Fædrelandsvennen

Når Vipers-profilen forlater trening, venter ungdom med store utfordring­er

Tonje Refsnes (24) kombinerer spill i Vipers med jobb i Blå Kors. Det setter livet hennes i perspektiv.

- TEKST: ÅGE H. DRANGSHOLT aage.h.drangsholt@fvn.no

– Dersom vi har tapt en kamp med Vipers, er det bare til å komme hit så finner man raskt ut dét har liten betydning i den store sammenheng. Håndball er ikke på liv og død, sier Tonje Refsnes.

Kontrasten­e 24-åringen oppleverer enorme. Hun spiller for Norges og et av Europas aller beste håndballag, men bare et par langpasnin­ger unna hjemmebane­n Aquarama - i Blå Kors sine lokaler i Posebyen - møter hun ungdommer med store utfordring­er.

– GIR MEG VELDIG MYE

– Her møter jeg ungdommer som har droppet ut av skolen, som har angst, depresjone­r, selvmordst­anker, blir mobbet på skolen, har foreldre som ruser seg eller de er flyktninge­r. Noen dager er tyngre enn andre samtidig som jeg er veldig glad for å oppleve dette også. Det setter livet mitt i perspektiv, spesielt nå i jula. Jeg elsker å komme hjem til mamma og pappa for å feire, mens her er det ungdom som ikke har noen å reise hjem til, sier Evje-jenta.

Refsnes er utdannet sosionom, og fikk allerede dagen etter hun fullførte studiene i 2016 drømmejobb­en i Blå Kors Ung - som delt leder for et prosjekt for ungdom i alderen 13–24 år som heter Sone Some (forkortels­e for sosiale nettverk/sosiale medier). Men hun er bare ansatt i en 40 prosent stilling slik at hun kan kombinere satsingen med spill i Vipers.

– Det gir meg veldig mye å jobbe her. Akkurat som på håndballba­nen opplever jeg seirer her også. Som for eksempel når man bidrar til at noen som har sluttet på skolen, klarer å trosse motviljen og gå på skolen likevel.

VIPERS GA JULEGAVE TIL MOR

Inne i Blå Kors Ung sine lokaler i Rådhusgata er det høy aktivitet. Rundt et bort sitter mange ungdommer og spiller monopol mens de venter på at julegrøten - med mandel i - skal koke. Samtidig løper Maria Jacobsen, som er lederen til Refsnes, rundt i lokalene for å få kontroll på alle de 300 julegavene de skal dele ut. Blå Kors gjør sitt for at flest mulig skal få en så hyggelig jul som mulig.

Vipers har en samarbeids­avta- le med Blå Kors, og i år valgte laget bort den tradisjons­rike pakkekalen­deren de har hatt internt, og valgte i stedet å gi penger til ei mor med en relasjon til Blå Kors. Det var assistentt­rener Kristine Lunde-borgersen som kom med idéen.

– Det var utrolig sterkt å kunne gi ei regnjakke til ei mor som ikke hadde råd til det ettersom hun hadde brukt alle pengene på barna sine, sier Refsnes.

På jobben kalles hun bare for «Tonje fra Vipers».

– Her hos oss er Tonje den store stjerna. Når vi er på kamper, nevner vi navnet hennes i alle heiarop. Samtidig er hun en veldig fin person med et godt hjerte som bidrar til at hverdagen blir bedre for våre ungdommer. Her hos oss skinner hun helt nydelig, sier virksomhet­sleder Maria Jacobsen.

TØFF KONKURRANS­E

Mens Vipers topper tabellen, er klare for Nm-finale i romjula og er videre i Champions League, har Tonje Refsnes måttet se mye av moroa fra benken i høst. Uten at det har tatt verken motet eller lysten fra sørlending­en.

– Det har gått litt opp og ned for meg i år. Men så konkurrere­r jeg mot to veldig gode medspiller­e. Derfor takker og bukker jeg bare for all den spilletide­n jeg kan få, sier Tonje Refsnes.

Forrige sesong mente davaerende trener Kenneth Gabrielsen at Refsnes var den som hadde overrasket ham mest. Men som playmaker konkurrere­r hun i år mot både Marta Tomac og årets store Vipers-komet, Henny Reistad, om å få spille i midten bak. Begge to spilte nylig EM for Norge.

– De er sykt gode, men det er en utfordring jeg bare må ta, sier Refsnes, som har kontrakt i halvannet år til.

Trolig hadde hun gått rett inn på de fleste eliteserie­lag, men til tross for at hun har høye ambisjoner på håndballba­nen, har hun ingen planer om å bytte klubb.

– Jeg har ingen andre planer enn å fortsette i Vipers. Det er veldig moro å få vaere med på alt vi opplever her.

Lørdag i romjula venter NMfinale i Oslo Spektrum mot Storhamar, som er nummer to på tabellen.

– Det blir utrolig gøy. Jeg håper vi klarer å gjenskape da vi vant i fjor, selv om det nok blir tøffere motstand i år, sier Tonje Refsnes.

 ?? FOTO: SONDRE STEEN HOLVIK/ÅGE HARALD DRANGSHOLT ?? Tonje Refsnes på kontoret sitt til Blå Kors Ung i Posebyen. Her jobber hun som sosionom i en 40 prosent stilling. Ellers spiller hun eliteserie­håndball for Vipers.
FOTO: SONDRE STEEN HOLVIK/ÅGE HARALD DRANGSHOLT Tonje Refsnes på kontoret sitt til Blå Kors Ung i Posebyen. Her jobber hun som sosionom i en 40 prosent stilling. Ellers spiller hun eliteserie­håndball for Vipers.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway