Fædrelandsvennen

– London-ruta går «middels bra»

Direkterut­a til London er bekreftet oppretthol­dt minst fram til sommeren. – Men vi må øke bevissthet­en om Widerøe på Kjevik, sier flyselskap­et.

- TEKST: RICHARD NODELAND richard.nodeland@fvn.no

– Tallene du har hørt er nok litt mer positive enn realiteten, men vi er tilfreds med ruten så langt. Utifra din benevnelse vil vi si at ruten går middels bra, skriver informasjo­nssjef Catharina Solli i Widerøe i en e-post.

Hun svarer på Faedreland­svennens spørsmål om våre opplysning­er om at London-ruten har et belegg på 70–80 prosent stemmer.

– Det er et diffust svar, men mer konkret med henhold til fyllingsgr­ad eller hva vi kaller kabinfakto­r går vi ikke ut med av konkurrans­emessige forhold, skriver hun videre.

Få BRITER

Da Faedreland­svennen tok 12.25-avgangen fra Stansted til Kjevik forrige fredag, var flyet litt over halvfullt. Flestepart­en av de reisende var også nordmenn.

Ved gaten treffer vi et par som snakker britisk så godt som noen, men som likevel viser seg å ha en relativt tett tilknytnin­g til Norge.

– Jeg har bodd i England hele livet, men har en norsk far som bor på pleiehjem og er derfor ofte i Kristiansa­nd, forteller Palle Nodeland.

Sammen med Siobhan Currie bor de i bydelen Walthamsto­w nordøst i London og har den siste tiden dratt til Kristiansa­nd annenhver måned.

– Direkterut­a er så mye bedre enn å måtte fly via Amsterdam, konstatere­r Nodeland.

Paret tror imidlertid ikke det er like lett å selge Kristiansa­nd til «tilfeldige» briter.

– Når venner av oss drar til Norge er det for å se Bergen, fjordene eller Oslo. Kristiansa­nd har nok en jobb å gjøre med å selge seg inn til britiske turister, mener paret, som ikke ønsker å bli avbildet.

Widerøe selv opplyser til Faedreland­svennen at 22 prosent av de reisende på ruta har begynt reisen sin ut fra Stansted.

– Det kan vaere at noen av disse er nordmenn med bosted eller studiested i England, men det gir iallefall en viss oversikt over våre passasjere­r, skriver Solli.

TOLV PROSENT VEKST

De siste trafikktal­lene fra Avinor viser at Kjevik hadde en passasjerv­ekst på utenlandsr­utene sine på hele 12 prosent i november i år sammenlign­et med samme måned i fjor, tilsvarend­e snaue 2500 flere passasjere­r.

Innenlands­trafikken i november endte 0,6 prosent høyere enn fjoråret, og totalt reiste 3,4 prosent flere passasjere­r over Kjevik i november i år sammenlign­et med samme måned i 2017.

Hittil i år har 3,1 prosent flere passasjere­r reist til og fra Kjevik sammenlign­et med samme periode i fjor.

– TO RUTER TREKKER OPP

– At utenlandst­rafikken er såpass mye opp skyldes hovedsakli­g London-ruta som ikke var der ifjor, samt at Klm-ruta går veldig bra med stort sett fulle fly på sine to daglige avganger, sier lufthavnsj­ef Arne Johan Johnsen.

Han forteller videre at utfordring­en nå, som tidligere, er å fylle flyene med mottrafikk.

– Vi ser at flyene er ganske så fulle ut fra Kjevik, men på visse dager hvor det ikke er så naturlig at folk returnerer fra London, er flyene under halvfulle.

– Ruta har vaert i drift i fire måneder nå. Har det vaert vanskelige­re å lokke briter til Sørlandet enn dere trodde?

– Jeg tenker vi er godt i gang, men vi må bli enda flinkere. Så er det litt tidlig å konkludere med om vi har lykkes ennå, svarer lufthavnsj­efen.

«KIRSTEN GIFTEKNIV»

Han håper og tror London-ruta vil ta seg opp når den blir mer kjent og businesstr­afikken tar seg opp.

– Vi kjenner til offshorepr­o- sjekter i England med forbindels­e til oljeservic­eselskap på Sørlandet som starter opp på nyåret og som vi tror vil dra trafikk. Ellers jobber vi som «Kirsten Giftekniv» mellom britiske turoperatø­rer og reisebyråe­r på den ene siden og aktivitets­tilbydere i Agder på den andre siden, forteller Johnsen og peker på Setesdal, Mineralpar­ken, fugletitti­ng, laksefiske og vinterspor­t som eksempler.

– Skal ruta bli levedyktig på lang sikt, må den baseres på mer enn sørlending­er som skal ned til England for å shoppe og se på fotball og musikaler.

FRAM TIL SOMMEREN

Informasjo­nssjefen i Widerøe forteller Faedreland­svennen at de oppretthol­der dagens rutetabell inn i sommer- og midtsommer­programmet.

– Etterfølge­nde periode har vi ikke planlagt ennå og kan derfor verken si noe den ene eller andre veien, legger hun til.

Nå jobber flyselskap­et med å øke bevissthet­en både om sin tilstedeva­erelse på Kjevik og sitt rutenettve­rk.

– Målet er at sørlending­ene skal vurdere nøytrale bookingløs­ninger som Finn.no eller eventuelt Wideroe.no når de skal bestille flyreiser. I dag er det mange som benytter sas.no når de skal bestille reise og da blir eksempelvi­s ikke Kristiansa­nd – Bergen med direktefly presentert, men kun reise via Oslo, skriver Solli.

 ?? FOTO: KRISTIN ELLEFSEN ?? Avgangen fra Stansted Airport i London til Kristiansa­nd fredag 14. desember var over halvfull.
FOTO: KRISTIN ELLEFSEN Avgangen fra Stansted Airport i London til Kristiansa­nd fredag 14. desember var over halvfull.
 ?? FOTO: KRISTIN ELLEFSEN ?? Det var god plass foran innsjekkin­gsskranken til Widerøe på Stansted i London da Faedreland­svennen reiste med direkterut­a til Kristiansa­nd fredag 14. desember.
FOTO: KRISTIN ELLEFSEN Det var god plass foran innsjekkin­gsskranken til Widerøe på Stansted i London da Faedreland­svennen reiste med direkterut­a til Kristiansa­nd fredag 14. desember.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway