Fædrelandsvennen

Firkantet designikon med 585 hk

G63 AMG heter modellen. Kall den gjerne med gamlenavne­t Geländewag­en. Eller børstrakto­r. Glem resten. For nå er nesten alt nytt. Og voldsomt maskulint, om det er lov å si.

- TEKST: TOR MJAALAND

Vi har vaert på tur i den kanskje mest ekstreme suv-en som er på markedet. I nesten 40 år har den vaert mer eller mindre uforandret, nå heter den Mercedes-benz G63 AMG, og det er stort sett bare blinklysen­e på forskjerme­ne, det gedigne utvendige reservehju­let og dørhåndtak­ene igjen fra forrige modell. Men bilen er like firkantet som før, litt bredere og lengre, litt lavere, men baerer dna-et til Geländewag­en suverent videre.

La oss like godt røpe hva som sitter under panseret. Og gjerne bli beskyldt for å glemme alt som heter miljøbil. Det siste skal vi forresten komme tilbake til, kanskje er det noen nyanser ute og går her.

Bensinmoto­ren i nye G63 AMG erstatter den gamle 5,5-literen og byr på 4-liters sylindervo­lum. Med to turboer er effekten på ekstreme 585 hestekreft­er og dreiemomen­tet på hele 850 Nm. Forstår du at dette kan bli moro?

0-100 km/t går unna på 4,5 sekunder, mens toppfarten er på 240 km/t, for en stor, firkantet suv på to og et halvt tonn. At forbruket er oppgitt til 1,31 l/mil overrasker ikke. Etter vår «leketur» lå det nok noen desiliter høyere. Vi måtte nemlig stadig innom Sport+-modus. Da endrer motorlyden seg fra jumbojetbr­øl til lyden fra Norges nye kampfly, F-35, uten at vi har hørt det siste annet enn via tv-lyden. Og bilen oppfører seg som et villdyr du helst ikke vil møte med alle kreftene sluppet løs.

Når det gjelder forbruket, så er det kanskje ikke den daglige kjøreøkono­mien du er mest opptatt av når du kjøper bil i prisklasse fra to millioner og oppover. Køen av kjøpelystn­e er likevel langt større enn antallet Mercedes klarer å få ut fra fabrikken i Østerrike der hver eneste bil er «håndlaget» av en dedikert og svaert erfaren mekaniker. Så ventetiden er på rundt to år før nye G63 AMG, eller en nedtrimmet G500 med «bare» 422 hestekreft­er, står i garasjen din. Eller kanskje helst utenfor villaen eller hytta på Hovden. Naboene bør jo også få ta den i denne bilen.

TERRENGBIL­EN

Vi var ikke i terrenget med nyeste versjon av Geländewag­en. Det burde vi selvsagt vaert for å kunne yte bilen, eller fartøyet, full rettferdig­het. Her er differensi­alsperrer i hopetall, og trykker du på lavserie eller senterdiff går bilen automatisk i såkalt G-mode. Da slår den av Esp-systemet, endrer styre- og gasspedalr­espons og er klar for utfordring­er alle andre biler rødmende vegrer seg for. Vadedybden er økt til 70 centimeter, og kamera i fronten gir deg mulighet til å se hva som dukker opp over bakketoppe­ne.

Men bilen er ikke bare maskulin, tøff og muskuløs. Riktignok får du et smell som et rifleskudd når du trykker for låsing av bilen, og dørene suger seg ikke akkurat igjen, her skal det smelle skikkelig. Men innvendig er bilen rett og slett lekker med siste skrik i digitalt dashbord infotainme­nt og stilige løsninger.

HERLIG OVERSIKT

Bakhjulsop­pheng er vi ikke akkurat spesialist­er på. Men det skal vaere nytt ved at den stive akselen er festet med to stag per side. Takket vaere avanserte foringer som har forskjelli­ge egenskaper i alle retninger som holder akselen på plass sideveis, har man oppnådd langt bedre kjøreegens­kaper på landevei.

Og så har du en herlig oversikt der du for en gang skyld ser hele panseret gjennom det enorme frontvindu­et. Du ikke bare er, men du ser også ut som en konge på veien i dette lynraske ikonet av en bil.

Så en tur tilbake til «miljøsvine­t» G63 AMG. Ja, den drikker bra mye og sender ut minst dob-

belt så mye CO2 som en «normal» bil. Men, som salgssjefe­n minnet om: En bil som denne holder i 40 år, minst. Mens kanskje en moderne elbil har utslitte batterier etter ti år. Bruk og kast er kanskje ikke alltid det mest miljøvennl­ige, selv om det kan synes sånn.

VAREBILEN

Vi kjørte en G63 AMG på grønne skilter. Varebilene har visstnok til nå vaert mest etterspurt, selvsagt på grunn av pris, men etter at den nye modellen kom, har etterspørs­elen etter personbilu­tgavene opp til naermere tre millioner kroner økt betrakteli­g.

På 80-tallet var den populaer da den med klaffesete­r bak ble bussregist­rert og kunne kjøre i bussfilen. Nyrike med børsflaks, sans for å komme kjapt frem og bli sett, skaffet seg derfor en børstrakto­r, en Mercedes Geländewag­en.

Det blir nok med den ene turen i G63 AMG. Men det er jo lov å drømme om at bilen står utenfor hytta på Bortelid en vintersønd­ag jeg titter ut i snøkavet.

 ??  ??
 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Firkantet som før, men ellers er det meste nytt i den nye Geländewag­en fra Mercedes. Denne modellen heter G63 AMG.
FOTO: TOR MJAALAND Firkantet som før, men ellers er det meste nytt i den nye Geländewag­en fra Mercedes. Denne modellen heter G63 AMG.
 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Sidehengt bakdør har vaert et av kjennetegn­ene på Geländerwa­gen fra Mercedes siden den ble lansert for 40 år siden.
FOTO: TOR MJAALAND Sidehengt bakdør har vaert et av kjennetegn­ene på Geländerwa­gen fra Mercedes siden den ble lansert for 40 år siden.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway