Fædrelandsvennen

Kan KRF ende opp med to statsråder fra Sørlandet?

Vidar Udjus, politisk redaktør

- VIDAR UDJUS vidar.udjus@fvn.no - 952 43 505

Krfs sterkeste landsdel er Sørlandet. Det er også herfra partiet har noen av sine mest profilerte politikere.

●●Men partiledel­sen vil svaert gjerne løfte fram Krf-ere også fra andre landsdeler, for å markere seg sterkere der partiet har mange velgere å hente. Kandidaten­e er imidlertid ikke så mange. I alle fall ikke når også andre, viktige hensyn skal tas.

●●Den eneste selvskrevn­e statsråden er Kjell Ingolf Ropstad, fra Evje og Hornnes.

●●Så får KRF etter alt å dømme to statsråder til. Blant navnene som nevnes oftest i stortingsm­iljøet er nestleder Olaug Bollestad.

●●I tillegg pekes det på de tidligere stortingsr­epresentan­tene Line Henriette Holten Hjemdal (Østfold) og Hans Olav Syversen (Oslo).

●●Men disse tre har til felles at de, i likhet med Ropstad, hører hjemme på den borgerlige siden i partiet. Derfor kan det bli vanskelig å få plass til mer enn én av dem. Partiledel­sen vil også gjerne ha med en statsråd fra den røde siden, som tapte kampen om retningsva­lget. For å samle partiet og vise den tapende siden at det er mulig å få politisk gjennomsla­g og regjere sammen med Frp.

●●Men noen av de som kunne vaert aktuelle, har gått så hardt ut mot det borgerlige prosjektet at de neppe er aktuelle. I stortingsg­ruppa gjelder dette Geir Jørgen Bekkevold fra Telemark. Som like etter landsmøtet skrev en melding på Facebook som ble tolket som at han håpet forhandlin­gene på borgerlig side mislykkes.

●●I tillegg til stortingsg­ruppa er ofte sentralsty­ret en arena hvor det speides etter statsrådem­ner. Herfra nevnes Hilde Ekeberg.

●●Men hun sa seg tett opp mot landsmøtet «sjokkert og trist for at det fortsatt i partiet er noen som vil samarbeide med Frp», etter en opptreden av Sylvi Listhaug i NRK. ●●Et i utgangspun­ktet sterkt kort er Krfs generalsek­retaer Hilde Frafjord Johnson, som var på rød side og har viktig erfaring fra regjering, noe ingen av de andre aktuelle statsrådsn­avnene har.

●●Men nettopp dette kan også vaere et drawback; fordi det er såpass lenge siden (2005). Og det laget KRF skal bygge i regjering må han den politiske framtida foran seg.

●●Da peker i stedet flere i KRF på Ingelin Noresjø. Hun er fylkesråd i Nordland fylkeskomm­une og leder Nordland KRF.

●●En annen aktuell kandidat fra rød side kan vaere Dag Inge Ulstein. Han har vaert byråd i Bergen og regnes for vaere tett på avgående partileder Knut Arild Hareide.

●●Men flere i den sentrale KRFkretsen peker også på Erik Lunde. Han regnes som Krfs sjefsideol­og, har skrevet boka «Kristendem­okrati», sitter i Oslo bystyre og er første vara til sentralsty­ret. Lunde tilhørte også den tapende fløyen. Men Kjell Ingolf Ropstad trakk ham inn i Krfs forhandlin­gsutvalg som har sondert med de andre partiene og nå skal snekre sammen en regjerings­plattform sammen med dem.

●●Sånn sett vil han vaere en svaert sterk kandidat. Så spørs det på geografien. Lunde kommer fra Risør og er på flyttefot fra Oslo til Kristiansa­nd. For Krf-ere i andre deler av landet kan bli for mye av det gode med to av tre statsråder fra Sørlandet. Selv om det ellers vil vaere saklige gode grunner for nettopp det.

●●På toppen av det hele kan KRF også få parlamenta­risk leder fra Agder. Hvis Knut Arild Hareide gir fra seg også den posisjonen, regnes Hans Fredrik Grøvan som den sterkeste kandidaten.

●●Krfs inntreden i regjering kan komme til å sette et enda sterkere sørlandspr­eg på partiet.

 ??  ??
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Kjell Ingolf Ropstad (t.v.) er selvskreve­n som statsråd. Erik Lunde nevnes også som en aktuell kandidat.
FOTO: NTB SCANPIX Kjell Ingolf Ropstad (t.v.) er selvskreve­n som statsråd. Erik Lunde nevnes også som en aktuell kandidat.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway