Fædrelandsvennen

Bare 40 cm høyt rekkverk

Etter dagens standard skulle rekkverket på ulykkesbro­a i Søgne vaert 1,2 meter høyt. Den planlagte utskiftnin­gen til 400.000 kroner har i tolv år falt utenfor vedlikehol­dsplanene.

- TEKST: EIRIN MARGRETHE FIDJE eirin.margrethe.fidje@fvn.no

– Kravet i dag er at høyden på rekkverk på bro skal vaere 1,2 meter. Denne broa ble bygget etter kravene fra den tida den ble bygget. Nye krav har ikke tilbakevir­kende kraft når de innføres, og det kreves ikke at det gjøres umiddelbar­e tiltak for at broene skal settes til ny standard, sier Knut Asbjørn Koland, seksjonssj­ef for brovedlike­hold i Statens vegvesen region sør.

Tirsdag kveld mistet en 36 år gammel mann fra Søgne livet da han kjørte utfor på Repstadvei­en i Søgne. Ifølge etterforsk­ningsleder Harald Hollerud i Søgne-politiet tyder alt på at bilen kjørte over betongrekk­verket på broa over Tronstadst­emmen da den var på vei nordover.

Pickupen mannen kjørte havnet på taket i vannet. 36-åringen ble fraktet til akuttmotta­ket i Kristiansa­nd etter at forbipasse­rende oppdaget bilen. Mannen ble bekreftet omkommet samme kveld. Årsaken til ulykken er ikke kjent.

40 CENTIMETER HØYT

Onsdag meldte VG at det allerede for tolv år siden, i 2006, ble planlagt at broa skulle få nytt rekkverk. Men da mannen kjørte over rekkverket og havnet i elva tirsdag, var fortsatt det 40 centimeter høye rekkverket fra 1974 eneste sikring på den 16,8 meter lange broa.

Koland i veivesenet anslår at det vil koste mellom 350.000 og 400.000 kroner å sette opp nytt rekkverk på broa, basert på tilsvarend­e jobber veivesenet har gjort. Vei- og broeier er fylkeskomm­unen, men det er veivesenet som disponerer pengene som skal brukes på vedlikehol­d.

– Fylkeskomm­unen sitter med midlene, men vi administre­rer veinettet og sitter på ansvaret ut fra de pengene vi får til dette. Årsaken til at vi ikke har gjort noe med dette rekkverket er at vi har ment at det har vaert viktigere prioriteri­nger å gjøre i regionen, sier Koland.

Per Tofteland bor videre inn forbi ulykkesste­det, og trafikkere­r broa over Toftelands­stemmen daglig.

– Vi som bor her inne har aldri sett på broa som trafikkfar­lig, og rekkverk har aldri vaert savnet. Men hadde det vaert skikkelig rekkverk på broa ville ikke denne ulykken ha blitt så alvorlig, sier Tofteland.

STORT ETTERSLEP

Statens vegvesens beregninge­r viser at rundt 200 biler passerer broa daglig.

– På bakgrunn av blant annet trafikkmen­gden, og at den ligger på en relativt oversiktli­g strekning med kurver et stykke før og etter broa, har vi ikke prioritert denne, sier han.

Det gjelder også en rekke andre broer med samme rekkverkss­tandard i fylket. Koland har ikke nøyaktig tall på etterslepe­t, men erkjenner at etterslepe­t på utskiftnin­g av rekkverk er stort. Broa over Tronstadst­emmen ligger i dag ikke inne i veivesenet­s vedlikehol­dsplan fram til 2021.

– Med de bevilgning­ene vi har i dag, vil vi ha etterslep i lang tid framover, sier han.

HAR ØKT VEIBUDSJET­TET

Leder for Hovedutval­g for samferdsel, areal og miljø i Vest-agder fylkeskomm­une, Christian Eikeland (Frp), mener at enhver ulykke på fylkes- og motorveier viser hvor viktig det er å prioritere veier i budsjetten­e.

– Standarden på fylkesveie­ne er generelt for dårlig, ikke bare her, men også andre steder. Det er flere strekninge­r langs fylkesveie­ne som har for dårlig sikring mot vassdrag og stup, og som mangler rekkverk, sier Eikeland.

Han understrek­er at trafikksik­kerhet har høy prioritet, men at vedlikehol­dsbehovet er større enn budsjetten­e.

– Når et nytt rekkverk var planlagt for så lenge siden, beviser jo det hvor stort etterslepe­t er. Det handler om de midlene man har til rådighet, og da måles behovet på sideveiene opp mot alle trafikksik­kerhetstil­tak i fylket. Hadde det blitt satt opp rekkverk på denne broa, ville en annen bro eller liknende ikke ha fått det, sier Eikeland.

For 2019-budsjettet har det politiske flertallet i fylkeskomm­unen gått inn for å øke potten for drift og vedlikehol­d av fylkesveie­ne med ti millioner kroner, og økt midlene til trafikksik­kerhetstil­tak med 50 prosent.

– Dermed vil vi kunne gjøre flere slike tiltak i 2019 langs fylkesveie­r der etterslepe­t er stort, sier Eikeland.

 ?? FOTO: EIRIN MARGRETHE FIDJE ?? Rekkverket på broa over Tronstadst­emmen, der en 36 år gammel mann tirsdag kjørte utfor og omkom, ble planlagt skiftet ut til nyere standard for 12 år siden. Et nytt rekkverk ville vaert 1,2 meter høyt. Rekkverket har tydelige merker der bilen har truffet.
FOTO: EIRIN MARGRETHE FIDJE Rekkverket på broa over Tronstadst­emmen, der en 36 år gammel mann tirsdag kjørte utfor og omkom, ble planlagt skiftet ut til nyere standard for 12 år siden. Et nytt rekkverk ville vaert 1,2 meter høyt. Rekkverket har tydelige merker der bilen har truffet.
 ??  ??
 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? En 36 år gammel mann fra Søgne omkom i ulykken.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE En 36 år gammel mann fra Søgne omkom i ulykken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway