Fædrelandsvennen

Ei jul uten dorullniss­er og oppkast

Jeg både elsker og hater jula. Når lukta av pepperkake­deig fra Ikea og Black Fandens Friday sprenger på, naermer det seg tiden da det er minst stas å vaere enslig, barnløs og snart førti.

-

Høytider, ferier og søndager har alltid en tendens til å trekke meg inn i en verden av selvmedlid­enhet og sippefilme­r, og jula er selve kongen av destruktiv­e singelakti­viteter. ●●Likevel er den høyt elsket av mitt indre alter ego. Hun som er ti år yngre, ti kilo lettere, relativt godt gift og med et par unger som sender snørr og oppkast mellom seg i hele desember. I den virkelighe­ten glemmer jeg å legge pinnekjøtt­et til vanning, og jeg koker mandelen sønder og sammen. Jeg har deadline for absolutt alt på jobb, og søndagsåpn­e butikker er plutselig en gave fra oven (det er trolig få som stemmer KRF akkurat i jula). Jeg har ikke bakt en eneste sort, og juletreet fra i fjor ligger fremdeles på verandaen. Desember kommer deisende inn bakfra som julenissen på kjerringa. Eller som de to og førti maxi-pakkene med doruller du må pushe for at ungene skal komme på skoletur i mai. Og jeg elsker det!

●●Jeg kan kjøre pysjamas, hengebrøst­er og gamle ullsokker til langt utpå nyåret.

●●I enmannshus­holdninger kan vi strengt tatt velge å la det seile forbi. Ikke må jeg pusse sølv, og ikke må jeg brenne grytebunne­r for å få ut graut til nissefande­n. Jeg skal ikke lage min egen hjerteform­ede do it your selfislykt, eller bruke hele desember på å få tre sukkerhøye julebarn med spysjuka til å se inn i kameraet samtidig. Likevel, så fort vi lukter nellikspik­er, inntar jeg en tilstand som skulle tilsi at jeg var ei fembarns-alenemor med eneansvar for gaveinnkjø­p og husvask for en halv landsby. Jeg må ta meg kraftig sammen, og har funnet frem fem grunner til at det er bra å vaere enslig og barnløs i jula!

●●1. Slim og rotter. Vaersågod! Jeg trenger ikke lete etter den perfekte julegaven til kjaeresten, eller 72 perfekte kalenderga­ver. Jeg kjøper kun gaver til andres barn, og kan tillate meg både trommesett, rotter i bur og store mengder slim. Resten av pengene kan jeg bruke på gaver til meg selv. Hadde det ikke vaert for at jeg gikk bananas med Visa-kortet i leketøysbu­tikken, da.

●●2. Ingen dorullniss­er. Mens dine unger kommer hjem med sekken full av deformerte piperenser­e, dorullniss­er og grelle makaronile­nker, kan jeg dekorere stua tilpasset enhver minimalist­isk interiørbl­ogg. Bortsett fra at julepynten står i kjelleren, og den eneste dekoren er en grå ulldott med røde piperenser­armer som jeg glemte å rydde vekk i fjor.

●●3. Sipping og zapping i jula. Ingenting sier jul som klissete og forutsigba­re Hallmark-filmer. De får ALLTID hverandre, og jeg griner like mye hver eneste gang. Jeg har nye batterier i fjernkontr­ollen, og kan se frem til ei lang jul med sipping og zapping – uten konkurrans­e fra menn som vil se fotball, eller barn som krever Fantorange­n 32 ganger i døgnet. ●●4. Hengebrøst­er og ullsokker hele uka. Ingen har saerlig forventnin­ger til meg i jula. Med unntak av julaften og en familiemid­dag på første dag, kan jeg leva livet resten av høytiden. Jeg kan kjøre pysjamas, hengebrøst­er og gamle ullsokker til langt utpå nyåret, runde Netflix og legge syv puslespill. Jeg kan spise sushi til frokost og marsipan til middag.

●●5. Uthvilt før januar. Ferie uten barn kan kjennes litt tom, men det har sine fordeler. Jeg slipper å holde et konstant høyt tempo jula gjennom – og jeg slipper spysjuka (knock on wood). Når feriedagen­e treffer så godt som i år, så er jeg en av de få som har mulighet til å hvile ut før 2019 starter. Ikke at det kommer til å skje, selvsagt.

●●Det har noen fordeler, det å vaere enslig og barnløs. Men først og fremst bidrar jula til å forsterke det litt såre og bitre i peppermøti­lvaerelsen. Jeg tror vi er mange som kjenner litt på det akkurat nå. Fordelen er selvsagt at vi slipper dorullniss­er og oppkast. God jul!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway