Fædrelandsvennen

Samling rundt julen

Julebudska­pet og julefeirin­gen markerer årets viktigste høytid. Det er fordi den har det viktigste budskapet.

-

Den vestligeve­rden sekularise­res, og i Norge oppgir faerre og faerre mennesker at de tror på en Gud. Men julefeirin­gen avtar ikke. Tvert imot styrkes og utvides den. Nå begynner mange med feiring og pynting lenge før 24. desember. Ofte starter feiringen av høytiden mange uker før julaften, som for bare få år siden var startpunkt­et. Den endrer av og til litt form og estetikk, noen tradisjone­r kommer og andre viskes ut. Men kjernen i julen står fast - det store kjaerlighe­tsbudskape­t og varmen den skal prøve å gi alle.

Vi minner hverandre nesten utrettelig om hvert eneste år at mange har det vondt i julen - ekstra vondt. Ensomhet og nød blir forsterket parallelt med at andre finner sammen rundt mat, selskaper og av og til overvelden­de mye gaver.

Men for dem som føler at et utenforska­p blir forsterket i høytiden finnes det også flere tilbud nå. Mange bruker tid på medmennesk­er i juledagene. Mange gir av sin julaften-tid for å vaere med dem som ikke har andre. Hundrevis av nordmenn landet rundt viser nettopp den omsorgen og varmen som julebudska­pet også handler om. Det er rørende, det er viktig, og er noe som sikkert flere av oss enda tydeligere kan slutte opp om.

det kan også virke som julebordst­radisjonen endrer form. Flere melder at den voldsomme festen blir mindre, og nye trender som at kolleger gjør noe sammen, gjerne noe kulturelt, blir et alternativ. Her har sikkert metoo-bevegelsen endret premisser, men dette var en tendens også før den slo inn.

Unge og gamle strømmer til kirkekonse­rter, juleforest­illinger i kulturhus og på bibliotek, ser julefilmer på kino - i det hele tatt oppsøker juletradis­joner som sprer gode budskap, kulturelle opplevelse­r med dybde, glede, ettertenks­omhet og samvaer med andre mennesker.

det ser ut til at julen blir viktigere og viktigere kulturelt, tradisjone­lt eller kristent samlingspu­nkt. Vi trenger høytiden, budskapet og nestekjaer­ligheten. Julen har noe å si til alle. Vi må også prøve å få den til å omfavne alle.

Ha en god - og varm - jul.

Vi trenger høytiden, budskapet og nestekjaer­ligheten.

 ?? FOTO: BIGWIG ??
FOTO: BIGWIG

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway