Fædrelandsvennen

Da Solskjaer sto opp mot Sir Alex

Forholdet mellom Ole Gunnar Solskjaer og Manchester Uniteds største legende er helt spesielt.

- ODD INGE AAS

Når Solskjaer vender tilbake til Manchester United som manager, er det en av de største profilene fra klubbens storhetsti­d som kommer hjem.

Sir Alex Ferguson har trukket frem nordmannen som en av dem han satte aller høyest. Nå spør flere seg om managerleg­enden spilte en rolle da valget falt på Solskjaer som José Mourinhos etterfølge­r.

– Nå vet jeg ikke hvordan de gikk frem, men jeg tror nok han hadde en finger med i spillet, sier Ronny Johnsen.

Han ble presentert som Unitedspil­ler samme dag som Solskjaer i 1996. Nå er han ekstremt stolt over sin tidligere lagkamerat. Johnsen minner om at det var Ferguson som ga Solskjaer den første trenerjobb­en etter at han la opp som spiller.

– Ole Gunnar og Sir Alex har aldri lagt skjul på at de hadde et veldig godt samarbeid. Sånn har det alltid vaert. Det var en stor jobb da han fikk reservelag­sjobben i United. Det var starten på karrieren, sier Johnsen.

De fire målkongene

Respekten mellom Solskjaer og Ferguson har alltid vaert stor. Det gjorde også at manageren aksepterte å bli utfordret av nordmannen under et møte i april 2000.

Da var det under ett år siden Solskjaer hadde avgjort Champions League-finalen mot Bayern München med sitt legendaris­ke overtidsmå­l. Sammen med Andy Cole, Dwight Yorke og Teddy Sheringham utgjorde han på den tiden en ekstremt målfarlig kvartett.

United var likevel i ferd med å signere Ruud van Nistelrooy fra PSV Eindhoven, og det lå i kortene at ikke alle spissene hadde en fremtid på Old Trafford.

Dagen før møtet hadde Solskjaer scoret mot Southampto­n, dagen etter skulle de møte Chelsea.

«ok, sønn. Du har rett»

Manchester Evening News skriver om et intervju på MUTV, hvor Solskjaer fortalte at manageren hadde samlet de fire angriperne på sitt kontor. Ferguson fortalte at han ønsket å starte med Sheringham og Yorke mot Chelsea, siden Solskjaer og Cole spilte i Southampto­n. Kampbelast­ningen hadde vaert stor på alle spissene.

Sir Alex spurte om løsningen var grei for alle. Ifølge Solskjaer nikket de tre kollegene.

– Jeg lot dem gå ut av kontoret før jeg sa: «Nei, det kan jeg ikke gå med på». Det gjorde jeg fordi at han tidligere hadde utfordret meg med at han ville signere Ruud (van Nistelrooy), og han ønsket å vite om jeg kunne spille mange kamper etter hverandre. Jeg sa «her er sjansen din», forteller Solskjaer.

Fergusons respons var «Ok. Du har rett».

– Jeg scoret et bra mål og jeg tror jeg beviste for sjefen at jeg var en Manchester United-spiller. Ikke bare på banen, men også utenfor. Mentalitet­en min var «du har utfordret meg, og nå har jeg utfordret deg tilbake». Det virket, sier Solskjaer.

På grunn av en skade ble van Nistelrooy­s overgang utsatt til sommeren 2001, og innen kort tid var det bare Solskjaer igjen av spissene fra 1999-sesongen.

– et sjeldent menneske

Da Ferguson lanserte sin selvbiogra­fi i 2013, var Solskjaer en av spillerne som utelukkend­e ble omtalt i rosende ordelag.

– Ole er et sjeldent menneske. Han så på kampen og gjorde maksimalt ut av hver trening. Det var tydelig at han hadde et sterkt ønske om å bli trener senere, men det var mer enn det. Han forsøkte alltid å bli en så god spiller han overhodet kunne, sa managerleg­enden da boken ble lansert.

I boken beskrev han nordmannen som en godlynt og tålmodig spiller, godt fornøyd med sin rolle som reserve. Solskjaer tok konstant notater, var eksemplari­sk forberedt og gjorde jobben med å sjonglere de fire stjernespi­ssene i klubben enklere for Ferguson.

«Han var fornøyd med å vaere støttespil­ler. Så da hadde vi bare tre gretne angripere å håndtere. Yorke, Cole og Sheringham», skrev han i boken.

en urokkelig posisjon

Ronny Johnsen er sikker på at Solskjaers posisjon i klubben vil hjelpe når han nå skal få United-skuten på rett kjøl.

– Han kjenner klubben fra A til Å. Han kjenner menneskene som jobber der, det er mange av de samme som da vi spilte der. De er veldig flinke til å huske historien, og posisjonen hans er urokkelig. Det er i stor grad en familieklu­bb. Sånn sett blir det enklere for Ole Gunnar enn for en som kom helt utenfra, sier Johnsen.

 ?? FOTO: LINDSEY PARNABY, EPA/NTB SCANPIX ?? Sir Alex Ferguson har alltid satt Ole Gunnar Solskjaer høyt. Her før sistnevnte­s testimonia­lkamp på Old Trafford i 2008.
FOTO: LINDSEY PARNABY, EPA/NTB SCANPIX Sir Alex Ferguson har alltid satt Ole Gunnar Solskjaer høyt. Her før sistnevnte­s testimonia­lkamp på Old Trafford i 2008.
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Engelske aviser dekket Ole Gunnar Solskjaers inntreden i Manchester United behørig torsdag.
FOTO: NTB SCANPIX Engelske aviser dekket Ole Gunnar Solskjaers inntreden i Manchester United behørig torsdag.
 ?? FOTO: PAUL COUSANS, ZENPIX/ NTB SCANPIX ?? Ole Gunnar Solskjaer (i baksetet t.v.) ankommer Lowry Hotell i Manchester.
FOTO: PAUL COUSANS, ZENPIX/ NTB SCANPIX Ole Gunnar Solskjaer (i baksetet t.v.) ankommer Lowry Hotell i Manchester.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway