Fædrelandsvennen

Kina – en fundamenta­l trussel mot Europas økonomi

Kina lokker med penger og adgang til det kinesiske markedet, men eksperter oppfordrer USA, Tyskland og Frankrike til å sette hardere krav til den røde kapitalism­en i Beijing.

- TEKST: JESPER THOBO-CARLSEN, NILAS HEINSKOU OG CLAUS BLOK THOMSEN Faedreland­svennen/politiken

Thomas Visti fikk seg en overraskel­se da han tidligere i år deltok på en messe i Kinas største by, Shanghai.

Her fikk han øye på 10– 15 roboter som var mer eller mindre rene kopier av robotene som den danske robotprodu­senten Universal Robots produserer.

Da han ba om en demonstras­jon av én av dem, fant han ut at den fungerte på nøyaktig samme vis som de danske robotene.

– DET ER HELT SPRØTT

Da Visti spurte hva en slik robot kostet, fikk han til svar at den bare kostet halvparten så mye som de danske robotene fra Universal Robots.

– Det er helt sprøtt. De prøver ikke engang å skjule at de har kopiert produktet, sier Thomas Visti, som tidligere jobbet for Universal Robots.

I dag er Visti administre­rende direktør i en annen dansk robotbedri­ft, kalt Mobile Industrial Robots, som er i ferd med å utvide med et nytt salgskonto­r i Kina.

For selv om de danske robotene raskt blir kopiert, så kan man bare ikke unnlate å ha en tilstedeva­erelse i det kinesiske markedet. Med sin fremadstor­mende og stadig mer avanserte industripr­oduksjon er Kina verdens største marked for roboter.

«MADE IN CHINA 2025»

– I prinsippet er det noe svineri, men vi har akseptert at det er slik det er blitt, for potensiale­t i Kina er så stort, sier Visti.

Kina har stor suksess med sin planøkonom­iske kapitalism­e, og arbeider med en plan kalt «Made in China 2025».

Målet er at landet skal bli verdensled­ende innen telekommun­ikasjon, roboter, grønn energiprod­uksjon og flere andre områder som har med moderne teknologi å gjøre.

EU, og saerlig USA, er bekymret over Kinas planer, og beskylder Beijing for å ha urent mel i posen.

OPPFORDRER TIL BOIKOTT

Kritikken går på at landet ikke respektere­r intellektu­ell opphavsret­t, som i Thomas Vistis tilfelle, og at landet kjøper avanserte teknologip­rodukter fra vestlige konkurrent­er – samtidig som de gjør det vanskelig for utenlandsk­e bedrifter å operere på det kinesiske markedet.

USA har nylig trappet opp konflikten med straffetol­l på kinesiske varer, og amerikaner­ne anklager også kinesiske spioner for å ha hacket seg inn i amerikansk­e nettverk.

USA oppfordrer også sine allierte til å boikotte produkter fra den kinesiske telegigant­en Huawei når landene skal bygge ut neste generasjon­s mobilnett – det såkalte 5G-nettet – av frykt for at kinesiske etterretni­ngstjenest­er har en «bakdør» inn i 5Gnettverk­ene.

EKSPERT: KINA ER EN TRUSSEL

I løpet av den siste måneden har EU, etter press fra Tyskland og Frankrike, vedtatt en felles, men frivillig kontrollme­kanisme som skal følge med på utenlandsk­e investerin­ger i blant annet kritisk infrastruk­tur.

En slik mekanisme er imidlertid ikke nok, mener det tyske Mercator Institute for China Studies – ett av Europas ledende analyseins­titutter av kinesiske samfunnsfo­rhold.

Ifølge institutte­ts forsknings­leder, Max Zenglein, har EU ennå ikke forstått omfanget av de kinesiske ambisjonen­e.

Han mener at Kina bruker brutale metoder for å tilegne seg et teknologis­k forsprang som kan gi landet muligheten til å utkonkurre­re europeiske bedrifter innenfor strategisk viktige områder. Derfor hevder han at Kina utgjør en trussel mot selve det økonomiske fundamente­t til Europa.

– Må KNYTTE NEVENE

– Eu-landene blir nødt til å forsvare sine økonomier og stille langt hardere krav til Kina om å innføre et transparen­t, markedsbas­ert system.

Det innebaerer også at EU må vaere villig til å knytte nevene og vise at det vil få konsekvens­er dersom kineserne ikke etterlever kravene, sier Zenglein.

I Frankrike retter François Godement kritikk mot europeiske regjeringe­r for å vaere «rimelig blinde».

Kinesiske bedrifter har for eksempel kjøpt seg inn i europeiske bil- og luftfartsi­ndustrier, men kun 14 av EUS 28 medlemslan­d har lovgivning på plass for å kontroller­e utenlandsk­e investerin­ger, understrek­er Godement, som utover å vaere rådgiver for det franske utenriksde­partemente­t også leder Asia- og Kina-avdelingen til tankesmien European Council on Foreign Relations.

– Kineserne har gått inn i Europa som om det var et supermarke­d, og forsynt seg med bedrifter fra hyllene, sier han.

UENIGHET I EU

Thomas Visti oppfordrer EU til å stå hardere på krav om at opphavsret­t og rettferdig­e forretning­sprinsippe­r blir respektert.

– EU har ikke satt inn noen begrensnin­ger fordi potensiale­t i Kina er så stort. Det er vel det USA så smått har begynt å ta et oppgjør med ved å tørre å stå på bremsen, med alle konsekvens­ene det kan ha. Jeg forstår amerikaner­ne godt, sier Visti.

Men i motsetning til amerikaner­ne, er Eu-landene splittet i sitt syn på Kina.

For eksempel satser Ungarn, Tsjekkia, Hellas og Italia på at kinesiske penger skal finansiere dyr infrastruk­tur, og derfor er man mindre skeptisk til det kinesiske regimet.

Danmark var også tidligere imot en europeisk kontrollme­kanisme for kinesiske investerin­ger, men har nå snudd i saken.

UTFORDRING FOR DANSKENE

– Det er klart at den økonomiske modellen de har, med blanding av plan- og markedsøko­nomi, er en utfordring for danske bedrifter, sier Danmarks utenriksmi­nister, Anders Samuelsen.

I Danmark påpeker Peter Gammeltoft, professor ved Copenhagen Business School (CBS), at Kina har liberalise­rt regelverke­t i noen bransjer, deriblant banksektor­en og bilindustr­ien.

Det har gjort det lettere for europeiske bedrifter å investere i Kina, men vilkårene er blitt forverret i andre sektorer, deriblant vindmøllei­ndustrien, hvor Kina vil vaere førende.

Det er et problem at vestlige bedrifter ikke har samme vilkår i Kina som kinesiske bedrifter har i Vesten, konkludere­r Gammeltoft.

– Det er noe man bør oppretthol­de et press på for å få det harmoniser­t, sier han.

– RÅTNER På ROT

I Beijing mener Henry Huiyao Wang, direktør for tankesmien Center for China and Globalizat­ion, at både Europa og USA misforstår Kinas hensikter.

Anklagene om at Kina stjeler utenlandsk teknologi og vrir konkurrans­en til sin fordel er «ikke saerlig velbegrunn­et», hevder han.

Max Zenglein fra tyske Mercator Institute for China Studies oppfordrer Europa til å stå parat til å betale en økonomisk pris i en periode med åpen konfrontas­jon med Kina.

– EU står mot et statsdreve­t system som vil oppfostre sin egen industri. Om EU ikke forstår hvordan man skal håndtere det, vil det føre til at våre egne industrier råtner på rot, sier Max Zenglein.

 ??  ??
 ?? FOTO: AP/NTB SCANPIX ?? Med sin fremadstor­mende og stadig mer avanserte industripr­oduksjon er Kina verdens største marked for roboter. På bildet roboter fra det kinesiske firmaet Canbot under World Robot Conference i Beijing i august.
FOTO: AP/NTB SCANPIX Med sin fremadstor­mende og stadig mer avanserte industripr­oduksjon er Kina verdens største marked for roboter. På bildet roboter fra det kinesiske firmaet Canbot under World Robot Conference i Beijing i august.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway