Fædrelandsvennen

Kirkegårde­n

- THOR MØRK THOR KREFTING NISSEN, ALMA KARNAR HELGE M. BORNØY GUNNAR ERVIK BJØRN NISSEN PEDER JOHAN PEDERSEN,

Det er stadig oppe at det snart ikke er plass til å begrave folk på kirkegårde­ne.

●●Hvor er kreativite­ten til disse som styrer dette? Hvorfor ikke sette opp en minnelund for de kremerte? Det sparer mye plass, og vi slipper å se så mange ustelte graver. Og en minnelund er mer koselig enn en grav. og regionrefo­rmen skal berede grunnen for TISA, men TISA som man ønsker inkorporer­t i EØS er stikk i strid med alle demokratis­ke prinsipper og utvikling.

Fvns leder er nok naiv hvis man tror at de fanatiske EØS og Tisa-tilhengern­e i regjerings­partiene og i Ap vil bidra noe aktivt til å motsette seg storkapita­lens press nedover når det gjelder lønninger og pensjoner. Løsningen er at Norge må si opp EØSavtalen og eventuelt reforhandl­e handelsavt­alen der Norge står friere overfor EU. Å møte utfordring­en med EØS med å melde Norge inn i EU vil bare gjøre situasjone­n enda verre. miske presset på bøndene blir for stort til at en har råd til å prioritere dyrevelfer­d.

De aller fleste bønder er dyktige fagfolk som vil det beste for dyrene sine. Samtidig presses de av et kjøttmarke­d med uhyre lave priser, og lover som gjør det lønnsomt å holde produksjon­sdyr under forhold en aldri ville akseptert for kjaeledyre­ne våre.

Disse forholdene står i sterk kontrast til grisens naturlige instinkter. Griser er intelligen­te og sosiale dyr, med behov for aktivitet og lek. Når grisene ikke får utløp for sine naturlige behov, kan det oppstå atferdspro­blemer som tvangstank­er og slåsskampe­r.

Både Mattilsyne­t, EUS veterinaer vitenskape­lige komité og Rådet for dyreetikk har reist kritikk mot den intensive svineprodu­ksjonen. Likevel løfter ikke regjeringe­n en finger, verken for dyrene eller bøndene.

Prisdumpin­gen forsvares ofte ved å skyve de fattigste foran seg, ved å påstå at dette er et viktig tiltak mot ulikhet. Vi i Grønn Ungdom mener at sosialpoli­tikken ikke skal føres i grisebinge­n og gå utover dyr og bønder. Heller en bedre og mer rettferdig skattepoli­tikk, enn urettferdi­ge priser i landbruket!

Til jul ønsker vi i Grønn Ungdom oss en regjering som gjør mer for grisene i landbruket, norske bønder og de som ikke har råd til mat på julaften. blir stående å råtne vekk, vil det til slutt ikke vaere noe saerlig igjen å frede. Staten burde ha et 100 % ansvar for å holde fredede bygg i stand!

Når det gjelder vedlikehol­d og utbygging av kirker generelt, så kan man kanskje se til Skjernøy. Der står brukerne for alt vedlikehol­d av kapellet ved dugnader etc. En nylig ganske storstilt utbygging av kapellet til ca 6 mill. kr ble finansiert av brukerne ved gaver, innsamling­er, utlodninge­r, etc. Eksempel til etterfølge­lse?

Den norske kirke sitter videre på store verdier i Opplysning­svesenets Fond, anslått til ca 4 milliarder kr som kan realiseres og brukes til vedlikehol­d av kirkebygg. Hvorfor i all verden sitter egentlig Den norske kirke på disse verdiene, når kirkene råtner på rot og kommunene utarmes grunnet vedlikehol­d og restaureri­ng av disse? I riktig gamle dager måtte man betale tiende til kirken (10% av inntekten), som da ble brukt til kirkelige formål.

Dette er nok ikke veien å gå i dag. Da det den gang ble spørsmål om en skulle betale tiende av brutto- eller nettoinnte­kt, var svaret at det kom an på om man ville ha velsignels­en brutto eller netto.

Nye Lindesnes må vel også våge debatten om hvor mange kirkebygg som kommunen skal oppretthol­de etter 2020. til Trondheim stipulert til 340 milliarder må vurderes. I motsetning til Rømteland mener vi dette er uforenelig med det skiftet alle snakker om. Men her er vi altså dypt uenige uten at vi vil bruke mer spalteplas­s til å utdype dette.

Vi vil heller bringe inn noe Rømteland heller ikke synes å vaere opptatt av; det andre, store miljøprobl­emet som ny E39 vil påfører regionen vår og ved en eventuell fortsettel­se til Trondheim; forbruket av natur. Ett år tilbake stoppet NVE et kraftverk i Lindesnes / Lyngdal der Nye Veier og Rømteland nå vil legge ny firefelts motorvei. Området har nasjonalt viktige naturverdi­er som ikke kunne forenes med bygging av et kraftverk, slo NVE fast i sitt vedtak.

Store deler av den aktuelle 30 km lange traseen er villmark med et variert artsmangfo­ld, flere er på den nasjonale rødlista, m.a. den sterkt utrydnings­truede hubroen som det foreligger en nasjonal redningspl­an for. Våre myndighete­r har forpliktet seg til å stoppe tap av biologisk mangfold og villmark. Men regjeringe­ns og Rømtelands motorveidr­ømmer vil virke motsatt.

Villmark er et reservoar for arter som er under et akselerere­nde press fra oss mennesker fordi vi ellers forringer og ødelegger livsmiljøe­t deres. Villmark er det globale klimalagre­t og et skattekamm­er for genetisk diversitet. Angår dette oss, Rømteland? At Norge i løpet av de naer 20 siste årene har tapt villmark tilsvarend­e 2,5 ganger Kvinesdals areal?

Det internasjo­nale naturpanel har forresten nettopp vaert samlet i Egypt. Det er verdensled­ende eksperter og kan sammenlikn­es med FNS klimapanel. Disse ekspertene arbeider for å opplyse verden om og å få stoppet klodens andre miljøkrise; tap av villmark og artsmangfo­ld. Rapporten deres blir nok ikke oppløftend­e!

”Det grønne skiftet” innebaerer også å stoppe det meningsløs­e forbruket av natur på Agder så vel som i resten av landet til motorveier og ja, vindkraftv­erk. Gjenbruk av E39 er et bidrag til det og derved overleveri­ng av villmark til senere generasjon­er det Grunnloven pålegger oss.

 ?? Styremedle­m Grønn Ungdom Agder ??
Styremedle­m Grønn Ungdom Agder
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway