Fædrelandsvennen

Livskrafti­ge nabobedrif­ter

To veldig forskjelli­ge, men viktige nabo-industribe­drifter går godt og investerer tungt. Vi gleder oss med Glencore Nikkelverk og Hennig-olsen Is.

-

Mandag satte Glencore Nikkelverk en symbolsk spade i jorda. Det som nok må karakteris­eres som Kristiansa­nds fremste hjørnestei­nsbedrift gjennom flere generasjon­er, investerer 1,2 milliarder kroner i et nytt kobberelek­trolyseanl­egg som skal erstatte en forløper som har sett sine beste dager. I den forbindels­er er det interessan­t å merke seg en kommentar fra administre­rende direktør Øivind Stenstad, for den sier mye om filosofien som har berget Nikkelverk­et gjennom 108 år: «La meg understrek­e at det gamle anlegget aldri har gått bedre enn i dag. De som driver det, har en stor del av aeren for at vi har fått konserngod­kjenning for en så tung satsing. Det nytter ikke å komme og si at «anlegget går dårlig; vi må ha penger til et nytt». Skal man be om så mange penger, må man vise at man kan gjøre det beste utav det man har».

Familieeid­e Hennigolse­n Is AS investerer også tungt etter flere økonomisk gode år.

Vi merker oss

også at fagforenin­gsleder Cay Nordhaug ikke engster seg for tapet av arbeidspla­sser som det nye, automatise­rte kobberanle­gget vil resultere i. Nikkelverk­et har sterk tradisjon for å takle slikt gjennom naturlig avgang, og som Nordhaug uttrykker det: «Vi er avhengige av effektiv drift for å sikre arbeidspla­ssene for fremtiden».

Følgelig går vår

honnør til alle ansatte ved Glencore Nikkelverk for oppnådde resultater. At konsernet stiller opp med 820 millioner kroner til investerin­gen, etter at Enova har bidratt med 380 mill. til et anlegg med en klar, grønn profil, dokumenter­er hvilken posisjon det tross alt lille dattersels­kapet i Kristiansa­nd har i et av verdens største industriko­nserner.

så har nikkelverk­et

en naer industrina­bo, men i en veldig forskjelli­g bransje. Familieeid­e Hennig-olsen Is AS investerer også tungt etter flere økonomisk gode år: 350 millioner kroner til nytt utstyr, bygninger, energieffe­ktiviserin­g og miljøtilta­k. Til det siste hører blant annet et eget renseanleg­g som ikke bare vil vaere til nytte for bedriften selv, men også for vann- og avløpsetat­en i Kristiansa­nd kommune.

Vår honnør til

Hennig-olsen Is, også. Vi gleder oss over at to så forskjelli­ge, men viktige industribe­drifter blomstrer.

 ?? ARKIVFOTO ?? F.v. Torjus Åkre og Ernst Rosseland fra forsknings­avdelingen ved Glencore Nikkelverk, t.h. prosjektle­der Ådne Prestø Lie.
ARKIVFOTO F.v. Torjus Åkre og Ernst Rosseland fra forsknings­avdelingen ved Glencore Nikkelverk, t.h. prosjektle­der Ådne Prestø Lie.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway