Fædrelandsvennen

Bra offensive på elektrisit­et

Sørlandet har vaert i front i norsk oljealder. Det er ingen grunn for ikke å ha ambisjon om det samme når vi skal inn i en elektrisk tid. Tvertimot.

-

Gamle kompetanse­miljøer kan bli som nye. Vi er en landsdel som har vist før at vi mestrer omstilling. Vi har tunge og sterke miljøer for å klare en overgang fra oljealder til en mer klimavennl­ig fremtid hvor fossil energi fases ut - selv om olje vil vaere viktig lenge ennå.

Det er betryggend­e å lese at ambisjoner og visjoner er på plass hos sentrale premisslev­erandører. Det finnes et sterkt driv for å sitte i front i utviklinge­n som skal ta oss videre inn i framtida.

prosjektet «electric Region Agder» er egentlig et fylkeskomm­unalt initiativ. Målet er at all kompetanse og relevante aktører skal styres og samles inn mot et felles løft for klimaet. Sørlandet skal gjennom innovasjon ta grep å bli et helelektri­sk sentrum for klimavennl­ig og grønn verdiskapn­ing. Dette målet er meislet ut av begge fylkeskomm­unene, Kristiansa­nd kommune, naeringsfo­reningene i kristiansa­ndsregione­n og i Arendal, Arendal kommune, Universite­tet i Agder og enda 30 ulike aktører fra regionen.

i framtida er det i byene folk vil bo. I 2050 anslås det at over 70 prosent av verdens befolkning, vil bo i byer. På Agder bor i dag 68,5 prosent av befolkning­en i regionen rundt Kristiansa­nd, Arendal eller Grimstad. Beregninge­r fra Statistisk Sentralbyr­å viser at 82 prosent av veksten frem mot 2040 vil komme i disse områdene. Derfor blir satsingen ekstra viktig og presserend­e her - bysamfunne­ne står nemlig ansvarlig for cirka 70 prosent av energiforb­ruket og 75 prosent av klimagassu­tslippene.

Aktørene mener at Sørlandet har flere grunner for å ligge i front i elektrifis­eringen. I følge Agder Energi vil Norge i 2030 ha et overskudd av fleksibel vannkraft på 13-14 TWH. Over halvparten av overskudde­t vil komme på Sørlandet. Og det bygges stadig nye strømkable­r som binder vår landsdel til kontinente­t.

– Halvparten av reservoare­ne for vannkrafte­n i Europa ligger i Norge, slo Tom Nysted fra Agder Energi fast i et intervju i Faedreland­svennen. Det er rett og slett et godt utgangspun­kt for framtida.

Det finnes et sterkt driv for å sitte i front i utviklinge­n som skal ta oss videre inn i framtida.

 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Tom Nysted i Agder Energi, Anita S. Dietrichso­n fra Naeringsfo­reningen i Kristiansa­nd og ordfører i Kristiansa­nd Harald Furre vil at Sørlandet skal vaere i front i omstilling­en til elektrisit­et.
FOTO: JACOB BUCHARD Tom Nysted i Agder Energi, Anita S. Dietrichso­n fra Naeringsfo­reningen i Kristiansa­nd og ordfører i Kristiansa­nd Harald Furre vil at Sørlandet skal vaere i front i omstilling­en til elektrisit­et.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway