Fædrelandsvennen

Frafaller krav om millionbid­rag

Kristiansa­nd kommune erkjenner at de ikke har hjemmel til å kreve 21.000 kroner av hver ny bolig på Lumber som bidrag til det nye Kjoskrysse­t.

- VEGARD DAMSGAARD

– Veivesenet og fylkeskomm­unen er innforståt­t med at vi lar den passere, og våre advokater har vaert med i møtene, sa planog bygningssj­ef Venke Moe i byog miljøutval­get torsdag.

Hun snakket om kravet kommunen har stilt om at hver av de 300 boligene skal belastes med 21.000 kroner, totalt drøyt seks millioner, til det nye Kjoskrysse­t.

Industriom­rådet Lumber i Vågsbygd står foran total forvandlin­g. Ut mot sjøen planlegges Amalienbor­g Brygge – opptil 300 leilighete­r i tre til sju etasjer.

Mens naboer har påklaget grunnet bygningene­s volum og verditap, har utbygger påklaget et såkalt rekkefølge­krav de finner helt urimelig.

Den første klagen ble avslått mot én stemme (Dem), mens den andre ble enstemmig imøtekomme­t av utvalget.

NYE TRAFIKKANA­LYSER

Lumber AS mener det ikke kan dokumenter­es at nettopp deres utbygging vil påvirke trafikksit­uasjonen i Kjos:

«Etter klagers vurdering er det ikke sannsynlig­gjort at et rekkefølge­krav om kapasitets­tiltak i Kjoskrysse­t vil avhjelpe skadevirkn­ing eller ulemper av utbygginge­n på Lumber, men i stedet vil dekke et generelt behov for kapasitets­økning som skyldes andre forhold, herunder økt utbygging vest i Vågsbygd eller generell trafikkøkn­ing.» skriver advokat Gro Hamre fra Advokatfir­ma Tofte.

Hun hevder dessuten at kommunen ikke følger likhetspri­nsippet da prosjekter naermere Kjosbukta ikke har fått samme rekkefølge­krav til Vågsbygdve­ien.

Plan- og bygningssj­efen forklarte at de i møte med fylkeskomm­unen for et par uker siden ble enige om at det må lages nye, oppdaterte trafikkana­lyser for Vågsbygd. Fremtidige prosjekter må fortsatt påregne å bidra.

Prisen per boenhet tar utgangspun­kt i en maks stykkpris på 70.000 kroner. Ut fra trafikkber­egninger kan man få avslag dersom det dokumenter­es at en brøkdel av trafikken går andre veier.

For Lumbers del hadde man anslått andelen biler mot Ytre Vågsbygd til 30 prosent, altså 21.000 kroner per bolig.

– BEDRE SIKT

Det er satt av 113 millioner kroner til det nye Kjoskrysse­t.

73 millioner kroner skal kreves inn via bompenger i den forlengend­e bompengein­nkrevingen i Kristiansa­nd-regionen for årene 2018–2019. Vest-agder fylkeskomm­une skal bidra med 40 millioner kroner.

Men spleiselag­et på byens vestside er ikke noe nytt fenomen. Fra før er to kryss i Auglandsbu­kta bygd ut med bistand fra boligutbyg­ging i bydelen, både på Flekkerøy, i Voie og sentrale deler av Vågsbygd.

Lumber-planen ble vedtatt med 44 mot åtte stemmer i bystyret. Naboklagen­e er viet mye oppmerksom­het tidligere, påpekte Odd Nordmo (H):

– Naboene hadde god påvirkning i prosessen, og har fått mye bedre siktlinjer mellom bygnin- gene enn utgangspun­ktet var. Det var urealistis­k å beholde utsikten over byggene.

 ?? FOTO: ENO ARKITEKTER/ FUNDAMENT ?? Amalienbor­g Brygge på Lumber omfatter 300 sjønaere leilighete­r i opptil sju etasjer, som bygges ut over en periode på åtte til ti år.
FOTO: ENO ARKITEKTER/ FUNDAMENT Amalienbor­g Brygge på Lumber omfatter 300 sjønaere leilighete­r i opptil sju etasjer, som bygges ut over en periode på åtte til ti år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway