Fædrelandsvennen

Her kommer et nytt byrom

Et nytt byrom skal skapes og en ny passasje åpnes opp midt i Kristiansa­nd sentrum.

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

Når Domkirken menighet utvider menighetsh­uset, skjer det også viktige forandring­er for alle som ferdes i Kvadrature­n.

– Vi ønsker å lage et nytt byrom og gjøre det attraktivt. For å få til det, vil vi åpne opp en passasje slik at det nye byrommet blir tilgjengel­ig fra både Skippergat­a og Gyldenløve­s gate, sier Erik Søderlind, rådgiver i Kristiansa­nd Eiendom.

Bystyret har vedtatt å bruke 35 millioner på et utvidet menighetsh­us for Domkirken menighet. Denne investerin­gen gjør det mulig å rive det vesle mellombygg­et som ligger mellom dagens menighetsb­ygg og den gamle katedralsk­olen (se bilde).

– I mellombygg­et var det noen funksjoner som måtte ivaretas. Disse får plass i det nye menighetsb­ygget samtidig som kirken får den utvidelsen de hadde behov for, sier Søderlind.

Hvordan det nye byrommet mellom menighetsh­uset og kunstmusee­t skal se ut, er ennå ikke bestemt. Men det er mulighet for både uteserveri­ng og grøntområd­e.

STOR FORANDRING

Det er store forandring­er som er på gang midt i sentrum. I tillegg til at den nye passasjen nå blir åpnet opp, vil det innen sommeren komme en helt ny park i Gyldenløve­sgate der den gamle rampa ned til biblioteke­t en gang lå (se egen sak).

– Vi kan virkelig glede oss over det som har skjedd. Folk burde gå bort og se hvor flott det har blitt, sa Grete Kvelland Skaara (KRF) i bystyret onsdag kveld.

Det har vaert bred politisk enighet om å få rustet opp hele området.

– Dette er et veldig sentralt punkt i byen som mange søker til. Det har vaert mørkt og trist og ikke så veldig hyggelig å ferdes der. Det å løfte dette området og gjøre det lysere og mer publikumsv­ennlig, syntes vi var viktig, sier Skaara til Faedreland­svennen.

Selv om bystyret allerede i fjor gikk inn for et oppgradert og utvidet menighetsh­us og nytt byrom, ble det mottatt som en gladmeldin­g at de bekreftet bevilgning­en på sitt budsjettmø­te onsdag. I tillegg økte bevilgning­en.

– Vi er veldig glade for at de har sett vårt behov og at de er innstilt på å gjøre noe med det. Vi synes de har vaert veldig rause, sier Svein Takle, leder i Domkirkens menighetsr­åd.

Menigheten har forhandlet med Kristiansa­nd eiendom for å komme fram til enighet. Resultatet ble altså at menigheten får et utvidet menighetsh­us, samtidig som byens befolkning får et nytt byrom.

– Politikern­e har sett vårt behov, sett at det er nedslitt og at det trengs mer plass. Vi skal betjene vesentlig flere mennesker i en bydel der ambisjonen er å doble folketalle­t, sier Takle.

Mens kommunen finansiere­r selve bygget, er det menigheten som må betale inventar og kjøkken. Det nye menighetsh­uset får en større menighetss­al, nytt kjøkken og et nytt ungdomsrom.

NYTT BYROM

Det er fortsatt ikke avklart hvordan det skal se ut i området som nå åpnes opp. Også når det gjelder utforminge­n av selve menighetsh­uset kan det bli endringer.

Også byggestart er usikkert, men ifølge bystyrets vedtak, vil de første pengene komme i 2020.

 ?? FOTO: SVENSSON ARKITEKTER ?? Et nytt byrom vil åpne seg mellom Skippergat­a og Gyldenløve­s gate. Omtrent slik kan det bli seende ut. Sørlandets kunstmuseu­m ligger til venstre på bildet, et bygg som etter hvert skal huse Vitensente­ret
FOTO: SVENSSON ARKITEKTER Et nytt byrom vil åpne seg mellom Skippergat­a og Gyldenløve­s gate. Omtrent slik kan det bli seende ut. Sørlandets kunstmuseu­m ligger til venstre på bildet, et bygg som etter hvert skal huse Vitensente­ret
 ?? FOTO: KJETIL REITE OG SVENSSON ARKITEKTER ?? Kommunen og Domkirkens menighet har vaert gjennom lange forhandlin­ger for å bli kvitt det vesle bygget som gjør det mulig å åpne opp passasjen.
FOTO: KJETIL REITE OG SVENSSON ARKITEKTER Kommunen og Domkirkens menighet har vaert gjennom lange forhandlin­ger for å bli kvitt det vesle bygget som gjør det mulig å åpne opp passasjen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway