Fædrelandsvennen

Go-ahead-anbudet til Stortinget

Konkurrans­en om Sørlandsba­nen skal behandles av transportk­omiteen på Stortinget. Det ble utfallet av debatten om saken tirsdag kveld.

- SVEINUNG BERG BENTZRØD

Debatten startet etter at samferdsel­sminister Jon Georg Dale (Frp) hadde holdt en lengre redegjørel­se om anbudskonk­urransen om Sørlandsba­nen, Jaerbanen og Arendalsba­nen.

En redegjørel­se som for øvrig ga minimalt med ny innsikt i hva som skjedde da Jernbanedi­rektoratet evaluerte britiske Go-ahead mot NSB og SJ.

I likhet med Jernbanedi­rektoratet oppsummert­e Dale med at Go-ahead samlet sett leverte det økonomisk mest fordelakti­ge tilbudet.

– Go-ahead har på en tillitvekk­ende måte beskrevet større dynamikk og en strategi for større kundetilst­rømning. De scoret meget godt på arbeid med punktlighe­t og avvik i trafikken, sa Dale, og la til:

– Jeg er fornøyd med at vi over flere år vil spare flere milliarder kroner på togtjenest­er. Jeg kan ikke se at departemen­tet har gitt styringssi­gnal som kan tolkes som at ett resultat har vaert saerskilt politisk ønsket.

Dale forsikret at «departemen­tet ikke har sett direktorat­ets evaluering­smodeller».

IKKE IMPONERT

Dale møtte imidlertid sterk motbør fra opposisjon­en på Stortinget.

– Jo mer som kommer frem, dess mer uryddig virker prosessen, sa Rødts Bjørnar Moxnes.

Han pekte på at ett av regnestykk­ene der direktorat­et har evaluert de tre selskapene holdes skjult. Og la til:

– Go-ahead, som tidlig i prosessen nesten ble avvist på grunn av usunn økonomi, kunne plutselig levere et pristilbud som var lavere enn de andres, sa han.

BEHANDLES På STORTINGET

Det blir likevel en videre gjennomgan­g av anbudskonk­urransen, altså hvordan den er gjennomfør­t. Det sørget et forslag fra Aps Sverre Myrli for.

– Jeg og Arbeiderpa­rtiet kan ikke her og nå svare ja eller nei på om anbudsutse­ttingen har gått riktig for seg, heller ikke etter å ha hørt Dales redegjørel­se, sa Myrli under debatten.

– Er det slik at dersom en anbyder dumper prisen så vinner den anbudet? Vi fikk forsikring­er om at slik skulle det ikke bli. Selv er jeg rimelig sikker på at NSB ikke ville vinne, når jernbanere­formen så tydelig ønsket andre aktører inn på markedet, sa han.

– Vi har alt å tjene på åpenhet. Vi mener at vi må gå videre med saken, og at redegjørel­sen sendes Transportk­omiteen, sa Myrli.

Det forslaget fikk muntlig støtte av Morten Stordalen i Frp, av Bengt Fasteraune i Sp, av Arne Naevra i SV, av Hans Fredrik Grøvan i KRF og av Jon Gunnes i Venstre. Det fikk til slutt støtte av alle partier og ble klubbet gjennom av Magne Rommetveit, som satt med presidentk­lubben.

– Det gir muligheter for at flere opplysning­er vil komme frem, sier Rødts Bjørnar Moxnes, som fastholder at hans parti og SV vil foreslå å pålegge Riksrevisj­onen å se på anbudskonk­urransen.

Behandling­en av saken i transportk­omiteen vil finne sted over nyttår.

 ??  ??
 ?? REFVEM OG NTB FOTO: FREDRIK ?? Anbudet om drift av Sørlandsba­nen havnet i Stortinget på nyåret etter krass kritikk. Bildet t.v. er fra London hvor Go-ahead driver jernbanen. Over er samferdsel­sminister Jon Georg Dale (Frp) i Stortinget tirsdag.
REFVEM OG NTB FOTO: FREDRIK Anbudet om drift av Sørlandsba­nen havnet i Stortinget på nyåret etter krass kritikk. Bildet t.v. er fra London hvor Go-ahead driver jernbanen. Over er samferdsel­sminister Jon Georg Dale (Frp) i Stortinget tirsdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway