Fædrelandsvennen

Gaven til den som mangler alt

- JENNY ROLNESS Dyrenes Rett

I høst ble en kattunge plukket opp fra en grøftekant i ei bygd i Gloppen kommune.

●●Den var utmagret, full av lus og manglet øyne. I lang tid hadde den gått hjelpeløs uten at noen brydde seg. Da den endelig ble tatt hånd om, ble den sendt til veterinaer, der den fikk sovne inn.

Daglig møter hjelperne av hjemløse dyr lignende skjebner. Titusener av hjemløse katter lider i Norge, og mange taper kampen mot kulden. Ørkendyret som vi har bragt med oss til kalde strøk trenger hjelp, og den bør ikke vaere vanskelig å gi.

De som først og fremst kan hjelpe er Mattilsyne­t. Ved å innføre lovpålagt id-merking og kastrering vil det gi veterinaer­er og hjelpeorga­nisasjoner et viktig verktøy for å gjenforene bortkomne katter med eierne, og det vil stoppe syklusen av lidelse - der utallige kattunger settes inn i verden bare for å ende opp hjemløse.

Mattilsyne­t og politikern­e må våkne og sette denne dyretraged­ien på dagsorden.

Inntil videre er det frivillige som må ta dette ansvaret og takle belastning­ene ved å vaere vitne til lidelser som de ikke kan stoppe. Arbeidet er basert på støtte fra frivillige.

Får man en hjemløs katt på trappa så gi den mat og vann, ta den inn i varmen, søk etter eier og kontakt en hjelpeorga­nisasjon.

Som siste utvei kan man gi den et kattehus kledd med isopor, eller helst sette inn et varmeeleme­nt, da kan den overleve vinteren.

Vi bør heller ikke glemme de hjemløse hundene i andre deler av Europa - de som nektes et hjem og som fryser i hjel på gata der eierne har dumpet dem, eller i offentlige mottak der de samles opp for å dø. Et bidrag til organisasj­oner som hjelper med kastrering, mat og annet nødvendig kan redusere lidelsene blant hunder som på samme måte som kattene i Norge er blitt ofre for masseavl og bruk- og kast.

Alle kan vaere med å snu den negative utviklinge­n. Ved å kastrere katten sparer du mange ufødte kattunger for et lidelsesfy­lt liv som hjemløse, og samtidig gir du hjemløse katter en bedre sjanse til å få et hjem. Adopterer du hjemløse dyr redder du liv i stedet for å støtte oppdrett som skaper flere tragiske skjebner. Dyrene som trenger deg finnes i tusentall både i Norge og i andre land.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway