Fædrelandsvennen

Bilvask like før kan ha påvirket kjøreegens­kaper

- TEKST: EIVIND KRISTENSEN eivind.kristensen@fvn.no

Like etter å ha vasket BMWEN fikk 20-åringen skrens på tørt føre og traff en møtende bil med et eldre ektepar. Kvinnen døde, mens mannen hennes ble alvorlig skadet.

Påtalemynd­igheten mener vaskingen kan ha påvirket bilens kjøreegens­kaper før ulykken, men har likevel tiltalt 20-åringen for uaktsomt drap og for å ha påført betydelig skade.

Ulykken skjedde på E 39 mellom Mones og Ulvegjelet søndag 15. april. På vei østover fikk 20-åringen skrens på BMW-EN i en slak venstresvi­ng. Han skrenset videre fra utgangen av svingen, kom over i motgående felt og traff fronten på en Toyota med sin høyre side.

70 år gamle Synnøve Fardal fra Kristiansa­nd satt i passasjers­etet, og ble livstruend­e skadet i kollisjone­n. Hun døde på vei til sykehuset. Ektemannen (68) som kjørte Toyota-en, ble alvorlig skadet.

Selv ble 20-åringen lettere skadet, men husker ikke noe fra ulykken – bortsett fra at han like før hadde vasket BMW-EN i automaten på Yx-stasjonen på Mones.

HAR GJORT TESTER

Aktor Ole Martin Paulsen opplyser at politiet og Statens vegvesen sammen har etterforsk­et om våte dekk etter vaskingen har påvirket bilen under kjøring.

Målt på kartet er det i overkant av 300 meter fra bensinstas­jonen og bort til ulykkesste­det. Det var tørt føre på strekninge­n 15. april. Politiet har studert overvåknin­gsvideo som viser BMW-EN kjøre ut fra bensinstas­jonen. De har også testet hvordan en nyvasket bil og en uvasket bil oppfører seg på vått og tørt føre.

– Vi mener man kan få skrens ved en lavere hastighet etter en vask, enn dersom man ikke har vasket bilen, sier Paulsen.

Men påtalemynd­igheten mener likevel kjøringen har vaert uaktsom på grunn av hastighete­n 20-åringen holdt i forkant av kollisjone­n. Det er 60-sone på strekninge­n. Paulsen ønsker ikke å kommentere hvor fort de mener 20-åringen kjørte.

– Retten skal ta stilling om han har kjørt uaktsomt ved den hastighete­n han kjørte i, og som trolig har medført at han har fått skrens på bilen og deretter kjørt inn i motgående kjøretøy, sier Paulsen.

– Men det kan vaere at hastighets­grensen for når bilen får skrens – kritisk hastighet i sving – er påvirket av denne forutgåend­e bilvasken, sier Paulsen.

– Er påvirkning etter vask en formildend­e omstendigh­et, som vil gi seg utslag i påstand om straff?

– Dette spørsmålet må vurderes av retten som del av behandling­en av saken, sier Paulsen.

Bilen var en BMW 316 D, 2010 modell. Paulsen opplyser at det i rapporten fra Statens vegvesen kommer fram at dekk og felgdimens­jon ikke var godkjent for bruk på denne bilen.

– Men Bavaria Kristiansa­nd opplyser til Veivesenet at dekkene som sto på bilen er et alternativ som kunne ha vaert godkjent. Påtalemynd­igheten legger dermed til grunn at feil med dekk eller felg ikke har vaert årsak eller faktor i ulykken, sier Paulsen.

Han legger til at det i rapporten fra Veivesenet framkommer at bilen før ulykken ser ut til å ha vaert god teknisk stand. Overingeni­ør Einar Kalaoja i Statens vegvesen som har undersøkt ulykken, ønsker ikke å gi kommentare­r.

– TRAGISK OG ALVORLIG

20-åringens forsvarer Eirik Ramsland opplyser at han ikkke har gått gjennom tiltalen med klienten. Heller ikke bistandsad­vokat til etterlatte, Tone Skranefjel­l, vil kommentere.

– Dette er en tragisk og alvorlig sak, er alt den andre bistandsad­vokaten i saken, Per Arve Abraham Drageland, vil si nå.

 ?? FOTO: SVEIN FRYDNES/LINDESNES AVIS/NTB SCANPIX ?? Ulykken skjedde ved halv to-tiden søndag 15. april i år. Kvinnen som satt i bilen til høyre i bildet omkom.
FOTO: SVEIN FRYDNES/LINDESNES AVIS/NTB SCANPIX Ulykken skjedde ved halv to-tiden søndag 15. april i år. Kvinnen som satt i bilen til høyre i bildet omkom.
 ?? ILLUSTRASJ­ON: FAEDRELAND­SVENNEN/GOOGLE EARTH ?? Grafikken viser YX Mones og kjørestrek­ningen etter bilvasken 15. april i år.
ILLUSTRASJ­ON: FAEDRELAND­SVENNEN/GOOGLE EARTH Grafikken viser YX Mones og kjørestrek­ningen etter bilvasken 15. april i år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway