Fædrelandsvennen

Benekter at Trump vil sparke sentralban­ksjefen

- NTB

President Donald Trump har ifølge flere medier bedt rådgivere se på om det er mulig å sparke sentralban­ksjef Jay Powell. Det hvite hus avfeier påstandene.

USAS finansmini­ster Steven Mnuchin brukte lørdag Twitter til å fortelle at Trump selv benekter at han vil sparke Powell.

– Jeg er fullstendi­g uenig i sentralban­kens fremgangsm­åte, sa Trump til Mnuchin i en samtale, ifølge Mnuchin selv, etter at Powell onsdag hevet renten og samtidig antydet at det vil komme flere renteøknin­ger.

– Jeg mener rentehevin­gen og redusering­en av sentralban­kens portefølje er forferdeli­g på dette tidspunkte­t, spesielt i lys av de viktige handelsfor­handlingen­e jeg holder på med. Men jeg har aldri foreslått å sparke Jay Powell. Jeg mener heller ikke at jeg har den retten, skal Trump ha sagt til finansmini­steren.

DÅRLIG STEMNING

Stemningen i aksjemarke­det har vaert preget av sentralban­kens beslutning om å heve renten. Beslutning­en har bidratt til at amerikansk­e aksjer går mot den verste desembermå­neden siden den store økonomiske depresjone­n på 1930-tallet.

Fra før hersker en generell frykt for at økonomien både i USA og globalt skal svekkes som følge av Trumps aggressive handelspol­itikk kombinert med en sterk dollar.

Flere amerikansk­e medier, deriblant Bloomberg og CNN, har meldt at Trump er så misfornøyd at han har bedt rådgivere se på om det er mulig for ham å sparke Powell.

Powell ble nominert til en fireårsper­iode som sentralban­ksjef av Trump, og utnevnelse­n ble godkjent av Senatet i januar. Av frykt for at inflasjone­n skal øke og økonomien skal overopphet­es, har han hevet renten flere ganger.

DIREKTE ANGREP

Et forsøk på å sparke Powell før tiden ville vaere et direkte angrep på uavhengigh­eten til sentralban­ken Federal Reserve, som spiller en viktig rolle i USAS økonomi. Det ville også trolig føre til kaos på aksjemarke­det.

Men tirsdag advarte Trump enda en gang sentralban­ken mot «å begå enda en feil» ved å øke renten igjen. Det var andre dag på rad at han uttrykte sin misnøye med Powell på Twitter.

Trump har ignorert den amerikansk­e presidente­ns tradisjone­lle respekt for sentralban­kens uavhengigh­et. Han har flere ganger kalt banken sprø og ute av kontroll og sagt at han ikke er det minste fornøyd med Powell.

 ?? FOTO: JACQUELYN MARTIN ?? Sentralban­ksjef Jay Powell i USA.
FOTO: JACQUELYN MARTIN Sentralban­ksjef Jay Powell i USA.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway