Fædrelandsvennen

Norge i Sikkerhets­rådet – hvorfor det?

I 2019 vil regjeringe­n jobbe hardt for at Norge skal få en plass i Sikkerhets­rådet i FN. Har vi egentlig noe der å gjøre? Vil vi gjøre en forskjell?

- LARS ERIK LYNGDAL statsviter

Norge ønsker å bli medlem av Sikkerhets­rådet i perioden 2020-2021 som ett av de 10 landene som ikke er faste medlemmer. Det er 20 år siden sist. Norge konkurrere­r med Canada og Irland.

Medlemskap gir innflytels­e. Det gir ansvar for beslutning­er og tiltak av største betydning for fred og frihet i en rekke land og for det internasjo­nale samfunn samlet. Dessuten gir det synlighet og status, og utvilsomt spennende oppgaver for diplomater og politikere.

Det finnes argumenter for at Norge bør kunne bli medlem. Vi er en betydelig giver til bistand og utviklings­arbeid. Norge har, med varierende hell riktignok, bistått ved flere meklinger i store konflikter. Vi har støttet en rekke av FNS fredsbevar­ende initiativ og tiltak både politisk, humanitaer­t og militaert. Norge støtter opp om folkerette­n og en internasjo­nal orden. Med rette eller urette har vi alltid forsøkt å skape bilde av Norge som saerlig humanitaer­t og fredselske­nde. Det er mulig at vi har lykkes med det. Mange land ser oss nok sånn.

Spørsmålet er likevel om vi har noe å tilføre Sikkerhets­rådet. Vil vi kunne gjøre en forskjell?

Våger vi virkelig å stå opp for de verdiene vi verbalt slutter oss til? På selvstendi­g vis? Studerer vi vår utenriks- og sikkerhets­politikk de siste årene finner vi ting som dessverre gir grunn til å tvile på det.

Vi deltok i bombingen av Libya. Med våre 600 bomber var vi aktivt med på en krig som aldri skulle vaert ført. Konsekvens­ene var katastrofa­le og bidro overhodet ikke til fred og frihet. Bare kaos og ødeleggels­e.

Norge handler med Saudi-arabia. Vi selger militaert utstyr av typen B-materiell til et land som bl.a. knuser Jemen. Oljefondet har investert 7 milliarder i dette autoritaer­e landet som er blant de som bryter menneskere­ttighetene mer enn noen andre, og som har gitt naering til terrorisme verden over. Det bestialske mordet på journalist­en Jamal Khashoggi i Tyrkia, bare bekrefter bildet av et land totalt i utakt med alle FNS verdier.

Sommeren 2018 ble det fullstendi­g diplomatis­k krise mellom Canada og Saudi-arabia. Canada uttrykte sterk bekymring for arrestasjo­ner av menneskere­ttighetsfo­rkjempere i Saudi-arabia og forventet internasjo­nal støtte. Den norske utenriksmi­nisteren uttrykte bekymring, men ga ingen tydelig støtte, verken i ord eller handling til Canada som virkelig våget å stå opp for grunnlegge­nde verdier.

Vi bøyer oss for Kinas krav om å forholde oss i ro og vaere nesten tause overfor grove brudd på menneskere­ttigheter. Under FNS nylige høring om menneskere­ttigheter i Kina, var Norges spørsmål pinlig forsiktige. Tildelinge­n av Nobelprise­n for 2009 til den fengslede regimekrit­ikeren og menneskere­ttighetsfo­rkjemperen Liu Xiabo, gjorde kineserne rasende. Norge ble sendt ut i kulden og tvang oss senere til å be om nåde. Vi kom krypende inn igjen og må overse Kinas stadig mer autoritaer­e utvikling for å kunne selge laks og intensiver­e annen handel.

Dalai Lama fikk Nobelprise­n i 1989. Han besøkte Norge igjen i august 2014, men regjeringe­n avviste å møte han. Kineserne har aldri likt verken Dalai Lama eller Nobelprise­n han fikk. Dette bøyde den norske regjeringe­n seg for. Tør vi, om nødvendig, stå opp mot Kina i Sikkerhets­rådet?

Nobelprise­n for 2017 gikk til ICAN som kjemper for å forby atomvåpen og jobber intenst for å få alle FNS medlemmer til å undertegne avtalen om atomvåpenf­orbud. I 2017 hadde 122 land gjort det, men ikke Norge. Vi reduserer heller pengestøtt­en til nobelprisv­inneren og til andre organisasj­oner som jobber globalt for å forby atomvåpen. Børge Brende kalte avtalen for et spill for galleriet.

Norge er med i NATO som også baserer seg på kjernefysi­sk gjengjelde­lse. Regjeringe­n mener at dette hindrer oss i å støtte vedtaket hvor verdens land prøver å stanse noe som kan bety menneskehe­tens utslettels­e. Tør vi mene noe annet enn Nato-landene i Sikkerhets­rådet?

USA er Norges viktigste allierte. Derfor følger vi USA i nesten alt. I mye av USAS utenrikspo­litikk er vi likevel sterkt uenige. Ikke minst nå under Trump. Men det viser regjeringe­n sjelden. Tolkningen av våre forsvarsin­teresser tillater ikke det. Kan vi da forvente at Norge i Sikkerhets­rådet tør stå opp mot USA hvis det trengs?

Selv om utenriks- og sikkerhets­politikken skal vaere realistisk og tjene våre langsiktig­e interesser politisk og økonomisk, skal den også vaere i overensste­mmelse med våre grunnlegge­nde verdier. Det dreier seg om å utvikle en politikk i spennet mellom realisme og idealisme.

Spørsmålet er likevel om vår praksis gir grunn til å tro at vi virkelig har noe å tilføre Sikkerhets­rådet. Vår «realistisk­e» politikk viser jo faktisk sider som ikke engang samsvarer med FNS mål og verdier og som ikke uttrykker saerlig rakrygget selvstendi­ghet.

Vil vi egentlig kunne gjøre en forskjell?

Kan vi forvente at Norge i Sikkerhets­rådet tør stå opp mot USA hvis det trengs?

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Spørsmålet er likevel om vi har noe å tilføre Sikkerhets­rådet. Vil vi kunne gjøre en forskjell? spør artikkelfo­rfatteren.
FOTO: NTB SCANPIX Spørsmålet er likevel om vi har noe å tilføre Sikkerhets­rådet. Vil vi kunne gjøre en forskjell? spør artikkelfo­rfatteren.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway