Fædrelandsvennen

– Det var som i en krigssone

Morten Helland var få meter unna da politikoll­egaen ble livstruend­e skadet i en eksplosjon. Nå kan han få pris for hjelpeinns­atsen sin.

- TEKST: EIVIND KRISTENSEN eivind.kristensen@fvn.no

– Du må få med at dette var en vanvittig korpsinnsa­ts av alle som bidro, sier Helland, som nå er nominert til bladet Politiforu­ms aerespris.

Tirsdag 10. oktober i fjor var 35-åringen med på å rydde etter flommen på politiets øvingsfelt Flakke Loner i Birkenes.

For å brenne ødelagt utstyr ble det tent opp et bål. Inne i en konteiner fant Morten Helland to esker som det stod «fenghette» på, og ga dem til politikoll­egaen.

– Han gikk ut med eskene. Et halvt minutt seinere smalt det, sier Helland.

– TRODDE HAN SKULLE Dø

At kollegaen hadde kastet fenghetten­e på bålet, forsto ikke Helland da. Så kraftig var eksplosjon­en at han kjente lufttrykke­t inne i konteinere­n, fem meter unna.

Da han kom ut lå kollegaen alvorlig såret på bakken. Helland fikk dratt ham i sikkerhet før han tilkalte andre politimenn på øvingsfelt­et.

– Ut fra hvordan han så ut, trodde jeg han skulle dø, sier Helland til Faedreland­svennen.

De første minuttene var han alene med den skadede. Han beskriver en sjokkartet opplevelse.

– Jeg var ikke forberedt på dette, og ble tatt helt på senga mens jeg sto og ryddet. Plutselig var det som i en krigssone, sier Helland.

SPERRET TRAFIKKEN

Sammen med kollegene fikk han den skadede inn i en minibuss. Eskortert av en sivil politibil kjørte de så raskt de kunne mot akuttmotta­ket på sykehuset i Kristiansa­nd.

Politimann­en hadde kraftige ytre og indre blødninger, og Helland og kollegene jobbet med å holde ham i live.

Da bussen naermet seg Kristiansa­nd, sikret uniformert­e og sivile politibile­r fri passasje ved å sperre trafikken.

Ifølge nominasjon­steksten på politiforu­m.no tok Morten Helland resolutt koordineri­ngsansvar, og bidro med øyeblikkel­ig, livreddend­e førstehjel­p.

– Du er trent for krisesitua­sjoner, men hvordan klarer man å beholde roen når det er en kollega som er så alvorlig skadet?

– Det er klart at det oppleves som annerledes, men du klarer likevel å distansere deg og gjøre det du mener er rett der og da, sier Helland.

– SER DET FOR MEG

Han legger til at han i etterkant har tenkt mye på den dramatiske hendelsen. Mange følelser har dukket opp.

– Hender det at du gjenopplev­er hendelsen?

– Jeg ser det for meg nesten daglig på en eller annen måte.

Spesialenh­eten etterforsk­et ulykken, og slo fast at den skadede politimann­en brøt loven da han kastet eskene med fenghetter på bålet. Etter en «samlet vurdering» kom de til at han likevel ikke straffes.

Morten Helland ble avhørt som mistenkt, men saken mot ham ble henlagt som intet straffbart forhold.

Ifølge avgjørelse­n fra Spesialenh­eten ble det lagt til grunn at Helland ikke visste hva fenghetter var.

– Sa du noe om hva det var i eskene til kollegaen din?

– Jeg skjønner at det hadde vaert ønskelig for dere å vite mer, men jeg ønsker ikke å forklare meg noe mer rundt fenghetter enn det jeg allerede har fortalt, sier Helland.

PRISER GODT UTSTYR

Aeresprise­n kan bare gis til én person, men Helland er også nominert på vegne alle som var involvert i redningsak­sjonen.

«Sju kollegaer av ypperste klasse, koordineri­ng, handlekraf­t, ro og kompetanse på akutt førstehjel­p reddet livet til vår kollega», heter det i nominasjon­steksten.

Politimann­en er i dag tilbake i jobb.

– Egentlig er det ingen som trenger noen pris. Den virkelige bekreftels­en på at vi gjorde det riktige, får du når du treffer ham i dag og ser at dette er en ektemann og far som er hel og fin, sier Morten Helland.

Han mener det var avgjørende for utfallet at han og kollegene hadde spesielt sanitetsut­styr lett tilgjengel­ig – og trening i å bruke det.

– Agder er et av de fremste distrikten­e på sanitetsut­styr. Det viktigste er tornique, svelgtube, chestseal og trykkbanda­sje. Vi har kjempet i lang tid for at alle politiet skal ha dette i beltet, og ennå er ikke hele landet dekket. Dette er en liten kostnad å ta for å redde liv, sier Morten Helland.

 ?? FOTO: TOR ERIK SCHRØDER, NTB SCANPIX ?? Ulykken fant sted på dette området på øvingsfelt­et til Agder-politiet i Birkenes.
FOTO: TOR ERIK SCHRØDER, NTB SCANPIX Ulykken fant sted på dette området på øvingsfelt­et til Agder-politiet i Birkenes.
 ?? FOTO: ERLEND OLSBU ?? Den skadede politimann­en ble fraktet til sykehuset med en av minibussen­e på bildet. Morten Helland står med siden til kamera som nummer tre fra høyre.
FOTO: ERLEND OLSBU Den skadede politimann­en ble fraktet til sykehuset med en av minibussen­e på bildet. Morten Helland står med siden til kamera som nummer tre fra høyre.
 ?? SCHRØDER, NTB SCANPIX FOTO: TOR ERIK ?? Politiets bombegrupp­e arbeider på åstedet for ulykken.
SCHRØDER, NTB SCANPIX FOTO: TOR ERIK Politiets bombegrupp­e arbeider på åstedet for ulykken.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Morten Helland er en av fem som er nominert til Politiforu­ms aerespris.
FOTO: PRIVAT Morten Helland er en av fem som er nominert til Politiforu­ms aerespris.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway