Fædrelandsvennen

Vil forby anløp av cruiseskip som forurenser

- KJETIL REITE

Bystyret aksepterer ikke at kun bilistene skal betale for å få ned utslippene av klimagasse­r. Nå vil de ha slutt på at cruiseskip får slippe ut CO2 mens de ligger til kai i Kristiansa­nd.

12 år etter at han forlot bystyret var Alf Holmelid (SV) tilbake i bystyret. Der kjempet han for å få ned utslippene fra cruiseskip.

– Vi inviterer cruiseskip til å komme til byen for å spy ut CO2, samtidig som vi innfører bompenger for å hindre at folk spyr ut CO2 med bil, sa Alf Holmelid (SV) i bystyret onsdag kveld.

Forslaget fra SV, Ap, Rødt og Miljøparti­et går ut på at man kun skal ta imot cruiseskip som kan kobles til strøm når det ligger ved kai. Såkalt landstrøm. Kan de ikke det, får de heller ikke legge til kai.

– Dette må vaere ganske opplagt. Denne type krav er vedtatt i mange andre byer som Bergen, der det er et maks antall anløp i året. Vi ønsker ikke å få ned anløpene, men å få ned utslippene, sa Holmelid.

TILBAKE

En annen veteran i bystyret, Harald Sødal (KRF), var helt enig med Holmelid.

– Han tar fatt i det jeg er opptatt av. Vi er vant med å legge alt ansvaret på de som som kjører på diesel og bensin. Men hva med fly og hva med cruise? spurte Sødal.

En viktig forskjell er likevel at mens bensinbile­ne får økte avgifter, blir det forbud mot cruiseskip.

– Noen vil sikkert innvende at man kan øke avgiftene på skipene, men jeg er redd det bare fører til at billettpri­sene stiger. Noen ganger må man sette inn regulering­er, sa Holmelid.

SOLOLØP

Bystyret stemte til slutt for forslaget med 46 mot sju stemmer. Det skjedde etter en justering der bystyret skal samarbeide med de andre byene i Norge om saken.

Det forutsette­r også at Stortinget endrer havne- og farvannslo­ven slik at man faktisk får anledning til nekte cruiseskip anløp. Høyre ønsket ikke et sololøp. – Dette er et arbeid blant alle de store byene og vi må kjempe for et felles lovverk. Et cruiseskip som får nei i Kristiansa­nd, vil bare dra videre til en annen havn, sa Pål Harv (H), som også er leder i havnestyre­t.

 ?? ARKIVFOTO: VEGARD DAMSGAARD ?? Bystyret vedtok onsdag at cruiseskip i Kristiansa­nd må kobles til landstrøm. Hvis ikke må de avvises.
ARKIVFOTO: VEGARD DAMSGAARD Bystyret vedtok onsdag at cruiseskip i Kristiansa­nd må kobles til landstrøm. Hvis ikke må de avvises.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway