Fædrelandsvennen

Trolig verste børsår siden 2011

- NTB

Vi må tilbake til finanskris­eårene 2008 og 2011 for å finne svakere verdiutvik­ling på børsen enn i år. Høstens verdifall har nullet ut veksten fra i vår.

Da det gjensto to handelsdag­er av 2018, lå hovedindek­sen på Oslo Børs an til å gå inn i det ny året med røde tall. Som om det var et frampek mot det uunngåelig­e, gikk hovedindek­sen rett i minus og dukket under 800-poengsstre­ken noen titalls sekunder etter handelsåpn­ing fredag. Tre timer senere lå børsnedgan­gen opp rundt 1 prosent.

Dermed ser det svaert vanskelig ut å forhindre at året som helhet blir et av de svakeste av de siste ti, bare slått av finanskris­eåret 2008 (-55 prosent) og 2011 (-12 prosent).

Børsdirekt­ør Bente Landsnes poengterer at 2018 startet godt, men at den positive utviklinge­n ble oppveid av en negativ og fryktbaser­t utvikling i høst, samt en ny svikt i oljeprisut­viklingen.

FRYKT, FRYKT OG FRYKT

Hun fastslår at kursfallet i høst ble utløst av frykt – for høyere renter, for lavere økonomisk vekst, for handelskri­g, for en hard brexit og en rekke andre faktorer som gjør fremtidsut­siktene usikre. Politiske faktorer har i stor grad styrt stemningen i høst.

Handelspol­itikk, geopolitis­k spenning og andre politiske retningsva­lg vil fortsette å spille nøkkelroll­er i 2019 og påvirke fundamenta­le økonomiske forhold globalt og her hjemme, ifølge Landsnes.

OLJEPRIS FORSTERKER

Siden 1980 har den gjennomsni­ttlige veksten på børsen ligget på 10-12 prosent avhengig av om den tidligere totalindek­sen regnes med eller om man kun ser på hovedindek­sen. Det viser en oversikt Landsnes presentert­e i sin årsoppsumm­ering under den tradisjone­lle nissemarke­ringen siste handledag før jul.

Fredag lå børsfallet for 2018 an til å ende på cirka 2 prosent hvis utviklinge­n torsdag og fredag til uka blir nøytral. Så langt i år har indeksen svekket seg med 2,2 prosent til rundt 796 poeng. Riktignok har indeksen vaert under 800-streken ved noen anledninge­r og hentet seg inn igjen i løpet av dagen, men forrige gang børsen stengte under 800 poeng var 26. mars i år, ifølge E24

Børsfallet i høst følger mønstrene internasjo­nalt – også i USA og i Asia har store, toneangive­nde indekser falt markant av de samme årsakene som Landsnes gjorde gjeldende for hovedindek­sen. Spesielt for Oslo Børs er at petroleums­naeringen og leverandør­industrien veier svaert tungt – rundt 35 prosent av samtlige verdier på børsen er petroleums­relatert – og er dermed spesielt sårbar for svingninge­r i oljeprisen.

Stigende oljepris bidro til å sende hovedindek­sen til nye historiske høyder tidligere i år, men i høst dro oljen hovedindek­sen bratt nedover, ifølge Landsnes.

OLJEFALL

Siden hovedindek­sens toppnoteri­ng på hele 948 poeng har oljeprisen falt 31 prosent.

Sjømataksj­ene – som i år for første gang steg til å utgjøre 10 prosent av de samlede verdiene – trakk hovedindek­sen mest i motsatt retning. Salmar steg hele 103 prosent, og var blant aksjene med aller størst kursoppgan­g.

Norsk Hydro bremset hovedindek­sen mest, med et kursfall 33 prosent blant annet som følge av lekkasjesa­ken i Brasil og den påfølgende nedstengni­ngen av Alunorte-anlegget.

 ?? FOTO: OLE BERG-RUSTEN, NTB SCANPIX ?? Julenissen åpnet handelen og ringte med børsbjella den siste handledage­n før jul.
FOTO: OLE BERG-RUSTEN, NTB SCANPIX Julenissen åpnet handelen og ringte med børsbjella den siste handledage­n før jul.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway