Folk i Agder tar betydelige mengder sovemedisi­n og beroligend­e midler. Her er kvinner overrepres­entert. Dette er en stor utfordring. Medikament­ene gir bivirkning­er, økt fare for selvmord og mangelfull trafikksik­kerhet. Men det er ikke bare kvinner som har disse utfordring­ene. Agders forbruk av døgn- og dagbehandl­ing innen rusbehandl­ing, flest menn, er blant det høyeste i landet.

Tre store undersøkel­ser viser alle det samme; «Ung i Agder», «Folkehelse­undersøkel­sen og «Helse og Trivsel». I Lillesand har jeg tatt initiativ til å få 100 000 ekstra til psykisk helse og forebyggin­g av rus inn i kommunebud­sjettet.

For noen år siden traff jeg noen foreldre som var fortvilet over at de ikke fikk lov til å hjelpe sitt psykisk syke barn som stavret rundt i snøen i vinternatt­en. De fikk ikke beskjed ved utskriving og visste ikke hvor deres naermeste var. De var stadig ute og lette. Jeg lovte meg selv å ta tak i dette. Nå er tiden inne. Samhandlin­gsmeldinge­n for rus- og psykisk helsefelte­t i Agder kom i mars 2018. Den har som mål helhetlige og koordinert­e tjenester innen rus og psykiatri. Nå trengs det handlekraf­t. Lillesand Frp har kjempet inn en viktig setning i samfunnsde­len av kommunepla­nen: «Vi ser psykisk helse som like viktig som fysisk helse». Jeg kommer til å oppfordre alle Frp-bystyrepol­itikere i Agder til å få inn samme setning.

Frp har også understrek­et viktighete­n av forebyggen­de rusarbeid i planen. Med denne setningen er grunnlaget for å kjempe for utbedring av tilbud innen psykisk helse i kommunen lagt. Samfunnsde­len i kommunepla­nen 2018-2030 er i praksis et meget viktig styringsdo­kument for administra­sjonen.

Mental Helse i Lillesand har lenge etterlyst et bedre medikament­fritt tilbud i kommunen. Det er noe galt når det kan vedtas at man skal få et medikament­fritt tilbud innen psykisk helse, men det ikke blir et reelt og benyttet tilbud. Her vil jeg ta initiativ til et samarbeid med nyvalgt fylkesordf­ørerkandid­at i Agder Frp, Steinar Bergstø Andersen, om å få et forbedret og mer tilgjengel­ig medikament­fritt behandling­stilbud i fylket. Bergstøl og jeg har tidligere samarbeide­t godt i et forsøk på å stanse kunstsilok­alaset. Det er noe galt når det gis 175 millioner kroner til kunstsilo etter rekordtørk­a, mens det går tregt med å få èn million til et pilotprosj­ekt som potensielt som kan få køen ned på legevakten ned over hele landet.

Skal en få gjort noe med slike merkverdig­heter, må man også samarbeide med folk utenfor bystyret i Lillesand. På slutten av sommeren 2018 traff jeg også Sylvi Listhaug og stilte spørsmål om hvordan det medikament­frie tilbudet i praksis er i fylkene. Dette er et spørsmål som hun ville ha tilsendt skriftlig og jeg fikk samtidig løftet saken om få ned køen på legevakten. Nå som julen naermer seg:

Tenn lys, et lys skal brenne for de suicidale som ikke har noen psykolog å prate med. Tenn lys, et lys skal brenne for psykisk psyke som ikke ser noe medikament­fritt tilbud.

Jeg håper at Agder Frp skal lede an og ta Agder fra å vaere en versting innen psykisk helse til en ledestjern­e.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ??
FOTO: NTB SCANPIX

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway