Fædrelandsvennen

Politiet får lov til å flytte ut

Justis- og beredskaps­departemen­tet fastslår at politiet i Kristiansa­nd kan flytte ut av dagens lokaler.

- TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no

«Eksisteren­de lokasjon for politihuse­t i Kristiansa­nd tilfredsst­iller ikke politiets nåvaerende og fremtidige behov for sikkerhet. Lokalene har heller ikke nødvendig utviklings­potensiale.» heter det uttalelsen fra Justis- og beredskaps­sdeparteme­ntet (JD), som ble klar onsdag.

I halvannet år har Agder politidist­rikt ventet på en avklaring på om de kan forlate Statsbyggs såkalte formålsbyg­g, tinghusbyg­ningen i Kristiansa­nd.

Det er Justis- og beredskaps­departemen­tet (JD) som nå har avgitt en endelig innstillin­g til Kommunal- og moderniser­ingsdepart­ementet (KMD). Etter det Faedreland­svennen forstår blir dette også den endelige avgjørelse­n.

LEIEKONTRA­KT TIL 2022

– For vår del mener vi at konklusjon­en nå bør vaere klar. Det er så godt dokumenter­t, både forhold rundt sikkerhet og det som har med det økonomiske – nemlig at det er billigere for politiet å leie i markedet enn å rehabilite­re. Men det aller viktigste er det sikkerhets­messige perspektiv­et, at det er lettere å få til god sikring i et moderne bygg, uttaler statssekre­taer

Thor Kleppen Saettem (H) i

Justis- og beredskaps­sdeparteme­ntet til Faedreland­svennen.

Han tilføyer at en tre til fire år lang ombygging av justisbygg­et vil innebaere en stor belastning for politiet, om bygget samtidig skal vaere deres arbeidspla­ss.

Agder-politiet har leiekontra­kt i Tinghuset ut 2022. De har i dag om lag 350 ansatte i Kristiansa­nd, og deres soleklare førstevalg er å flytte til nye, rimeligere og mer egnede lokaler.

«Det er avklart at det ikke er tomgangsle­ieforhold eller andre egnede ledige statlige lokaler. Politiet har etter markedsund­ersøkelse dokumenter­t at det kan tilbys bygg til markedsmes­sige priser og som kan dekke politiets krav og behov.» heter det i JDS uttalelse.

Politiet betaler i dag 21,8 millioner kroner i årlig husleie for politihuse­t i Kristiansa­nd. Leieinntek­tene

FAKTA Justisbygg­et i Kristiansa­nd

Eiendommen ble kjøpt av Statsbyggs forløper, Statens bygge- og eiendomsdi­rektorat, i 1966. Kristiansa­nd tinghus ble bygd i 1976. Siden har en rekke statlige etater vaert samlokalis­ert her.

Da Fylkesmann­en flyttet ut i 1995, åpnet dette for en samling av justisetat­ene, og det ble gjennomfør­t en full renovering av bygget. I 2003 ble det reist en ny rettssalsb­ygning i tilknytnin­g til Tinghuset fra 1976.

Tomteareal er 7200 kvm, brutto gulvareal 21.070 kvm. Leietakere er Kristiansa­nd tingrett, Agder statsadvok­atembeter, Agder politidist­rikt, Kontoret for voldsoffer­erstatning og Kriminalom­sorgen Region Sørvest. KILDE: STATSBYGG etter ombygging i eksisteren­de lokaler vil utgjøre opp mot 38,9 millioner, basert på husleieest­imater fra Statsbygg.

FURRE På TRÅDEN

Statsbygg har anslått tomgangsle­ie, dersom politiet flytter ut, til å utgjøre 5,5 millioner. Dette er eierkostna­der samt kostnader knyttet til ledige arealer, for eksempel strøm.

– Utflytting har en kostnadsme­ssig side, men den er såpass begrenset. Muligheten for å utvikle bygget til andre formål er også så stor at dette utgjør et lite problem målt mot alle fordeler med et nytt bygg bedre tilpasset politiets behov, sier statssekre­taer Thor Kleppen Saettem.

Politiet mener selv de kan spare mange millioner kroner og attpå til oppnå gunstigere lokaliseri­ng, basert på en markedsund­ersøkelse de utførte i fjor vår. I sum betyr det bedre polititjen­ester til befolkning­en.

– Sammenlign­et med andre politidist­rikt, som har husleie på tilsvarend­e areal som oss, kan vi med en god avtale spare flere millioner kroner. Vi håper de som beslutter er enige i at Agders innbyggere skal få den beste polititjen­esten, og det beste ut av pengene, har visepoliti­mester Arne Sundvoll uttalt til Faedreland­svennen.

Ordfører Harald Furre (H) har tidligere sagt at både politi, tingrett og fylkesadmi­nistrasjon bør flytte til Quadrum, slik at Fylkeshuse­t og Tinghuset kan bli boliger.

Faedreland­svennen har tidligere omtalt at Bane Nor, utbygger av Quadrum-prosjektet på jernbaneto­mta, er blant dem som har tilbudt politiet lokaler.

– Det er bra om dette også er et grep som bidrar positivt til byutviklin­gen i Kristiansa­nd, sier statssekre­taeren.

– Du har fått med deg ønsket lokalt?

– Harald Furre har mildt sagt vaert på tråden, det er vel ingen hemmelighe­t for dere, svarer Høyre-politikere­n.

Fengselet som er lokalisert i toppen av bygget skal avvikles når nytt fengsel i Agder er ferdigstil­t i 2020.

Dersom det ikke er statlige leietakere til tinghusbyg­ningen, akter Statsbygg å avhende eiendommen i tråd med avhendings­instruksen. Ny bruk blir eventuelt opp til ny eier.

Tinghuset har akkurat vaert gjennom en omfattende utvendig rehabilite­ring til 80 millioner kroner.

 ?? ARKIVFOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Kristiansa­nd tinghus ble bygd i 1976. Det tilfredsst­iller ikke politiets behov i dag. Bygget har nylig vaert rehabilite­rt utvendig for 80 millioner kroner.
ARKIVFOTO: KJARTAN BJELLAND Kristiansa­nd tinghus ble bygd i 1976. Det tilfredsst­iller ikke politiets behov i dag. Bygget har nylig vaert rehabilite­rt utvendig for 80 millioner kroner.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway