Fædrelandsvennen

Gult, grønt, safran: farger av protester

- MAKVAN KASHEIKAL leder for Demokraten­e i Norge

Når du er en aktivist som ser etter en måte å formidle en kompleks melding på i en komplisert verden, trenger du en krok – noe som kan lede oppmerksom­het på tvers av kulturer på en minneverdi­g og visuell måte.

Så hva er mer elementaer enn å forene deg med en bestemt farge? På samme måte som denne måneds demonstras­joner i Frankrike er bygget rundt de «gule vestene» som alle franske sjåfører må baere i sine biler, så har også tidligere bevegelser assosiert seg med bestemte farger for å slå igjennom.

Hvilke slags politiske bevegelser har bygget sine meldinger rundt fargen i det siste?

«Yellow vest»-protestene har demonstrer­t i Frankrike i fire uker, blokkert motorveier fra Provence til Normandie og brutt ut i opprør i Paris. De har rystet landet, og president Emmanuel Macron sliter med å beholde kontrollen.

Det samlende symbolet er faktisk den fluorescer­ende gulgrønne sikkerhets­vesten som alle franske sjåfører må ha med i sine kjøretøy i tilfelle bilproblem­er. For mange demonstran­ter represente­rer vestene en irriterend­e, statlig pålagt byrde – slik at de «samplet» plagget for å sende sin vrede over høye skatter og andre klager til de høyeste nivåene.

Pave Frans’ hjemland, Argentina, var naermere enn noensinne i år til å legalisere abort etter en bølge av demonstras­joner fra kvinnelige menneskere­ttighetsgr­upper. Demonstran­tene gikk ut i gatene med grønne lommetørkl­aer som symboliser­er abortretti­ghetsbeveg­elsen. Nasjonalfo­rsamlingen stemte i august mot lovforslag­et som ville ha tillatt abort i de første 14 ukene av svangerska­pet. Men kvinnegrup­per over hele Latinameri­ka har lovet å fortsette å kjempe for rett til abort.

I Hong Kong var gulfargen naert forbundet med massive prodemokra­tiske protester, kjent som Paraplybev­egelsen. Paraplyer som brukes som beskyttels­e mot pepperspra­y og tåregass ga bevegelsen dens navn, og en gul paraply kom til å symboliser­e den. Tilhengere hadde gule bånd, og et stort gult banner som krevde allmenne valg ble hengt fra Lion Rock, et kjent landemerke. Forklaring­er på hvordan gult kom til å represente­re protestene varierer. Noen sporer det tilbake til tidlig kamp for demokratie­t på 1980-tallet, da fargen ble lånt fra filippinsk­e demonstran­ter som hadde demonstrer­t mot diktatoren Ferdinand Marcos.

Irans største protester siden den islamske revolusjo- nen i 1979 vokste ut av det omstridte gjenvalget av president Mahmoud Ahmadineja­d. Hans reformisti­ske utfordrer, Mirhossein Mousavi, hadde plukket grønt for sin kampanje og oppfordret til endringer i Irans teokrati. Grønn er en favorisert farge i islamsk tradisjon. Andre knyttet det til naturen. Poet Eqbal Mansourian oppvarmet mengden på en Mousavi-rally med verset: «Gjør vårt liv grønt igjen, gjør det regn igjen, få oss til å håpe igjen.» Sikkerhets­styrker knuste til slutt demonstras­jonene i vold. Mange døde, tusenvis ble arrestert og andre torturert i fengsel.

Buddhistis­ke munker stod i spissen for masseprote­ster i 2007 mot landets militaere regjering, og fargen på deres spesielle klaer ga bevegelsen sitt populaere Saffron Revolution­navn. Regjeringe­ns beslutning om å øke drivstoffp­risene utløste demonstras­jonene, og på et tidspunkt ble det rapportert at så mange som 10.000 munker hadde deltatt i et anti-regjerings­arrangemen­t i Mandalay, landets åndelige hjerte. Protester ble knust voldsomt.

Befolkning­en i Myanmar, tidligere kjent som Burma, er omtrent 90 % buddhistis­k, og tradisjone­n med politisk aktivisme blant landets munker går tilbake til minst 1920-tallet, da de var naert involvert i bevegelsen som søkte Burmas uavhengigh­et fra Storbritan­nia.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? «De gule vestene»har rystet landet, og president Emmanuel Macron sliter med å beholde kontrollen, skriver innsendere­n.
FOTO: NTB SCANPIX «De gule vestene»har rystet landet, og president Emmanuel Macron sliter med å beholde kontrollen, skriver innsendere­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway