Fædrelandsvennen

Yndlingen tilbake på Old Trafford

Ole Gunnar Solskjaer gjør et eventyrakt­ig comeback i Manchester United. Vel 22 år etter at han ble kjøpt av Alex Ferguson, overtar han som manager i klubben.

- TEKST: NTB

Han erstatter José Mourinho med umiddelbar virkning, leder høyst sannsynlig laget i kampen mot sin gamle arbeidsgiv­er Cardiff lørdag. Mike Phelan blir Solskjaers assistent.

– United har en spesiell plass i mitt hjerte. Det er fantastisk å vaere tilbake i denne rollen. Jeg ser fram til å jobbe med den talentfull­e spillersta­llen vi har og alle andre i klubben, sier Solskjaer til Uniteds hjemmeside.

Solskjaer har i utgangspun­ktet jobben ut denne sesongen. Han går inn i en klubb som er helt avhengt i toppkampen i Premier League og som møter Paris St. Germain i mesterliga­en i februar.

De fleste ekspertene er samstemte om at Solskjaers sjanser til å beholde jobben på permanent basis ikke er saerlig store. Flere store navn, blant andre Mauricio Pochettino og Zinédine Zidane, er pekt på som hetest til å ta jobben fra juni av.

Solskjaer har et svaert overkommel­ig kampprogra­m, med et unntak (bortekamp mot Tottenham), fram til 9. februar. 12. februar kommer PSG til Manchester i det som blir den andre store testen for Solskjaer.

Onsdag var det 8178 dager siden Solskjaer ble United-spiller. Det skjedde 29. juli 1996 etter at angriperen ble fløyet fra Molde til Manchester i flyet til Kjell Inge Røkke.

YNDLING

Solskjaer ble raskt en yndling på Old Trafford og scoret 18 ligamål i sin første sesong i Manchester. Han fikk tilnavnet «The Baby-faced Assassin» på grunn av sitt gutteaktig­e utseende.

Nordmannen hadde ofte en rolle som superreser­ve, men han valgte å bli i klubben. Solskjaer fikk flere tilbud om å bytte arbeidsgiv­er. Han var lojal mot United helt til en kneskade stoppet ham i slutten av august 2007.

PÅLITELIG

Høydepunkt­ene i Solskjaers elleve sesonger lange karriere som United-spiller er svaert mange. Han ble matchvinne­r i Champions League-finalen i 1999 da United slo Bayern München etter en svaert dramatisk kamp.

I 1999 scoret Solskjaer fire mål som innbytter i en kamp mot Nottingham Forest.

Solskjaers fasit ble 126 mål på 366 kamper for United. Han gikk glipp av nesten to hele sesonger på grunn av skade.

2. august 2008 spilte han sin testimonia­lkamp på Old Trafford. Dagen før skrev en av Englands mest anerkjente fotballskr­ibenter, Henry Winter, dette:

– Det vil ikke vaere et tørt øye på Old Trafford når Ole Gunnar

Solskjaer – en rollemodel­l i fotballen, et United-ikon og mannen som puttet ballen i målet bak tyskerne – kommer på banen for siste gang.

Etter Cardiff-kampen lørdag spiller United mot Huddersfie­ld andre juledag og Bournemout­h fire dager senere. Begge går på Old Trafford.

 ??  ??
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Det var Sir Alex Ferguson som hentet Solskjaer i 1996, og de har snakket mye taktikk sammen etter at nordmannen ble trener for reservelag­et.
FOTO: NTB SCANPIX Det var Sir Alex Ferguson som hentet Solskjaer i 1996, og de har snakket mye taktikk sammen etter at nordmannen ble trener for reservelag­et.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway