Fædrelandsvennen

En (dyr) uvane

- JESSICA LOUISE JUSTNAES Lillesand PAUL NOTTO MIKKELSEN,

Biter du negler? Det burde du slutte med umiddelbar­t.

●●Jeg har nemlig kommet opp med en fantastisk idé: klipp neglene dine i stedet. Oppbevar de kaldt til du har fått en betydelig mengde, let opp en tilfeldig kineser på nettet og send de til ham.

Hvorfor i all verden, tenker du sikkert nå. Jo, det skal jeg fortelle deg. Kinesere har i tusenvis av år trodd at hornet til neshorn er laget av noe helt magisk som styrker potensen, hjelper mot bakrus, angst og ikke minst mot onde makter. Hundretuse­nvis av neshorn har lidd fryktelige skjebner som uskyldige brikker i denne helt meningsløs­e oppfattels­en, som deles av millioner av asiater.

Dessverre så har det nå gått så langt at flere arter neshorn allerede er utryddet. Nå sist: Nordlig hvit neshorn, samtidig som det kun er få individer av stumpnesho­rn, spissnesho­rn og sort neshorn igjen.

Så da tenker jeg at muligheten for at verden om kort tid er helt uten neshorn er stor. Og for å hindre panikk blant størstepar­ten av Kinas befolkning (stort sett av menn) så må vi fort som svint finne en erstatning for neshornets magiske kraft. Heldigvis for oss (konsekvens­ene kunne jo blitt fatale) så har forskere (for lenge siden, faktisk) funnet ut at neshornet består av akkurat det samme som vår negler består av, nemlig keratin.

Så hvorfor blir det drept opptil tre neshorn hver dag? Det må jo vaere fordi det er mangel på negler i store deler av Asia. Så vi må gi de en hjelpende hånd ... eller flere. Eller rett og slett bare fingeren?

Jeg forstår nå at overskudde­t på negler i Asia er ikke-eksisteren­de, da de fleste asiatiske menn sikker tygger vilt på sine egne, og ikke deler med noen.

Så klipp neglene og redd et neshorn. Og til alle dere negledesig­nere der ute: You know what to do. der er det satt kulderekor­d. I juni ble det målt -97,7 grader C. Det er ny rekord. Etter påstandene til klimapanel­et skulle jo isen ha smeltet.

Isen på Svalbard smelter, men det er ikke CO2 som har skylden. Det er konstatert store mengder metangass som kommer opp fra tundraen og havbunnen, og den har 32 ganger så stor virkning som CO2 som vi trenger for alt som vokser og gror på jorda. Gartnerien­e kjører inn firedobbel dose med CO2 i drivhusene for å få plantene til å gro. Så om vi litt for mye CO2 i lufta er bare fint, spesielt for alle som driver med jordbruk.

De ultra fiolette strålene fra CO2 på havflaten er på 2w/m2, og går 0,1 mm ned i havet, mens solstrålen er på 1000w/m2, og går 180m ned i havet, så det burde ikke vaere noen som helst tvil om hva som varmer opp havet.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway