Fædrelandsvennen

– Jeg er lettet og glad

Kjell Ingolf Ropstad er lettet og glad for at KRF sier ja til regjerings­forhandlin­ger, men innrømmer at det blir krevende å bli enig om en felles plattform.

- TEKST: TONE SANDBERG tone.sandberg@fvn.no

Det sier Krfs nestleder - og forhandlin­gsleder - Kjell Ingolf Ropstad til Faedreland­svennen like etter at partiets stortingsg­ruppe onsdag enstemmig vedtok å innlede forhandlin­ger med Solbergreg­jeringen.

LIKER å FINNE LØSNINGER

Forhandlin­gene starter rett etter nyttår, og på spørsmål om han gleder seg, svarer Ropstad kontant: – Ja!

– Jeg liker jo veldig godt å forhandle og finne felles løsninger, utdyper han.

– Det er ikke det at jeg nødvendigv­is har patent på det som er best. Men gjennom forhandlin­ger har vi nå anledning til å se Krfpolitik­k bli norsk politikk, og det er veldig kjekt, smiler han.

SPLITTET PARTI

Veien til forhandlin­gsbordet har vaert brolagt med opprivende diskusjone­r som har splittet partiet, og Kjell Ingolf Ropstad medgir at han starter prosessen med visse forbehold:

– Jeg vet at sjansene er litt mindre denne gangen fordi det vil bli ekstra krevende for meg å få godkjent en regjerings­plattform i stortingsg­ruppa og landsstyre­t, erkjenner han.

Partileder Knut Arild Hareide meldte etter onsdagens møte at det hadde vaert entusiasme i sentralsty­ret og stortingsg­ruppa da de vedtok å forhandle, men Ropstad velger litt andre ord:

– Det mange synes er bra er at vi nå kan få mulighet til å gjennomfør­e vår politikk. Samtidig er det mange i partiet som fortsatt er uenige i veivalget og som er bekymret, sier han.

– TYDELIG SIGNAL

Men også de «røde» og «gule» stemte for å forhandle:

– Landsmøtet i november ga et tydelig signal om at vi skulle undersøke muligheten for å gå i regjering. Hadde vi stoppet i dag, ville man stilt spørsmål ved om vi virkelig hadde prøvd, sier Ropstad.

Kjell Ingolf Ropstad har siden 22. november ledet Krfs delegasjon i sonderinge­ne med ledelsen i Høyre, Venstre og Frp, og han starter forhandlin­gene med optimisme:

– Gjennom de signalene vi har fått i løpet av sonderinge­ne øyner jeg muligheten for at vi skal bli enige, selv om mye vil bli vanskelig, sier han.

ABORTSAKEN ER MED

Abort, klima, innvandrin­g og skatt er blant temaene der de fire partiene framstår med ulike profiler, men Ropstad vil ikke gå inn på enkeltsake­r. Men at den betente abortsaken har vaert diskutert bekrefter han:

– Den har vaert med i sonderinge­ne og vil bli med i forhandlin­gene, sier han.

Partiets kristne verdigrunn­lag, barnerefor­m, likeverdsr­eform og globale kamp for klima og mot fattigdom er andre saker som ligger på forhandlin­gsbordet, men Ropstad lar seg ikke lokke til å røpe detaljer i forhandlin­gsstrategi­en.

– Vi snakker om alt, sier forhandlin­gslederen som nå tar en saerdeles etterlengt­et juleferie før han rett etter nyttår setter seg ved forhandlin­gsbordet sammen med nestleder Olaug Bollestad og Erik Lunde, partistrat­eg og bystyremed­lem i Oslo. Akkurat hvor forhandlin­gsbordet skal stå er foreløpig uklart.

MANGE SNUBLESTEI­NER

– Jeg opplever at det gjennom sonderinge­ne er kommet en klar uttrykt vilje fra de andre partiene om å få dette til. Samtidig vet vi at snublestei­nene ligger på rekke og rad.

Det sier parlamenta­risk nestleder Hans Fredrik Grøvan til Faedreland­svennen.

Han sitter i partiets referanseg­ruppe bestående av både «blå», «gule» og «røde» Krf-ere som forhandlin­gsutvalget konfererer med underveis i prosessen. Der antar han det blir enda hyppigere møter når forhandlin­gene starter.

– Vi må drøfte internt hvor smertegren­sen i enkeltsake­r går, sier han.

– Men jeg vil gi honnør til forhandlin­gsutvalget for å ha gjort et saerdeles grundig arbeid. De har gått gjennom alle problemsti­llinger som er viktige for oss og som ivaretar vårt partis politikk, sier Grøvan.

– Det er blitt kartlagt hvor utfordring­ene ligger, men også hva enighetspu­nktene er. Jeg tror det er en mulighet for at vi kan lande dette, sier Hans Fredrik Grøvan.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? – Gjennom de signalene vi har fått i løpet av sonderinge­ne øyner jeg muligheten for at vi skal bli enige, selv om mye vil bli vanskelig, sier Krfs nestleder Kjell Ingolf Ropstad.
FOTO: NTB SCANPIX – Gjennom de signalene vi har fått i løpet av sonderinge­ne øyner jeg muligheten for at vi skal bli enige, selv om mye vil bli vanskelig, sier Krfs nestleder Kjell Ingolf Ropstad.
 ?? FOTO: TONE SANDBERG ?? – Vi må drøfte internt hvor smertegren­sen i enkeltsake­r går, sier stortingsr­epresentan­t Hans Fredrik Grøvan som sitter i partiets referanseg­ruppe under forhandlin­gene.
FOTO: TONE SANDBERG – Vi må drøfte internt hvor smertegren­sen i enkeltsake­r går, sier stortingsr­epresentan­t Hans Fredrik Grøvan som sitter i partiets referanseg­ruppe under forhandlin­gene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway