Fædrelandsvennen

Redder liv i elbiler med hjelp av ipaden

Ipad og programmer med sentrale opplysning­er om batteripak­ker og strømføren­de kabler er blitt dagligdags­e hjelpemidl­er for redningsma­nnskaper når elbiler er involvert i ulykker.

- TEKST: TOR MJAALAND

– Jeg så med en gang at det var en elbil som var involvert i kollisjone­n, registrert­e at folk var ute, kuttet strømmen og sjekket temperatur­en med varmesøken­de kamera

Det forteller utryknings­leder Stian Moy Holmesland i Kristiansa­ndsregione­n Brann og Redning. Fra brannstasj­onen i Søgne rykket han sammen med kolleger ut til kollisjone­n like før jul i Brennåsen. Der var en elektrisk BMW i3 kraftig ødelagt.

Sammen med ham møter vi utryknings­lederne Trond Busterud og Jarle Danielsen, førstnevnt­e sterkt engasjert i nye utfordring­er forbundet med ulykker i elbiler, Danielsen antagelig den av brannmanns­kapene som har rykket ut på flest alvorlige ulykker i regionen.

– Vil tro jeg har rykket ut til rundt 25 dødsulykke­r siden jeg begynte i brann- og redningstj­enesten, sier Søgne-mannen.

IPADER

Vi møter de tre på brannstasj­onen i Søgne utstyrt med ipad alle tre, ikke brannøks eller brannslang­e. For på ulykkested­et i Brennåsen, der det gikk bra med de involverte, kunne øyenvitner se «brannmann Stian» konsentrer­t om ipaden. Og det var ikke siste nytt på Facebook han var ute etter.

– Vi er blitt helt avhengige av elektronis­ke hjelpemidl­er for å kunne gjøre en optimal jobb på ulykkesste­dene, sier Busterud. Der hvor brannvesen­et tidligere brukte hurtigfrig­jøring med ubegrenset mulighet for klipping og trekking i kjøretøyen­e, må de nå bruke en mer nøyaktig tilnaermin­g der elektronis­ke hjelpemidl­er er helt nødvendig.

REGISTRERI­NGSNUMMER

– Ved hjelp av dataprogra­mmet Crash Recovery System (CRS) får vi vite alt som er viktig om de aktuelle bilene. Vi taster inn bilens registreri­ngsnummer på ipaden og får databilder av bilene der vi ser alle viktige detaljer som hvor batteripak­ken ligger, baerende elementer, airbags, strømføren­de kabler og brytere for å kople ut strømmen, forteller Busterud.

Fra 110-sentralen får de oppgitt registreri­ngsnummer på ulykkesbil­ene allerede under utrykning, taster dette inn og kan forberede seg på å gjøre en best mulig og ikke minst trygg jobb for de involverte og for redningsma­nnskapene.

Kristiansa­ndsregione­n Brann og Redning var tidlig ute med å ta i bruk dette systemet, og de tre utryknings­lederne er ikke i tvil om at de er svaert godt forberedt på alvorlige ulykker, også der elbiler er involvert.

UTFORDRING­ER

Men de er også tydelige på at den raskt økende elbilparke­n byr på nye utfordring­er. Store batteripak­ker, strømføren­de kabler med spenning opp til 1000 volt, høy kortslutni­ngsstrøm og mange ulike sikkerhets­systemer med sterke materialer er virkelighe­ten de møter.

– For eksempel er de store batteripak­kene i elbilene potensielt farlige, og det skal lite til for å forverre situasjone­n på et skadested, forteller Danielsen.

Brann i batteripak­kene kan bety temperatur­er på opp til 1000 grader. Dagens batterier inneholder alle lithium som er svaert reaktivt og brenner med voldsom intensitet.

Ødelegges batteripak­kene, enten i kollisjone­n eller ved at det kuttes i disse under redningsar­beidet, er det stor fare for at brann oppstår.

BRANNTEPPE­R

– Men takket vaere dataprogra­mmet CSR ser vi hvor batteriene ligger plassert i hver enkelt bil og unngår dette, sier Busterud.

Et annet viktig hjelpemidd­el er store brannteppe­r. Også her har Kristiansa­ndsregione­n Brann og Redning vaert offensive og anskaffet slike til Lillesand, Birkenes, Søgne, til hovedstasj­onen i Kristiansa­nd og ett øvingstepp­e.

– I dag står svaert mange biler i underjordi­ske garasjer eller parkerings­hus der en større brann for all del må unngåes. I løpet av få sekunder trekker vi et 23 kilo tungt brannteppe over bilen, og kveler brannen, forteller de tre og er ikke i tvil om at mye positivt har skjedd de senere årene.

FRYKTER IKKE ELBILER

– Det er svaert sjelden vi kommer til ulykkesste­der der folk sitter fastklemt. Bilene kan vaere totalt ødelagt i fronten, men ut av bilen kan folk gå mer eller mindre uskadet, er erfaringen til både Holmesland og Danielsen. Det avgjørende er faktisk om det er gammel eller ny bil.

– Er det en nyere bil som har kollidert, og har fører og passasjere­r tatt setebelten­e riktig på, da går det svaert ofte bra, er de tre utryknings­lederne enige om. Og med dagens verktøy og kompetanse, frykter de heller ikke ulykker med elbiler eller ladbare hybrider.

– Men det krever for eksempel at vi alltid jobber med hansker på som tåler opp til 1000 volt spenning, for å vaere trygge under redningsar­beidet, sier Stian Moy Holmesland.

Vi er blitt helt avhengige av elektronis­ke hjelpemidl­er for å kunne gjøre en optimal jobb på ulykkesste­dene. TROND BUSTERUD,

utryknings­leder

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway