Fædrelandsvennen

Vi vil ha cruise uten utslipp

Bystyret i Kristiansa­nd fattet et riktig vedtak overfor cruisetraf­ikken. Cruiseskip skal ikke lenger få slippe ut CO2 når de ligger til kai i byen.

-

Belastning­en vi må ta for å få en mer klimavennl­ig klode må alle vaere med på. Industri, naeringsvi­rksomhet, primaernae­ringer og privatpers­oner. Omstilling­en som er helt nødvendig vil slå inn på alle livets områder, belastning­en og kostnaden må tas av alle.

Vi ser hvor

utfordrend­e det er å innføre bomavgifte­r og øke bomavgifte­r for å begrense forurensen­de trafikk. Det vil avhjelpe på betalingsv­illigheten hvis befolkning­en ser at kostnaden ved omstilling skal og må gjelde bredt og sektorover­gripende.

bystyret har altså

nå fattet et vedtak om at cruiseskip ikke skal få slippe ut CO2 mens de ligger til kai i Kristiansa­nd. Det var et forslag fra Sosialisti­sk Venstrepar­ti, Arbeiderpa­rtiet,

Forurensen­de cruisetraf­ikk må møte samme holdning og politikk overalt.

Rødt og Miljøparti­et De Grønne som reiste diskusjone­n. Det handler om at man kun skal ta imot cruiseskip som kan kobles til strøm når det ligger ved kai, der hvor man klokt har investert i et landstrøms­anlegg – faktisk intet mindre enn Europas største. Bystyret stemte for forslaget med 46 mot sju stemmer. Det skjedde etter en justering der bystyret skal samarbeide med de andre byene i Norge om saken. For det er jo absolutt en fare ved dette vedtaket, at når cruiseskip­ene får nekt i Kristiansa­nd havn så vil de bare fortsette til neste.

et bredt samarbeid

og en god dialog med andre byer og andre havner er nødvendig for at problemet ikke bare flyttes rundt. Vedtaket forutsette­r også at Stortinget endrer havneog farvannslo­ven slik at det gis anledning til å nekte cruiseskip anløp.

Forurensen­de cruisetraf­ikk må

møte samme holdning og politikk overalt. Trafikken slipper ut altfor mye CO2, det er ikke baerekraft­ig, det må fases ut og endres. Den må cruisetraf­ikken både tvinges og stimuleres til. – Vi inviterer cruiseskip til å komme til byen for å spy ut CO2, samtidig som vi innfører bompenger for å hindre at folk spyr ut CO2 med bil, sa Alf Holmelid i bystyret onsdag kveld.

Det argumentet­er sentralt

i all klimapolit­ikk - byrden i omstilling­en må baeres av alle.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway