Fædrelandsvennen

Bileierne vil få depositum tilbake

40.000 nordmenn står på venteliste­r for å sikre seg akkurat den elbilen de ønsker. Mye kan skje mens du står på en slik liste.

- TEKST: TOR MJAALAND

Bilorganis­asjonen NAF går nå ut med råd til de mange som vet at det kan gå måneder og år før bilen de står på venteliste for dukker opp. Samtidig opplyser Kia at de betaler tilbake depositume­t til de som har reservert en e-niro.

– Den siste tiden har vi sett eksempler på venteliste­biler som får nedjustert rekkevidde­n og noen får økt pris. Så lenge du står på venteliste, kan du trekke deg når som helst og få tilbake depositume­t, sier Nils Sødal, senior kommunikas­jonsrådgiv­er i NAF.

BETALER TILBAKE

– Kia har besluttet å tilbakebet­ale reservasjo­nsbeløpet til alle som står på venteliste­n og er i gang med det. Men de står der fortsatt og får bilene når deres tur kommer, sier daglig leder i Motor Sør, Dagfinn Berg.

Kia opplevde et voldsomt press da det ble mulig å stille seg på venteliste for nye e-niro mot å betale et depositum på 7777 kroner. Summen med alle syvtallene skal åpenbart minne om Kias lange garantitid på syv år.

– Da 6000 hadde skrevet seg på reservasjo­nslisten, ble det stopp i muligheten til å reservere nye e-niro, sier Berg som forventer 2000 e-niro til Norge neste år. Det betyr at de som står nederst på listen må regne med å vente til 2021 før de får bilen, om ikke antall biler til Norge økes.

Ifølge Berg er det svaert få som har trukket seg etter at ventetiden ble kjent.

– Dette styres gjennom importøren, men såvidt jeg vet er det rundt 100 av de 6000 som har trukket seg, sier han.

DYRERE

Den store utfordring­en er at elbiler med lang rekkevidde, bra med plass til en forholdsvi­s folkelig pris, har vist seg å vaere mangelvare. De ferskeste eksemplene på det er Hyundai Kona og Kia eniro, som begge ble lansert i år.

NAF og Sødal presiserer at selv om du har betalt depositume­t, kan du ombestemme deg i tolvte time.

– Står du på venteliste, får du et tilbud om å kjøpe bilen når det er din tur i køen. Det er helt uforplikte­nde og uten økonomiske forpliktel­ser om du ombestemme­r deg, sier Sødal

Han viser til at elbilen fort kan bli dyrere når den endelig kommer i butikken. For eksempel når man legger på ønsket utstyr.

– Derfor er det rett og rimelig at man kostnadsfr­itt kan trekke seg fra å kjøpe bilen, mener Nils Sødal.

Han sier at det samme gjelder om det som har vaert tilfelle med nevnte Hyundai Kona og Kia eniro, nemlig at rekkevidde­n blir kortere enn forespeile­t.

NY KIA SOUL

Med så lang leveringsh­orisont som enkelte bilmerker opererer med, kan også momsfritak­et bli en utfordring, ifølge NAF. Elbiler er som kjent fritatt for engangsavg­ift og moms frem til 2021. Hva som skjer etter det, vet ingen ennå.

Og mens folk står på venteliste, dukker det stadig opp nye elbiler med lang rekkevidde. Som kanskje gjør at noen hopper av og velger andre modeller.

– Vi er i den gunstige situasjone­n at populaere Kia Soul kommer i ny og større utgave med økt rekkevidde i april. Det kan bli alternativ­et for noen av dem som venter på e-niro, sier Dagfinn A. Berg hos Motor Sør.

 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Daglig leder Dagfinn A. Berg hos Motor Sør opplyser at bare rundt 100 av de 6000 som står på venteliste for nye Kia e-niro har trukket seg så langt.
FOTO: TOR MJAALAND Daglig leder Dagfinn A. Berg hos Motor Sør opplyser at bare rundt 100 av de 6000 som står på venteliste for nye Kia e-niro har trukket seg så langt.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway