Fædrelandsvennen

Et spark i magen

- HÅKON BORGENVIK

Luk 1:39-45

Høres noe drastisk ut, kanskje. Et spark i magen kan gjøre vondt. Det kan brukes i overført betydning på en heller ubehagelig opplevelse. Men det kan også bety det stikk motsatte: Et tegn på den største lykke en mor kan oppleve. Eller en far. Eller en storebror eller storesøste­r. Når en legger hånda på mors mage og kjenner sparket fra det lille vidunderet der inne.

Et slikt spark hører vi om i Luk 1. Elisabeth, som venter barn tross sin høye alder, får besøk av sin slektning Maria. Hun er også blitt med barn – på enda underliger­e vis. For Maria har blitt gravid uten å ha vaert sammen med noen mann. Maria har hatt besøk av en engel. Den hellige ånd har kommet over henne. Den høyestes kraft har overskygge­t henne. Hva betyr dette? Ikke godt å si. Maria har opplevd store ting. Hun hilser på Elisabeth og da sparker barnet i Elisabeths mage. For det er Guds egen mor som står der i døra. Så sitter de der, de to kvinnene – i lykkelige omstendigh­eter. Den ene gammel og den andre ung. Og Elisabeth blir fylt av Den hellige ånd, og roper høyt: «Velsignet er du blant kvinner!»

Siden har Maria vaert velsignet og elsket av mennesker over hele kloden. Fordi hun trodde det engelen sa til henne, og lot det skje med henne som Gud ville. For da Gud gjorde seg så liten som det var mulig å bli, da var det Marias unge morsliv han valgte. For å bli som oss, dele alt med oss, bringe himmelen til jorden. Velsignet vaere du blant kvinner,

Maria!

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway