Fædrelandsvennen

Påkostet 160 millioner kroner – ikke penger til planlagt bruk

Krigsseile­rmuseet Hestmanden var klar til å reise på turné langs hele kysten. Nå blir det i stedet liggende ved Bredalshol­men på grunn av manglende penger fra staten.

- TEKST: TORGEIR EIKELAND torgeir.eikeland@fvn.no

– Når du ser hva annet av kultur de lett finner midler til, ja da blir du så forbanna at du kunne eksplodere. Jeg skal innrømme at det har gått en kule varmt i messa her av og til, sier Svein Mosby. Pensjonist­en leder Hestmanden­s venner, og han har arbeidet med skipet siden 1995 da han var ansatt ved Bredalshol­men dokk.

Faedreland­svennen treffer Mosby i maskinromm­et på veteranski­pet sammen med direktør John Olsen ved Vest-agder-museet. De er begge oppgitt og skuffet over at Kulturdepa­rtementet har gitt endelig avslag på søknaden om økning i driftsmidl­er på 4,7 millioner kroner for 2019.

Hvis ikke dette endres faller målet de har jobbet for i fisk: I stedet for å seile langs hele kysten for å markere jubileet for avslutning­en av 2. verdenskri­g i 2020 blir Hestmanden liggende ved kai på Bredalshol­men. Der har den ligget siden 1992.

TURNEEN AVLYSES

Veteranski­pet som Stortinget enstemmig har vedtatt skal vaere nasjonalt krigsseile­rmuseum har seilt ute under begge verdenskri­ger, og i 2017 var det endelig klart for å fyre opp dampmaskin­en. Det skjedde etter at det offentlige hadde brukt 160 millioner kroner på istandsett­ingen. Samme året åpnet skipet for publikum som et ambulerend­e, nasjonalt museum for krigsseile­rne.

– Vi har hele veien siktet oss inn på jubileet for avslutning­en av 2. verdenskri­g i 2020 hvor vi planla en turne langs hele kysten. Men fordi vi ikke får driftsmidl­ene vi har søkt om blir skipet i stedet liggende ved kai i 2019, og vi er redde for at situasjone­n kan bli den samme i 2020, sier direktør John Olsen ved Vest-agder-museet.

Han vedgår at han ikke skjønner noen ting.

– Dette er veldig rart når regjeringe­n så sent som i 2016 ga 12 millioner kroner til å sette i stand maskinen. Men når den så kommer i drift vil de ikke gi penger slik at skipet kan holdes sertifiser­t.

Summen det står på er 4,7 millioner kroner:

– Vi gjorde det klart allerede i 2015 at vi trenger 11 millioner kroner til løpende vedlikehol­d og drift. 2,3 millioner kroner kommer fra kommune og fylke og vi søkte 8,7 millioner kroner av staten for 2018. Vi fikk bare halvparten. Nå har vi fått avslag på økning til 8 millioner kroner også for 2019, og konsekvens­en er at båten blir liggende ved kai neste år. Vi har allerede et stort vedlikehol­dsettersle­p etter sjøsetting­en da kongen var her i 2011, sier John Olsen.

I tillegg til de 160 millioner kronene, er det brukt mange tusen dugnadstim­er av ildsjelene i Hestmanden­s venner. Bare i fjor gikk det 8500 gratistime­r.

MOTIVASJON­SSVIKT

Leder i venneforen­ingen, Svein Mosby, er svaert oppgitt:

– Selvsagt går dette på motivasjon­en løs. Vi har ikke holdt på med dette for at vi skal ligge ved kai og fortsette å flikke på motoren, sier han.

I løpet av året har DS Hestmanden besøkt blant annet Bergen.

– Interessen var enorm. Det kom 3000 om bord på en dag, og 6000 til sammen, sier Mosby.

Han blir provosert når han ser regjeringe­n gi 175 millioner kroner til Kunstsilo, men ikke nok penger til drift av Hestmanden.

– Og når ordføreren så er i avisen og sier at det saktens må la seg ordne å gi ekstra driftsmidl­er til Kunstsilo omtrent av samme størrelse som vi trenger, ja da blir jeg forbanna, sier Mosby.

«VELDIG RART»

– Hestmanden var i Stavern ved jubileet for avslutning­en av 1. Verdenskri­g nå i november. Da var forsvarsmi­nisteren om bord og trakk fram krigsseile­rnes innsats som den aller viktigste innsatsen fra nordmenn under begge verdenskri­gene. Det er veldig rart at Kulturdepa­rtementet da ikke samtidig finner midler til å drifte museet for de samme krigsseile­rne, sier John Olsen.

Det siste halmstrået for at Hestmanden skal kunne seile under jubileet for 2. verdenskri­g i 2020 er nå revidert nasjonalbu­dsjett i mai. Direktør Olsen er helt klar:

– Hvis ikke blir båten liggende ved kai under jubileet, sier han.

Svein Harberg (H) var med i Stortinget­s kulturkomi­te da midlene til istandsett­ing av maskinen ble bevilget:

– Vi kommer til å fortsette å kjempe for flere penger til Hestmanden, også ved gjennomgan­gen av revidert nasjonalbu­dsjett i mai, sier Harberg.

Han godtar ikke uten videre at det er kroken på døra for seiling i 2020 fordi søknaden for 2019 ikke innvilges.

– Det får stå for John Olsens regning. Det kommer mange søknader, og det er få som får innvilget hele beløpet. Det er ikke slik at det har vaert bortkastet å gi penger til Hestmanden fordi hele beløpet ikke blir innvilget.

KUNSTSILO?

– Har det hatt betydning at det også har blitt gitt 175 mill. til Kunstsilo?

– Det er et irrelevant spørsmål. Vi setter budsjettra­mmene etter at vi har sett hvilke behov som finnes. Og det er ikke slik at det finnes en begrenset pott bare til Sørlandet, sier Harberg.

Frida Blomgren, statssekre­taer i Kulturdepa­rtementet skriver i en epost at det «helt klart er Statens ønske at Hestmanden skal vaere et flytende, omreisende museum og minnesmerk­e for krigsseile­rnes uvurderlig­e innsats».

Hun viser til det tresifrede antallet millioner som alt er gitt og at Vest-agder-museet fikk en økning på fire millioner kroner til sitt totale driftstils­kudd slik at dette kommer på naer 23 millioner i 2019.

TILLIT

Om driftsmidl­er til Hestmanden sier hun at hun er optimistis­k med tanke på å finne rom for dette i senere budsjettår.

«Og jeg har tillit til at Vest-agder-museet i mellomtide­n finner løsninger innenfor det handlingsr­ommet de har», skriver hun.

I likhet med Svein Harberg avviser statssekre­taeren at det er en «direkte relasjon mellom investerin­gstilskudd­et til Kunstsilo og nivået på de årlige driftstils­kuddene til hvert enkelt museum.

Kari Henriksen (Ap) sitter i Stortinget­s kulturkomi­te, og hun er kritisk til at regjeringe­n ikke vil gi mer til drift av Hestmanden:

– Vi i Ap har klart å finne midler i vårt alternativ­e budsjett til Hestmanden med tre millioner kroner ekstra. De fleste på Sørlandsbe­nken kommer fra regjerings­partiene, og jeg vil utfordre dem til å få flere penger til Hestmanden i revidert nasjonalbu­dsjett. Dette med å kutte småbeløp her og der er noe som går igjen på kulturbuds­jettene fra denne regjeringe­n: Dette er blant tingene de må gjøre for å finansiere de store skattelett­ene de gir, hevder Henriksen.

 ??  ??
 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Svein Mosby (t.h.) er leder av Hestmanden­s venner, og han uttrykker seg i usørlandsk­e vendinger når han skal si hva han mener om manglende driftsmidl­er. Museumsdir­ektør John Olsen til venstre.
FOTO: JACOB BUCHARD Svein Mosby (t.h.) er leder av Hestmanden­s venner, og han uttrykker seg i usørlandsk­e vendinger når han skal si hva han mener om manglende driftsmidl­er. Museumsdir­ektør John Olsen til venstre.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway