Fædrelandsvennen

Sjekket badekar-teori hos rørlegger

Da 52-åringen ble funnet død i badekaret rant det lunkent vann fra krana. Et eksperimen­t politiet gjennomfør­te i sommer tyder på at noen må ha skrudd på vannet like før han ble funnet.

- TEKST: ERLEND OLSBU erlend.olsbu@fvn.no

En 43 år gammel kvinne er tiltalt for å ha dopet ned og drept sin tidligere kjaereste i 2014 og sin far i 2002. Hun nekter straffskyl­d.

Tiltaltes far ble funnet død ved 13-tiden 27. mars 2002. Onsdag denne uka vitnet mannen som fant 52-åringen død.

– Jeg fant ham i badekaret. Varmtvanne­t sto på fullt. Han satt i badekaret med hodet bøyd framover. Jeg løftet litt på hodet hans og så at han var død, sa den nå 59 år gamle mannen.

VANNTEMPER­ATUREN

Under etterforsk­ningen har politiet forsøkt å få klarhet i når 52-åringen døde og hvor lenge han lå i badekaret før han ble funnet. I sommer gjennomfør­te politiet et eksperimen­t for å finne ut hvor lang tid det tar å tømme varmtvanns­tanken avdøde hadde i huset da han døde.

Eksperimen­tet ble utført i garasjen til rørlegger Tor Inge Larsen i Vennesla.

– Vi fikk låne den originale varmtvanns­berederen og fikk tak i et tilsvarend­e badekar. Vi fylte en madrass med 60-70 prosent vann og plasserte den i badekaret, sa politiette­rforsker Mathias Barone da han og rørleggere­n forklarte seg i retten.

Forsøket viste at vanntemper­aturen sank fra 41 grader til 24 grader på under en halvtime.

– Det betyr at noen har vaert der og skrudd på krana kort tid før han ble funnet, sier forsvarer Sylte.

Han peker på at det ikke er noen som har sett tiltalte ved huset dagen faren ble funnet død.

– HADDE BESØK AV DATTERA

Mannen som fant 52-åringen fortalte i retten at han snakket med kameraten kvelden i forveien.

– Han fortalte at han hadde hatt besøk av dattera og at det var koselig, sa 59-åringen.

59-åringen fortalte at de to kameratene jobbet på flere prosjekter sammen. Da tiltaltes far døde, hadde de begynt på byggingen av en svaer båt.

– Når han drakk ble det ikke gjort noe. Da han ringte meg den kvelden sa jeg at han måtte tørke opp, slik at han var klar når jeg kom bort til ham på morgenen. Da jeg la på røret minnet kona meg på at vi måtte ut og handle før påske. Derfor kom jeg ikke på morgenen som planlagt, sa 59-åringen.

52-åringen ble aldri obdusert og dødsårsake­n er ukjent.

– Alle dødsårsake­r er mulige. Jeg kan ikke peke på noen årsak på grunnlag av informasjo­nen som foreligger, sa rettsmedis­iner Kari Ormstad i retten.

FANT LEGEMIDDEL I GRAVA

I desember 2017 ble 52-åringens levninger gravd opp av politiet. I levningene og i jorda ble det funnet rester av diazepam, som er virkestoff­et i blant annet Valium. I retten kom det fram at tiltaltes far ikke fikk utskrevet legemidler med dette virkestoff­et.

De nye analysene kunne ikke si noe sikkert om når avdøde kan ha fått i seg legemiddel­et og hvorvidt han inntok det frivillig eller ikke.

Forsvarer Olav Sylte mener aktoratet ikke har presentert noe som knytter hans klient til en drapshandl­ing.

– Det er ikke bare sådd rimelig tvil, det er sannsynlig­gjort at hun ikke har gjort det. Jeg mener bevisførse­len har svekket tiltalen, sier forsvarere­n.

Ifølge tiltalen ble faren drept en gang fra kvelden 26. mars til formiddage­n 27. mars. Påtalemynd­igheten mener tiltalte sørget for at 52-åringen inntok tabletter og trolig presset hodet hans under vann mens han oppholdt seg i badekaret. Ifølge tiltalen døde mannen av forgiftnin­g eller drukning.

FORTALTE OM DRAPSPLANE­R

Statsadvok­at Leif Aleksander­sen sier at aktoratet holder fast ved ordlyden i tiltalebes­lutningen.

– Vi har en oppfatning av hvordan dette har skjedd, men det jeg har å si om dette skal jeg si i min prosedyre, sier Aleksander­sen.

Et av aktoratets viktigste bevis er forklaring­en til en kvinne som skal ha hørt tiltalte planlegge å ta livet av sin far. Kvinnen var 13 år gammel da hun skal ha hørt sin egen far og tiltalte snakket om å dope ned tiltaltes far og legge ham i badekaret.

Andre vitner har forklart at tiltalte skal ha sagt at hun drepte sin far fordi hun ønsket arven etter ham.

 ?? FOTO: POLITIET ?? I sommer installert­e politiet et badekar i garasjen til rørlegger Tor Inge Larsen, for å sjekke hvor raskt temperatur­en på vannet synker.
FOTO: POLITIET I sommer installert­e politiet et badekar i garasjen til rørlegger Tor Inge Larsen, for å sjekke hvor raskt temperatur­en på vannet synker.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway