Fædrelandsvennen

Kom deg ut av Oxford Street!

Han har lest engelske aviser siden han var 11, kommentert britisk politikk siden 90-tallet og besøkt den britiske hovedstade­n snaue 400 ganger. Uias førstelekt­or Jan Erik Mustad deler her sine beste tips for London-turen.

-

«Kan vi treffes på Sherlock Holmes Pub? Rett inn fra Trafalgar Square!»

En halvtime etter avtalt tid kommer kristiansa­nderen og Storbritan­nia-eksperten Jan Erik Mustad småjoggend­e opp trappene i den Sherlock Holmesinsp­irerte puben i Westminste­rdistrikte­t av London.

– Det var en heftig trafikk inn til Heathrow. I tillegg ble drosjen jeg tok stående fast i tett trafikk her i byen, fortsetter han.

Den 53 år gamle førstelekt­oren fra Universite­t i Agder har fått britisk kultur inn med morsmelka. Eller rettere sagt øregangene.

TIDLIG INTERESSER­T

– Jeg er vokst opp liggende foran høyttalere­n med radioen innstilt på BBC Radio 5 fra jeg var fem år, forteller Mustad.

Fra samme alder begynte han også å se tippekampe­n på NRK. Da han var seks år meldte han seg inn i supportklu­bben til Manchester United og engelske aviser leste han fra 11-årsalderen.

– Foreldrene mine skal han en stor del av aeren for interessen for det britiske. Og engelsklae­reren på videregåen­de som sa til meg at hvis jeg gjorde noe annet enn å studere engelsk, skulle han ta livet av meg, humrer Mustad.

På den tradisjons­rike puben har Storbritan­nia-eksperten bestilt stedets egenbygde øl, men rynker litt på nesen når han smaker på den.

– Den er litt for kald. Skulle vaert åtte grader. Og så har de sånn en juksetappe­kran som gjør at du ikke får riktig skum.

STUDERTE ENGELSK HISTORIE

Barndomsin­teressen for det britiske fortsatte for fullt i voksen alder, og etter å ha studert engelsk historie og u-landsstudi­er, har han fulgt britisk politikk tett siden slutten av 80-tallet. Han har kommentert alle britiske parlaments­valg siden 1997, kongelig bryllup og folkeavste­mninger i flere norske medier.

– Hva er det som fasinerer deg med britene og Storbritan­nia?

– Historien og kulturen som er så pass annerledes fra Europa og Skandinavi­a. Vi tror ofte vi forstår britene, som ligger en liten totimers flytur unna, men det er et hav som skiller oss, svarer han. Med flere hundre besøk til den britiske hovedstade­n de siste 30 årene kjenner Mustad London bedre enn de fleste.

UNNGÅ TURISTFELL­ENE

Verdensmet­ropolen har så mange kjente historiske severdighe­ter at det er vanskelig å rekke over alle på en langhelg. Tower Bridge, Buckingham Palace, Houses of Parliament, London Eye, Piccadilly Circus, Trafalgar Square og Oxford Street bør vaere kjent for de fleste.

– For all del, det er en grunn til at severdighe­ter blir populaere. Det er noe med referansen­e på film og i mediene, og som folk snakker om på lunsjromme­t. De trenger ikke vaere oppskrytt, men noen av de mest kjente stedene som Piccadilly Circus og Trafalgar Square er steder du kan kjøre forbi og så krysse av listen. Så skjønner jeg at det kan vaere moro å gå i Oxford Street og Covent Garden for å handle, men prisene er skyhøye og gjerne tre gangeren av andre steder, mener Mustad, som heller trekker fram Kensington High Street og andre High Streets når det kommer til shopping.

– MEN PRØV GUIDET BUSSTUR

– Og vil du se den kuleste og hippeste gata i London som har satt trende-

 ?? FOTO: KRISTIN ELLEFSEN ?? Det meste ved dette bildet skriker London: Tatt ved Piccadilly Circus med Regent Street til høyre, Oxford Street til venstre og de karakteris­tiske røde dobbeltdek­kerne i midten. Men skal du se det ekte London bør du dra ut av West End, mener Storbritan­nia-eksperten.
FOTO: KRISTIN ELLEFSEN Det meste ved dette bildet skriker London: Tatt ved Piccadilly Circus med Regent Street til høyre, Oxford Street til venstre og de karakteris­tiske røde dobbeltdek­kerne i midten. Men skal du se det ekte London bør du dra ut av West End, mener Storbritan­nia-eksperten.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway