Fædrelandsvennen

Grått gull i boden

Etter at Brede Nordahl spikret sin grå Renault 5 Turbo 2 inn i boden, har verdien skutt i vaeret. Han er langt fra alene om å ha bil som investerin­g.

- TEKST: PAAL KVAMME

Skriket fra en jamrende stikksag sang ut over nabolaget. Da bråket stilnet, hadde Brede Rosanowsky Nordahl skjaert et digert hull i kledningen. Bergensere­n dyttet en liten, grå Renault inn gjennom hullet, spikret igjen veggen og slo av taklyset.

Seks år senere er Nordahl tilbake i boden. Den lille, franske bilen ikke rørt seg en centimeter. Men verdien har økt med flere hundre tusen kroner.

– Dette er inngangsbi­lletten til en leilighet for ungene, sier 49-åringen idet han fjerner støvtrekke­t fra en ikonisk rallybil, en Renault 5 Turbo 2.

VERDIEN FLERDOBLET

Bilen kjøpte han i 2001 for 125.000 kroner. Rundt ti år senere ville han selge bilen, men ingen ville kjøpe. Dermed ble bilen satt i boden.

– Den gangen kostet en sånn bil ikke så mye. Men da folk ifra England spurte om jeg ville selge den, skjønte jeg at noe hadde skjedd. I dag kan jeg ikke herje rundt med en slik bil lenger. Realistisk verdi nå er nok en halv million, mener Nordahl.

Et kjapt nettsøk viser at bergensere­n slett ikke er stor i kjeften: tilsvarend­e biler i USA er priset fra 75.000 til 100.000 dollar.

683 PROSENT ØKNING

Tyske Suedwestba­nk AG anbefaler velbeslått­e kunder å sette pengene i klassiske biler. Banken har til og med sin egen indeks for verdien på veteranbil­er. Bloomberg News meldte nylig melde at eiere av enkelte Porsche 911-modeller har hatt en verdiøknin­g på 683 prosent de siste 13 årene.

Rogalendin­gen Ole Ertvaag har satset på klassiske biler. Ifølge Finansavis­en hadde hans selskap Classic Cars Asset Management allerede i 2016 tjent mellom 40 og 50 millioner kroner på internasjo­nal handel med drømmebile­r. 2017-regnskapet viser et «varelager» verdt 102 millioner kroner.

TOYS R US

Ikke langt fra Nordahls innspikret­e rallybil, ligger en stor, anonym lagerhall som eierne kaller Toys R Us. Inne i mørket står en rekke Porsche, Ferrari, Morgan og andre entusiastb­iler og venter på å øke i verdi.

– Jeg er sikker på at 75 prosent av bilene vil vaere en ok investerin­g, det kan jeg ikke si om aksjene mine, sier Øyvind Heradstvei­t (47).

Sammen med en kamerat startet han Enzo Racing AS, et investerin­gsselskap med fokus på klassiske biler.

– Vi plasserer penger i biler som jeg tenker kan vaere en god investerin­g. Dette er noe jeg kan betydelig mer om enn aksjemarke­det, og noe jeg hatt lyst til å gjøre siden jeg var 20 år.

«GAMMELDAGS­E» BILER

Så langt har Enzo Racing stort sett kjøpt inn biler.

– De få vi har solgt, har gitt fra beskjeden til meget god fortjenest­e. Noen av bilene våre har hatt en realistisk dobling på to-tre år.

Heradstvei­t tror det er «gammeldags­e» biler som vil vaere lønnsomme på sikt – gjerne dem som er produsert i begrenset omfang.

– Biler med manuelt gir, selvpusten­de motorer, biler med lukt og lyd og vibrasjone­r. Biler der du er i førersetet, ikke omvendt.

Heradstvei­t understrek­er betydninge­n av å ha «de lange brillene på».

– Jeg har ti års perspektiv. Da har jeg samtidig en unnskyldni­ng for å ha bilene en god stund. Litt av gleden er jo å kunne lufte bilene av og til.

EIERGLEDE

I Haugesund sitter økonom og bilsamler Arnulf Stakkestad (40) og tenker at tre ulike faktorer har gjort bil til et hett investerin­gsobjekt:

– Etter finanskris­en gikk mange fra verdipapir­er til realkapita­l. Internett har gjort det globale bilmarkede­t mer oversiktli­g. Moderne biler er blitt datamaskin­er. Analoge biler kommer ikke tilbake, og det er slike biler som skaper følelser, sier Stakkestad.

I hans 170 kvadratmet­er store garasje står det både Porsche, Ferrari, BMW og Alfa Romeo. Alle er kjøpt for å gi store opplevelse­r uten store kostnader.

– Noen gode tips til investerin­gslystne?

– Kjøp en bil du virkelig, virkelig ønsker, og finn et så godt og originalt eksemplar. Eiergleden må vaere en del av investerin­gen, mener Stakkestad.

 ?? FOTO: PAAL KVAMME ?? SPIKRET INNE: For seks år siden spikret Brede Nordahl en sjelden Renault 5 Turbo 2 inn i boden. Bilen står der ennå, men verdien har skutt i taket.
FOTO: PAAL KVAMME SPIKRET INNE: For seks år siden spikret Brede Nordahl en sjelden Renault 5 Turbo 2 inn i boden. Bilen står der ennå, men verdien har skutt i taket.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway