Fædrelandsvennen

Ekstra krevende for meg.

KRF sier ja til å gå i regjerings­forhandlin­ger, men nestleder Kjell Ingolf Ropstad innrømmer at et splittet parti vil gjøre det ekstra krevende å få godkjent en regjerings­plattform.

- VIDAR UDJUS POLITISK REDAKTØR vidar.udjus@fvn.no - 952 43 505

Det var to alvorstyng­ede Krf-topper som onsdag kl 12 fortalte det mange hadde ventet på: At KRF er fornøyd med resultatet av sonderinge­ne med regjerings­partiene. Og at partiet er klart for å gå inn i reelle regjerings­forhandlin­ger.

●●Alvor hos Knut Arild Hareide og Kjell Ingolf Ropstad er naturlig når det er snakk om regjering, saerlig for et parti som har vaert så splittet som KRF. Men fravaeret av glede er påfallende, også når man snakker med Krf-ere på den fløyen som vant retningsva­lget.

●●Splittelse­n har vaert så dyp i partiet at de som vant, nøler med å vise åpen entusiasme for det som nå skal skje, av frykt for å provosere dem som tapte. «Selv politiske gjennomsla­g føler vi nesten at vi må beklage», sier en Krf-er som tilhører den borgerlige fløyen.

●●Det forteller om et parti i fortsatt krise.

●●Samtidig er det åpenbart at KRF gjennom de siste ukers sonderinge­r har fått klare signaler om viktige politiske gjennomsla­g. Men selv ikke Krfs stortingsg­ruppe vet helt hva dette innebaerer. De sonderinge­ne som nå skal gå over i forhandlin­ger, må av naturlige grunner holdes på fortrolig plan, blant så få som mulig. Men saerlig et så splittet parti som KRF har behov for å forankre en så alvorlig beslutning hos flest mulig.

●●Det er like fullt vanskelig når tilliten internt en såpass tynnslitt. Det fikk vi også en indikasjon på da partileder Hareide på presseorie­nteringen i går snakket åpent om faren for lekkasjer, hvis for mye informasjo­n ble delt med for mange i partiet.

●●Egentlig er dette fravaeret av begeistrin­g et paradoks. KRF er det partiet på Stortinget som lengst har vaert utenfor regjerings­kontorene (bortsett fra Rødt og MDG). Det er i seg selv oppsiktsve­kkende når man snakker om et sentrumspa­rti.

●●Og nettopp ønsket om regjerings­makt har vaert tydelig og klart uttrykt i flere år av partileder Hareide. Under Arendalsuk­a et drøyt år før sist stortingsv­alg var han klar på at det var et viktig mål for KRF å komme i regjering etter valget i 2017. Først og fremst for å sette Krfs politikk ut i livet, selvsagt. Men i partiet har det også vaert en stigende frustrasjo­n over at unge, politiske talenter ikke har hatt noen naturlige karrierest­eg i et KRF uten statsråder, statssekre­taerer eller politiske rådgivere. Dermed har partiet trolig også gått glipp av framtidige profiler i politikken.

●●Nå kan både politisk gjennomsla­g og posisjoner bli en realitet. De aller fleste tror at når det først blir forhandlin­ger, da blir det også regjering. Men det ser altså ikke ut til å glede saerlig mange – foreløpig.

 ??  ??
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Knut Arild Hareide (t.v.) og Kjell Ingolf Ropstad fortalte på en improviser­t pressekonf­eranse i går at KRF sier ja til å gå i regjerings­forhandlin­ger med H, Frp og Venstre.
FOTO: NTB SCANPIX Knut Arild Hareide (t.v.) og Kjell Ingolf Ropstad fortalte på en improviser­t pressekonf­eranse i går at KRF sier ja til å gå i regjerings­forhandlin­ger med H, Frp og Venstre.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway