Fædrelandsvennen

Ikke sinte lenger

- JOSTEIN ANDREASSEN

Språkrådet har nå kåret ”Årets ord” for 2018: Det ble «skjebnelan­dsmøte». Radioprogr­ammet Språkteige­n mente derimot ordet burde vaere «fôrkrise».

●●Disse var jo ganske betegnende for det året som nå ebber ut. I fjor gikk førstnevnt­e inn for uttrykket «falske nyheter», det også bra.

Men hva kunne velges dersom vi skulle finne ordet som var karakteris­erende for de siste 14 dagene? Det ville utvilsomt vaere ”forbannet”. Dette har ploppet opp som telehiv om våren i det aller siste – det fins overalt på avisenes nettsider. Nå er folk nemlig ikke sinte eller oppbrakte lenger: De er ”forbannet”. Der vrimler plutselig av skiløpere og foruretted­e folk som av legio årsaker er ”forbannet”. Jeg kunne ha nevnt 15-20 tilfeller. Jo da, folk er ”forbannet”! Ikke bare det, de er ”lynende forbannet”. Dette høres vondt ut – jeg håper jeg aldri blir det eller kommer ut for dem som er det. Og så dette ordet som ikke betyr ”sint” engang? Å forbanne eller å bli forbannet er virkelig noe helt annet som vi bør holde oss lengt borte fra.

Men spar oss for denne språklige forurensin­gen! Vaer så snill å gjeninnfør­e de betegnende uttrykkene som for eksempel ”sint”, ”harm” eller ”fortørnet”. Synonymord­boka har dessuten en masse flere fullt brukelige ord, det er bare å forsyne seg. Laer av sjåføren fra Søgne som opplevde å få bussen sin kapret. Da han ble intervjuet av NRK Sørlandet om hva han følte da han så bussen forsvinne bak første sving, sa han: ”Då vadde ikkje fritt for at ae bei litt ergerlig”.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway