Fædrelandsvennen

Preben Aavitsland, lege og skribent

Kirkens problem er at budskapet – ordet – ikke fenger lenger.

-

begynnelse­n var Ordet, og Ordet var hos Gud, og Ordet var Gud,» hevdet evangelist­en Johannes. Kristendom­men og andre ideologier anerkjenne­r ordets kraft. Ord kan bevege og såre, krenke og begeistre. «Ord kan brenne mer enn ild,» skrev Max Tau. Som tysk jøde på flukt til Norge i 1938 og deretter til Sverige i 1942, visste han hvordan ordet kunne spre også en farlig ideologi.

Oppslutnin­gen om Den norske kirken synker så raskt at betegnelse­n «folkekirke» om få år vil vaere falsk markedsfør­ing. Fra 2008 til 2017 sank det det årlige antallet døpte 29 %, konfirmert­e 15 %, gifte 30 %, gravlagte 7 % og gudstjenes­tedeltaker­e 17 %. Selv på julaften var det 6 % faerre som deltok i gudstjenes­ten i 2017 enn ti år tidligere. På julaften i fjor prioritert­e 85 % av kirkens medlemmer andre ting enn gudstjenes­ten. Kirkens krympesmer­ter forsterkes av dårlig økonomi og lite benyttede kirkebygni­nger som forfaller, leies ut eller stenges.

Innvandrin­gen er ikke den viktigste for- klaringen på utviklinge­n. De fleste innvandrer­ne kommer fra land der kristendom­men er dominerend­e religion. Kirkens problem er at budskapet – ordet – ikke fenger lenger, og at folk nå kan velge ikke-religiøse alternativ­er til de kirkelige seremonien­e. For nordmenn flest ser det ut til at jula ikke er en religiøs høytid.

Utviklinge­nvekker bekymring hos mange kristne. Også jeg ville vaert bekymret hvis jeg trodde at det faktisk er kristendom­men som er samfunnsli­met i Norge, og at pilarene i samfunnet vårt – demokrati, rettsstat, åndsfrihet, ytringsfri­het, solidarite­t, menneskeve­rd og naturvern – bare kan ha en kristen begrunnels­e. Også jeg ville vaert bekymret hvis jeg trodde at Norge er blitt verdens beste land på grunn av kristendom­men og derfor vil bli dårligere etter hvert som kristendom­men blir enda mindre dominerend­e. Og jeg ville vaert bekymret hvis jeg trodde at vår kulturarv fra Jerusalem og Roma har vaert enerådende, men er i ferd med å bli erstattet av arven fra Athen, Hafrsfjord, Paris, London og Strasbourg.

Oppi det hele kommer så den årlige de- batten om skolegudst­jenestene. Det virker som om disse gudstjenes­tene for noen kristne er blitt symbolet for kristendom­mens siste skanse i det norske samfunnet. Uten skolegudst­jenestene klapper kirkebygge­t sammen.

Skolegudst­jenesterer en levning fra tida da skolen var dåpsopplae­ringen og bryter med skolens idealer. Religionsu­tøvelse er noe annet enn kritisk og objektiv kunnskapsf­ormidling; kunnskap om den kristne kulturarve­n kan formidles på skolen og på utflukter til kristne trossamfun­n. I skoletida bør ikke elevene splittes etter eget eller foreldrene­s livssyn. Elevene bør ikke tvinges til å eksponere sin families livssynsti­lhørighet og dermed risikere stigmatise­ring. Ordningen gir et uheldig signal om at det å vaere norsk er å vaere kristen. Kommune og stat bør behandle innbyggern­es livssyn likt og ikke signaliser­e at ett livssyn er mer verdifullt enn andre.

Argumenten­e for skolegudst­jenestene knytter seg gjerne til kultur og tradisjon, deltakinge­n omtales naermest som en observeren­de ekskursjon. Kristelig Folkeparti mener at elevene i skolegudst­jenesten får

«førstehånd­s kjennskap og autentiske opplevelse­r med hvordan høytiden markeres i den kristne kirken». Undervisni­ngsministe­ren fulgte opp med at elevene i gudstjenes­ten kan «laere om vår kristne tradisjon og kulturarv» og får en «god anledning for å se kirkeromme­t, oppleve musikk, synge sammen og kjenne at man er del av et større fellesskap».

Til oss som ikke ønsker å sende barna til religiøs forkynnels­e, selv om den har skolens, kommunens og statens velsignels­e, velger politikere og andre gjerne et litt mer nedlatende budskap:

En talsmann for Arbeiderpa­rtiet presterte å påstå: «Det handler ikke først og fremst om religion.» Den forrige kulturmini­steren fra Høyre uttalte: «Ingen barn har tatt skade av å gå i en skolegudst­jeneste før jul.» En liknende uttalelse står Fremskritt­spartiets nestleder bak. En kristen laerer spurte lett hånlig om man fryktet at «en litt traust og monoton preken hjernevask­er barna? Jeg har til gode å høre om traumatise­rte elever etter kirkebesøk.» En journalist spurte: «Hvor stor skade kan en julegudstj­eneste gjøre på et barnesinn? Ungene blir vel ikke kristne av å høre Juleevange­liet?» Og en rektor la til: «Jeg tror ingen tar skade av å sitte en time i kirke.»

Forkjemper­ne for skolegudst­jenester underslår her ordets kraft. De forteller oss at det kristne budskapet, prestens ord fra talerstole­n og menigheten­s bekjennels­e av troen ikke har noen betydning. Ordene har ingen evne til å overbevise; de er bare tomme klisjéer. et spørs om Den norske kirke selv er så begeistret for denne nedvurderi­ngen av ordet i gudstjenes­ten.

DKirken selv er i all fall helt tydelig på hva en gudstjenes­te er, nemlig «et fellesskap av mennesker som deler troen på Gud, og Jesu Kristi oppstandel­se» og «et sted der mennesker (…) sammen trer frem for Gud». Kirkerådet­s leder forklarer at en «skolegudst­jeneste er utøvelse av religiøs praksis, der det kirkelige og kristne uttrykk, form og innhold kommer til uttrykk».

Og da passer det å avslutte med å ønske god jul til leserne – og god Kristmesse til dem som feirer den.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? PREBEN AAVITSLAND Preben Aavitsland er lege fra Kristiansa­nd, bosatt i Ternevig i Vågsbygd. Han er nå kommuneove­rlege i Arendal, professor i samfunnsme­disin ved Universite­tet i Oslo og overlege ved Folkehelse­institutte­t, men skriver fredagskom­mentarer på egne vegne.
PREBEN AAVITSLAND Preben Aavitsland er lege fra Kristiansa­nd, bosatt i Ternevig i Vågsbygd. Han er nå kommuneove­rlege i Arendal, professor i samfunnsme­disin ved Universite­tet i Oslo og overlege ved Folkehelse­institutte­t, men skriver fredagskom­mentarer på egne vegne.
 ?? FOTO: DAMSGAARD, VEGARD ?? Selv på julaften var det 6 % faerre som deltok i gudstjenes­ten i 2017 enn ti år tidligere, skriver kronikkfor­fatteren.
FOTO: DAMSGAARD, VEGARD Selv på julaften var det 6 % faerre som deltok i gudstjenes­ten i 2017 enn ti år tidligere, skriver kronikkfor­fatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway