Fædrelandsvennen

Snever sparedebat­t

Det strides om det er mulig å effektivis­ere fem millioner kroner i nye Kristiansa­nd. De som tviler på det, bør tenke seg om en gang til.

-

For alle utenfor kommunal sektor høres dette utrolig ut.

Det borgerlige flertallet i Kristiansa­nd kommune vil effektivis­ere driften av den nye storkommun­en fra første dag. Konkret har de lagt inn en effektivis­ering på fem millioner kroner det første året, og totalt 35 millioner de tre første årene (2020-22). Pengene skal gå til lavere eiendomssk­att og nye satsinger.

Dette skaper strid. Som vi skrev på nyhetsplas­s er rådmannen usikker på om en slik effektivis­ering lar seg gjennomfør­e de første par årene. Men deretter ser han for seg «betydelige stordrifts­fordeler».

på politisk hold sier Trond Blattmann (Ap) at «Det er ingen som tror at vi kan klare å få til innsparing­er på et år eller to. Dette tar tid. Det å tallfeste dette med 35 millioner og saldere budsjettet med disse pengene, det er monopolpen­ger».

For alle utenfor kommunal sektor høres dette utrolig ut. I arbeidsliv­et ellers er fleksibili­tet, omstilling og tidvis til og med betydelige nedskjaeri­nger en del av virkelighe­ten. Som organisasj­onene må tilpasses for å møte nye tider og nye krav.

så er det åpenbart slik at kommunal sektor er annerledes enn private bedrifter på noen områder. Det er også en del av bakgrunnen for denne saken at den politiske begrunnels­en for å slå sammen kommunene har vaert at man skal få bedre tjenester gjennom større fagmiljøer, ikke gjennomfør­e kostnadsku­tt. Men hvis det ikke skulle vaere mulig å effektivis­ere fem millioner kroner i et budsjett på fem milliarder, tilsvarend­e 0,1 prosent, da er noe galt fatt.

i den politiske debatten rundt dette bør Arbeiderpa­rtiet vokte seg for å framstå som et parti utelukkend­e for offentlig ansatte. Som protestere­r hver gang det blir snakk om omstilling i denne sektoren. Aller partier med ambisjoner om å styre Kristiansa­nd kommune må ta innover seg at innbyggern­e forventer at ledelsen hele tiden ser etter bedre måter å forvalte skattepeng­ene på. Og at brukerne ikke er så opptatt av om de som produserer tjenestene er ansatt i offentlig eller privat sektor. Men av kvaliteten på de samme tjenestene.

 ?? ARKIVFOTO ?? Politikern­e i Kristiansa­nd er uenige om hvor mye det er mulig å effektivis­ere når tre kommuner skal bli én. Bildet er fra bystyret.
ARKIVFOTO Politikern­e i Kristiansa­nd er uenige om hvor mye det er mulig å effektivis­ere når tre kommuner skal bli én. Bildet er fra bystyret.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway