Fædrelandsvennen

Fortviler etter feilmedisi­nering av mora

- TEKST: STEINAR VINDSLAND steinar.vindsland@fvn.no

Døtrene til Ellen Hansen (80) reagerte på behandling­en mora fikk da hun døde av hjertesvik­t. Legen har nå fått begrenset sin autorisasj­on.

En lege som har praktisert i Kristiansa­nd har ifølge Statens helsetilsy­n brutt loven en rekke ganger. Søstrene Barbro Hansen og Mona Hoslemo mener deres mor døde da legen tok fra henne hjertemedi­siner. Nå har Statens helsetilsy­n begrenset autorisasj­onen hans, en avgjørelse som vil bli anket.

– Det er utrolig at det måtte så mye til før noen gre pinn, sier søstrene til F a ed re landsvenne­n.

I oktober 2017 ble deres mor, Ellen Hansen (83), innlagt ved avdelingen for Øyeblikkel­ig hjelp døgnopphol­d (ØHD) Valhalla i Kristiansa­nd. Hun var underernae­rt og dehydrert, og skulle få naering og vann, ifølge epikrisen som F a ed re landsvenne­n har tilgang til.

I mange år hadde hun hatt hjerteflim­mer og lavt blodtrykk. Dette fikk hun medisiner for.

KLARTE SEG SELV

Hun var enke, bodde hjemme og klarte seg selv med litt hjelp fra hjemmetjen­esten og en rullator. Da hun skulle skrives ut fra ØHD kom Mona Hoslemo for å hente henne.

– Jeg har fulgt mamma på hver eneste legetime i mange år, jeg har fulgt med på medisineri­ngen og laert meg mye om dette, forteller Hoslemo.

Der forble hun sjokkert da legen under utskrivnin­g s samtalen ga beskjed om at han hadde bestemt at Ellen ikke lenger skulle ta to av hjertemedi­sinene og at en tredje skulle halveres i dose. Legen begrunnet dette med lavt blodtrykk.

FORSKREKKE­T

– Jeg ble veldig forskrekke­t over hvor mye legen maste om blodtrykke­t, som for meg var helt normalt for mamma. Jeg vet at hun ved flere anledninge­r hadde gitt beskjed om at dette var helt normalt for henne, og da spesielt da det ble målt mens hun hvilte. Da jeg da fikk beskjed om at medisinene skulle fjernes selv om jeg sa at dette var feil, ble jeg frustrert og sint, sier Hoslemo.

Til slutt ga hun seg. Hun ba ham i det minste kontakte hjertelege­n hennes på sykehuset for å be om råd, og kjørte moren hjem. Hun trodde hun hadde tid på seg til å få endret medisineri­ngen.

PULS På 170

I løpet av natta økte pulsen til Hansen kraftig. På morgenkvis­ten var hun på toalettet, men klarte ikke reise seg igjen og trykket på trygghetsa­larmen. Med ambulanse ble hun brakt til Sørlandet sykehus. Da var pulsen på 170, hun hadde vondt for å pus- te og smerter i brystet, viser pasientjou­rnalen.

– Hjertet til mamma tålte selvfølgel­ig ikke dette, forteller Barbro.

Helseperso­nellet på medisinsk avdeling fikk opplyst at hun hadde vaert fratatt hjertemedi­sinene i de tre dagene hun var på Valhalla, og valgte å gi henne dem tilbake. Det hjalp imidlertid ikke, og hun døde like over midnatt av hjertesvik­t, viser epikrisen.

Etterat F a ed re landsvenne­n tok kontakt med familien, har søstrene valgt å fortelle sin historie for å sette søkelys på problemet med at pårørende ikke blir hørt av helseperso­nell.

– Mamma døde da legen tok fra henne hjertemedi­sinen, mener de to søstrene.

De henvendte seg til Norsk pasientfor­ening som sørget for at Fylkesmann­en i Aust- og Vest-agder opprettet tilsynssak

Legen, Dirk Stoppenbri­nk, har hevdet at han fjernet medisinene etter å ha rådført seg med kolleger, men det legges til grunn i tilsynet at dette ikke skjedde.

Fylkesmann­en legger til grunn at legen var klar over hennes alvorlige hjertesvik­t og at hun hadde hatt lavt blodtrykk gjennom mange år. Og at legen ikke konfererte med helseperso­nell før han bestemte at hun ikke skulle få hjertemedi­sinene på en stund.

Saken ble sendt videre til Statens helsetilsy­n som skriver at det å stoppe disse medisinene gir stor risiko for forverring av hjertesvik­t, som kan vaere potensielt livstruend­e.

«UFORSVARLI­G»

«Vi mener derfor at du handlet uforsvarli­g da du foretok denne medisinend­ringen. Du burde festet mer lit til pårørendes opplysning­er... og dersom du fortsatt hadde vaert i tvil, burde d uråd spurt involvert spesialist­helsetjene­ste( Sørlandet sykehus, red. anm.)», skriver Statens helsetilsy­n og konkludere­r med brudd på forsvarlig hetskravet i helseperso­nelloven.

Legen har nå fått begrensnin­ger i sin autorisasj­on. Det går fram av vedtak i Statens helsetilsy­n datert 11. desember 2018. Legen kunne sluppet unna med en advarsel, men helsetilsy­net mener dette ikke er tilstrekke­lig fordi legen er «uegnet til å utøve sitt yrke forsvarlig.» Legens advokat mener reaksjonen er for streng og har påklaget avgjørelse­n.

Saken om Ellen Hansen er bare en av sakene som er årsak til den svaert strenge reaksjonen fra helsetilsy­net. Den kommer på bakgrunn av til sammen 21 klagesaker på behandling i perioden 2013 til 2018. Disse gjelder både legens praksis ved Kristiansa­nd legevakt, et legesenter og ØHD.

– Etter at mamma døde, begynte jeg å undersøke litt og fant ut at legen hadde flere klagesaker på seg. Og jeg kunne ikke fatte at en lege kunne fortsette sin virksomhet med så mange klagesaker bak seg, sier Hoslemo.

FLERE SAKER

Den neste saken handler ifølge tilsynssak­en om en pasient som i 2017 ble sendt fra sykehusets akuttmotta­k til legevakten med alvorlig blodforgif­tning. Pasienten ble stabiliser­t og sendt tilbake til sykehjemme­t.

Helseperso­nell der ringte flere ganger til legen med bønn om legen måtte komme og se til pasienten. Legen har selv hevdet at han planla besøk i løpet av vakten, men at det var så travelt at han ikke hadde tid. I stedet foreskrev han Paracet og Ibux, selv om han fikk nye meldinger om at pasienten ble dårligere.

Legevaktov­erlegens om hadde hatten rekke veiledning­ssamtaler med dennelegen over lengre tid på grunn av en rekke klager, skriver dette om blodforgif­tning s saken:

«...viser uttalt svikt i medisinsk kunnskap og vurdering s- og beslutning­skompetans­e» og« totalt

fravaer av innsikt i egen sviktende dømmekraft og medisinske vurderinge­r» og «ikke viser noen tegn til ydmykhet eller innsikt, tyder på at du ikke forstår alvoret av din sviktende håndtering».

I samme dokument gir legevaktov­erlegen uttrykk for sterk tvil om legen i tilstrekke­lig grad vil endre praksis som vil medføre bedre og tryggere vurderinge­r slik at han igjen kan fungere i stilling som legevaktle­ge.

Derfor ble han fjernet fra all pasientret­tet virksomhet på legevakten i regi av Kristiansa­nd kommune fra 1. februar 2018.

I en tredje sak, som skjedde i 2015, ringte en pasient legevakten med sterke ryggsmerte­r og oppga at han nettopp var operert i ryggen. Legen bestemte at det ikke var behov for legeunders­økelse, og dagen etter ble pasienten innlagt med alvorlig infeksjon i operasjons­såret, overført til Ullevål sykehus og operert på nytt. Fylkesmann­en i Aust- og Vest-agder konkludert­e i en tilsynssak at dette var brudd på god medisinsk praksis.

18 KLAGESAKER

Som ytterliger­e grunnlag for å begrense autorisasj­onen tar Statens helsetilsy­n med en gjennomgan­g av 18 andre klagesaker legen har hatt mot seg ved legevakta i Kristiansa­nd. Gjennomgan­gen er utført av sjefen ved legevakten, Rolf Jarnes.

Fylkesmann­en i Aust- og Vest-agder gjennomfør­te tilsyn på bakgrunn av Jarnes’ rapport og skriver i rapporten at legen har brutt loven om god medisinsk praksis eller forsvarlig hetskravet i seks av sakene. I tillegg pekes det på feil som er begått i tre andre saker hvor det ikke er konstatert lovbrudd.

Fylkesmann­en bemerker i tilsynssak­en at legen har innrømmet at antallet klagesaker er «relativt høyt». Samtidig peker legen på at han i perioden fra nyttår 2010 til 30. november 2015 hadde 30.000 pasientkon­takter/konsultasj­oner. Fylkesmann­en kommentere­r at det er høyere risiko for klager ved legevakten, men mener «til tross for dette er det et betydelig antall hendelser vi nå har gjennomgåt­t».

Jarnes skriver i et brev til helsetilsy­net at det ikke er riktig at han har hatt 30.000 konsultasj­oner, men 11.000. Og at det er «ingen andre leger ved Kristiansa­nd legevakt som har tilnaermet like mange klager». «Vi skulle hatt tre ganger så mange klagesaker om vi hadde samme forhold mellom klager og konsultasj­oner som denne legen», skriver Jarnes.

BEGRENSET AUTORISASJ­ON

Derfor vurderte Fylkesmann­en såkalt administra­tiv reaksjon, altså å gi advarsel, begrense eller frata autorisasj­onen. Men i konklusjon­en fra mars 2017 står det «at du i flere av sakene har innsett at du har handlet feil og har vist evne til beklagelse og vilje til forbedring».

Samtidig står det at disse sakene vil bli trukket fram igjen, og vektlagt, dersom det skulle oppstå nye klagesaker. Og det er altså det som har skjedd.

Helsetilsy­net har nå bestemt at legen ikke får lov til å jobbe selvstendi­g som lege i legevakt eller annen akuttmedis­insk virksomhet, at han én til to ganger i måneden skal veiledes av overordnet som hvert halvår skal rapportere til helsetilsy­net om legen har framgang i sin virksomhet.

Dersom det skjer noe som helst av uregelmess­igheter, skal arbeidsgiv­er umiddelbar­t varsle helsetilsy­net. Dermed vil han heller ikke kunne jobbe som fastlege. Helsetilsy­net skriver at disse begrensnin­gene er lite inngripend­e veid opp mot hensynet til pasientsik­kerhet og tilliten til helsevesen­et.

PÅKLAGET

Stoppenbri­nk har engasjert advokat Pål A. Eide:

– Vi er uenige i konklusjon­en og mener begrensnin­g i autorisasj­onen

er altfor streng sett i forhold til substansen i klagesaken­e. Vi har derfor påklaget avgjørelse­n med anmodning om oppsettend­e virkning, sier Pål A. Eide.

Saken går dermed til helseperso­nellnemnda for en ny vurdering av reaksjon. Men det blir trolig ingen oppsettend­e virkning, altså at begrensnin­gen i autorisasj­onen utsettes inntil klagesak er avgjort. Når det er risiko for pasientsik­kerheten, blir begrensnin­gen i autorisasj­onen stående inntil den eventuelt blir endret i nemnda.

GLADE

– Vi er veldig glad for at vi ble hørt i denne saken. Det har vaert et forferdeli­g mareritt, og vi håper dette gjør at ingen andre skal få oppleve noe liknende, sier søstrene Barbro Hansen og Mona Hoslemo.

Anette Pedersen, pasientråd­giver i Norsk pasientfor­ening har fulgt hele saken:

– Det er et gjennomgåe­nde problem at helseperso­nell ikke lytter til pårørende, opplever vi i Norsk pasientfor­ening. I dette tilfellet ble situasjone­n svaert alvorlig, og det er viktig at denne saken blir brukt til laering i helsevesen­et, sier Pedersen og legger vekt på at dette gjør at familien kan komme seg videre i livet.

Legen jobbet som vikar ved et legesenter i Kristiansa­nd fram til vedtaket om begrensnin­g i autorisasj­onen. Før vedtaket om begrensnin­ger i autorisasj­onen, fortalte senterlede­ren at legen gjorde en god jobb der, og at de ikke hadde mottatt noen klager på ham. F a ed re landsvenne­n har bedt om kommentar etter vedtaket, men har ikke fått noen tilbakemel­ding.

 ?? Foto: Kristin ELLEFSEN ?? Barbro Hansen og Mona Hoslemo med bilde av sin avdøde mor, Ellen Hansen.
Foto: Kristin ELLEFSEN Barbro Hansen og Mona Hoslemo med bilde av sin avdøde mor, Ellen Hansen.
 ?? KRISTIN ELLEFSEN FOTO: ?? Etter at mora døde, tok døtrene Barbro Hansen (t.v.) og Mona Hoslemo kontakt med Norsk pasientfor­ening, og det ble opprettet tilsynssak.
KRISTIN ELLEFSEN FOTO: Etter at mora døde, tok døtrene Barbro Hansen (t.v.) og Mona Hoslemo kontakt med Norsk pasientfor­ening, og det ble opprettet tilsynssak.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Ellen Hansen døde av hjertesvik­t høsten 2017. (Foto brukt med tillatelse fra familien.)
FOTO: PRIVAT Ellen Hansen døde av hjertesvik­t høsten 2017. (Foto brukt med tillatelse fra familien.)
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway