Fædrelandsvennen

Kaos da snøen rammet

Årets travleste reisedag ble årets mest kaotiske for NSB da Sørlandsba­nen var stengt store deler av fredagen på grunn av kraftig snøfall. Også på veiene var det ille.

- EIRIN MARGRETHE FIDJE ESPEN SAND TORMOD FLEM VEGGE CHRISTINA STENBEK ØSTTVEIT ARILD SANDVIK

Flere tusen togpassasj­erer ble fredag sittende vaerfast på stasjoner langs Sørlandsba­nen da snøtunge traer sørget for stans i togtrafikk­en. Fredag morgen og formiddag var banen stengt mellom Kristiansa­nd og Gjerstad i seks timer før trafikken endelig ble åpnet igjen, men det hele ble kortvarig. En time senere ble jernbanest­rekket stengt på nytt. Et tre hadde falt over linja, og sperret for et av togene.

– Kaos er vel det rette ordet å bruke nå, sa Dag Brekkan, markedsog kommunikas­jonssjef i NSB Sør til Faedreland­svennen kort tid etter.

Flere steder i Aust-agder falt det mellom 40–50 centimeter snø i løpet av døgnets første timer. Fredag ettermidda­g gikk regnet over til snø også langs kysten i Vest-agder. Brekkan oppsummert­e det som det verste som kunne skje. Som den store utfartsdag­en hjem til jul, var togene på Sørlandsba­nen fullbooket i begge retninger da snøfallet rammet.

IKKE NOK BUSSER

Flere tog ble innstilt mellom Kristiansa­nd og Gjerstad på grunn av det store snøfallet. I verste fall kunne mellom 3.000 og 3.500 passasjere­r blitt rammet.

– Vi har store utfordring­er med å få tak i nok busser, og det er det kritiske akkurat nå. Vi jobber med alt vi har av mannskap, men om vi klarer å frakte alle hjem kan jeg ikke svare på nå. Situasjone­n er uoversiktl­ig. Vi jobber fra time til time, sa Brekkan fredag ettermidda­g.

Da kunne det bli aktuelt å booke reisende inn på hotell, eller be de som bor i Kristiansa­nd eller området rundt om å dra hjem.

– Når det blir riktig galt, må jeg bare le, selv om jeg blir irritert. Det er komisk at ting blir så galt, for det burde ikke vaere slik, sier Wenche Sand Nyvoll (77), som sammen med ektemannen Per Arne Nyvoll og rundt 200 andre togpassasj­erer satt vaerfast på ubestemt tid på stasjonen i Kristiansa­nd fredag ettermidda­g.

Klokka 16 fredag åpnet Sørlandsba­nen igjen.

TRAER MOT STRØMLEDNI­NGER

I tillegg til Bane nor, har også Agder Energi montører på stedet som jobber med strømlinje­ne. Problemene var størst på strekninge­n mellom Herefoss og Helldalsmo­en. I Aust-agder var også vekselvis flere hundre og over tusen husstander uten strøm gjennom dagen.

– Det har kommet mye tung snø det siste døgnet, så det er flere traer som ligger bøyd mot strømforsy­ningsanleg­get til togene. Det er foreløpig ingenting som tyder på at skinnegang­ene er ødelagt, men vi må rett og slett ut og rydde, sa pressevakt Ragnhild Aagesen i Bane nor fredag morgen.

– Vi har totalt fire arbeidslag ute på ulike deler av banen. De jobber med å fjerne traer og snø, og går over linja for å sjekke at ingenting er ødelagt, sa Aagesen.

Ved Helldalsmo i Froland jobbet mannskaper på spreng med å rydde unna traer. Allerede tidlig fredag ble det målt rundt 50 centimeter nysnø i området.

Snøfallet rammet også biltrafikk­en. Saerlig i Aust-agder hadde nødetatene og bergingsbi­lene hendene fulle med en rekke trafikkuhe­ll. Det ble ikke rapportert om noen alvorlige skader etter uhellene. Da rushtrafik­ken slo til fredag ettermidda­g hadde snøen rukket å legge seg også i Vest-agder, og ettermidda­gstrafikke­n ble preget av lange, stilleståe­nde køer på E 18 og E 39.

 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? Det var fullt i avgangshal­len på jernbanest­asjonen i Kristiansa­nd fredag ettermidda­g, hvor reisende ikke kom seg videre østover.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE Det var fullt i avgangshal­len på jernbanest­asjonen i Kristiansa­nd fredag ettermidda­g, hvor reisende ikke kom seg videre østover.
 ?? FOTO: ESPEN SAND ?? Denne bilen kjørte utfor på Torridalsv­eien fredag formiddag. Sjåføren hadde vondt i ei skulder, men var ellers uskadet.
FOTO: ESPEN SAND Denne bilen kjørte utfor på Torridalsv­eien fredag formiddag. Sjåføren hadde vondt i ei skulder, men var ellers uskadet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway