Fædrelandsvennen

Teaterstyk­ke om overgrep vekker sterke følelser

- NTB

Et teaterstyk­ke om overgrep basert på Vigdis Hjorths «Arv og miljø» har fått enkelte i publikum til å reagere så kraftig at de har forlatt salen.

I løpet av høsten har til sammen 8700 mennesker fått med seg en av de 29 oppsetning­ene på Den Nationale Scene i Bergen, melder NRK. I stykket forteller Bergljot, spilt av Kjersti Elvik, at hun ble misbrukt av faren som barn.

Teatersjef og skuespille­r Agnete Haaland sier hun aldri har opplevd maken til de reaksjonen­e «Arv og miljø» har utløst.

– Folk er veldig rørte. Det er stående applaus og ofte bevegede publikumme­re. Vi har opplevd at publikum har gått ut av salen. De har kjent på noe de selv har opplevd, sier Haaland.

Senter mot incest og seksuel- le overgrep (SMISO) i Hordaland sier de har hatt en markant økning i antall henvendels­er denne høsten. Noen av dem kan komme fra teateret, som både i programmet og ved utgangsdør­en gjør publikum oppmerksom på senteret.

Smiso-veileder Lillian Skjevik kan ikke slå fast at økningen kun skyldes teaterstyk­ket på DNS, men sier det er positivt at «Arv og miljø» retter oppmerksom­heten mot seksuelle overgrep og hvordan det rammer enkeltmenn­esker.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway