Fædrelandsvennen

Driving home for Christmas

-

I desember 2017 kjøpte nordmenn alkoholhol­dig drikke tilsvarend­e 2,7 millioner liter ren alkohol. Er du en av dem som risikerer å glemme dagen derpå-promillen i julestress­et?

●●Julen er travel for mange av oss. Vi løper fra selskap til selskap, gløggen er spritet opp og rødvinen følgesvenn til pepperkake­bakinga. Det er mye hygge i et godt glass, men det er noe som komplisere­r saken. For julen er også den tiden på året mange av oss er mest i bil.

Vi skal rekke alt og tiden er så alt for kort. Vi kjører mellom kjøpesentr­e og juleselska­p, hjem til jul, og hjem fra jul. Dessverre er det noen som ikke venter lenge nok etter å ha drukket før de setter seg bak rattet. Det kan få katastrofa­le følger.

Promille har en finurlig effekt på kroppen. Det første glasset eller to gjør at vi løsner opp. Vi snakker lettere med de gamle tantene vi ikke har møtt på et år og som stadig gjentar de samme historiene. Vi ler lettere av vitsene til onkel, som er akkurat over kanten. Og vi føler oss mer hjemme med slekta vi kun ser en sjelden gang. Det kjennes godt.

Men promillen har også noen alvorlige effekter som de fleste av oss ikke setter pris på. Selv lav promille påvirker vår evne til å kjøre bil på en negativ måte. Vi får dårligere koordinasj­on, blir mer impulsive og mer risikovill­ige. Vi blir sløvere og bruker lenger tid på å reagere. Når promillen stiger, blir balansen dårligere. Ofte blir det også noen flere glass enn vi hadde tenkt oss, og vi følger ikke alltid helt med på at promillen stiger. Da er det viktig å tenke seg om en ekstra gang før man henter bilnøklene, både den kvelden man drikker, og når man våkner neste morgen.

Har du tatt mer enn et par glass en sen kveld, er risikoen stor for at du fremdeles har promille dagen derpå. Det er viktig å huske på når du haster deg ut av senga en søndagsmor­gen for å komme deg til juleåpent på kjøpesente­ret, dagen etter juleselska­pet.

For promillen kan henge i, og den kan henge i lenge. For eksempel vil en kvinne på 70 kg som drikker et par glass vin og tre halvlitere øl fra klokken 19 og fram til midnatt, fortsatt kunne ha promille klokken 12 dagen derpå. Det er lenger enn mange av oss tror.

Hvis jeg får komme med en eneste oppfordrin­g til julas sjåfører, er den derfor ganske enkel. Ikke sett deg bak rattet med mindre du er hundre prosent sikker på at alkoholen er ute av blodet. Det verste som kan skje, er tross alt ikke at gaven først blir levert neste dag, eller at familien kommer litt sent til juleselska­pet. Det verste som kan skje, er de tingene du helst ikke orker å tenke på. Blålys, bilvrak og ambulanser. Ikke risiker de du er mest glad i for å spare en time eller tre. Vaer trygg når du kjører hjem til jul. RANDI HAGEN ERIKSRUD generalsek­retaer i alkovettor­ganisasjon­en AV-OG-TIL

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway