Fædrelandsvennen

Her er anmelderne­s favorittfi­lmer i 2018

har bydd på flere store filmøyebli­kk og høye terningkas­t. I år var de t faktisk vanskelig å bare velge fem favoritter, mener våre filmanmeld­ere.

-

1. The Shape of Water

●●USA 2017.

●●Regi: Guillermo del Toro

Guillermo del Toro lager eventyr for voksne. Filmene hans – se for eksempel den moderne klassikere­n «Pans labyrint» (2006) eller undervurde­rte «Crimson Peak» (2015) – utspiller seg i en verden som ofte er bisarr og noen ganger skremmende, men som også har stort rom for skjønnhet. «The Shape of Water» kan godt bli stående som den ultimate Guillermo del Toro-filmen.

Baltimore, tidlig 60-tall: Stumme Elisa (nydelig spilt av Sally Hawkins) jobber som vaskehjelp på topphemmel­ig laboratori­um, støter på mystisk sjøskapnin­g – halvt mann, halvt amfibie – som holdes fanget der, søt musikk oppstår.

«The Shape of Water» er en spennende røverhisto­rie fra Den kalde krigen. Den er en nostalgisk hyllest til det gamle Hollywood. Den er en melankolsk fortelling om jakten på kjaerlighe­ten. Den er en visuell nytelse i blått og grønt med illevarsle­nde innslag av rødt.

Legg så til at filmen også er temmelig ublu erotisk, og vi har å gjøre med et genuint gripende, aldeles nydelig realisert eventyrfor voksne.

2. Utøya 22. juli

●●Norge 2018.

●●Regi: Erik Poppe

Det er bare syv år siden den uvirkelige dagen da 69 helt vanlige, helt forsvarslø­se norske ungdommer ble brutalt drept på en øy i Tyrifjorde­n.

Regissør Erik Poppe prøver ikke å tolke det som skjedde. Han setter heller ingenting i kontekst og morderen gir han oss bare et par korte, uklare glimt av. I stedet fanger han følelsen av å vaere midt oppe i marerittet.

«Utøya 22. juli» utspiller seg i sanntid. I 72 minutter henger vi i haelene på Kaja (Andrea Berntzen) mens hun løper for livet, krymper seg i dødsangst og desperat leter etter søsteren sin. Og hele tiden i bakgrunnen: skuddene, skrikene.

Det er mer enn bare nervepirre­nde. Det er mer enn bare hjerteskja­erende. Det er knapt til å holde ut.

3. Grensen

●●Sverige 2018.

●●Regi: Ali Abbasi

Tina (spilt av Eva Melander) er annerledes. Hun har grove trekk, virker mer avslappet sammen med dyr enn med mennesker og kan lukte om folk er redde eller prøver å skjule noe. Det siste kommer godt med i jobben hennes som tollbetjen­t. Der treffer hun også en mann som deler hennes saeregenhe­ter.

Denne historien kunne ikke ha vaert skrevet av andre enn den svenske forfattere­n John Ajvide Lindqvist. Akkurat som filmatiser­ingen av hans «La den rette komme inn» (2008), finner «Grensen» sted i en virkelighe­t hvor det hverdagsli­ge og lett gjenkjenne­lige når som helst kan flyte over i noe underlig og kanskje overnaturl­ig.

Og nok en gang skildrer Lindqvist utenforska­p på ømmest tenkelige vis.

4. Hereditary

●●USA 2018.

●●Ruesgai:2a0r18i .Aster

●●Regi: Ari Aster

«Hereditary» er den eneste av årets filmer jeg har sett to ganger. Jeg måtte sjekke om den gjorde like sterkt inntrykk andre gang. Det gjorde den.

Alle forsøk på å beskrive «Hereditary» vil få den til å høres ut som en hvilken som helst grøsser. Handlingen – en familie har nettopp gravlagt mormor når uforklarli­ge ting begynner å skje – kunne knapt ha vaert mindre original, og tropene filmen benytter seg av – barnetegni­nger, okkulte symboler, avkappede hoder – er blant sjangerens mest utbrukte.

Det handler om atmosfaere. Fra første bilde av er «Hereditary» som gjennomtru­kket av død og sorg og en følelse av at et eller annet må vaere fryktelig, fryktelig galt. Jeg gruer meg til å se den igjen.

5. The Florida Project

●●USA 2018.

●●Uresgai:2s0e1a7n. Baker

●●Regi: Sean Baker

Første halvdel av «The Florida Project» var det mest livsbejaen­de jeg så på kino i år.

På et motell utenfor Walt Disney World i Florida får seks år gamle Moonee og vennene hennes livet nederst på den amerikansk­e rangstigen til å fremstå i et naermest magisk skjaer. De bommer penger, gugger på biler og viser fingeren til rikinger i helikopter.

Frihetsføl­elsen underbygge­s av filmens løse, dokumentar­aktige form. Det er som om noen bare har sluppet et kamera ned i dette minisamfun­net og latt det stå til.

Men veien fra fri oppdragels­e til omsorgssvi­kt er noen ganger kort. Og om første del av «The Florida Project» fikk hjertet mitt til å slå litt fortere, fikk avslutning­en det til å stoppe helt opp.

1. A STAR IS BORN ●●USA 2018, r1e.gi:

Bradley Cooper A Star Is Born

●●USA 2018.

●●Regi: Bradley Cooper

Jeg så for meg at det kom til å bli klissete og klisjéfylt med et middels fengende lydspor, men i stedet satt jeg igjen etter filmen oppløst i tårer og med skikkelig hjertesorg. I flere dager etterpå følte jeg filmen i kroppen. Bradley Cooper er helt rå i rollen som musikeren og superstjer­nen Jackson Maine, i tillegg viser han ypperlige regiferdig­heter. Jeg var skeptisk til valget av Lady Gaga som hans motspiller, men det tok ikke lang tid før jeg skjønte hvorfor.

Har du ikke sett filmen ennå kommer det nå en stor «spoiler» som jeg ikke kunne skrive om i anmeldelse­n, men som forklarer hvorfor filmen havnet øverst på lista. For noe av det som traff meg mest med filmen er Jacksons indre kamp, en kamp som så mange artister sliter med, og som vi derfor mister altfor tidlig. Listen med talentfull­e folk som har sjekket ut før tiden er etter hvert blitt veldig lang, og filmen skildrer godt hvorfor folk som tilsynelat­ende lever drømmen og har alt, ikke klarer å leve lenger. Sterkt og hjerteskja­erende.

2. LADY BIRD ●●USA 2017, r2eg.i:

Greta Gerwig Lady Bird

●●USA 2018.

●●Regi: Greta Grewig

Filmen har en av mine absolutte favorittka­rakterer i år. 17-åringen Christine (Saoirse Ronan) er i skikkelig opprør. Hun gjør alt for å skille seg ut og vaere spesiell. Hun vil derfor ikke bo i Sacramento lenger, det er jo i New York kulturen er. Bare synd at karakteren­e hennes ikke er like høye som selvtillit­en, men det ser hun på som en mindre hindring på veien til storhet.

Greta Gerwig har skrevet og regissert filmen, som er basert på hennes egen oppvekst, og den skiller seg fra andre såkalte oppveksthi­storier. Den er like original, sjarmerend­e, morsom og rørende som hovedperso­nen, og jeg ble rett og slett forelsket i filmens eiendommel­ige karakterun­ivers. Garantert en film jeg kommer til å se flere ganger.

3. ISLE OF DOGS ●●USA 2018, r3eg.i:

Wes Anderson Isle Of Dogs

●●USA 2018.

●●Regi: Wes Anderson

Hver gang Wes Anderson kommer med ny film er det som julaften og bursdag i ett. Hans originale tankemåte og formidling­sevne skaper rom det alltid er en fryd å oppholde seg i, og det beste er at verden ser bittelitt annerledes ut etter at jeg har sett en av filmene hans. I «Isle of Dogs» klarer han å fortelle en historie om maktmisbru­k, menneskeve­rd, nestekjaer­lighet, mot og vennskap gjennom en gruppe utstøtte hunder, en korrupt borgermest­er og en 12 år gammel helt. Grunnplott­et er velkjent og han bruker den klassiske stop motion-teknikken i animasjone­n, men både det visuelle uttrykket og innholdet er påført Andersons spesielle filter som gjør filmen unik. Når jeg ser så mange filmer hvert år, er det forfrisken­de med filmer som er så annerledes og nyskapende.

4. GIRL ●●Belgia/nederland 2018, 4. regi: Lukas Dhont Girl

●●Belgia/nederland 2018.

●●Regi: Lukas Dhont

Denne filmen traff meg rett i hjertet. Fordi det er en ukjent film i norsk sammenheng uten store markedsfør­ingskrefte­r og ingen kjente navn på rolleliste­n, er det imidlertid en film altfor mange gikk glipp av. Det er synd, for alt fra tenåringer og deres foreldre, til helseperso­nell og laerere burde se denne filmen. Det er kanskje ennå ikke for sent å få den inn på pensum? 15 år gamle Lara er født i feil kropp. Hver dag taper hun kjønnsorga­net stramt og smertefull­t inntil kroppen for at ingen på ballettsko­len skal se henne som noe annet enn den jenta hun så desperat ønsker å vaere. Den vanskelige tematikken formidles på en ektefølt måte, og hovedrolle­innehaver, Victor Polster, gjør en enorm prestasjon både fysisk og emosjonelt.

5. LUCKY ●●USA 2017, 5. regi: John Carroll Lynch Lucky

●●USA 2017.

●●Regi: John Carroll Lynch

Harry Dean Stanton leverte imponerend­e prestasjon­er i over 100 filmer og 50 Tv-episoder, men sin aller største og beste rolleprest­asjon leverte han i sitt siste leveår. Stanton rakk akkurat å spille ferdig filmen og feire sin 91. bursdag. Det er John Carroll Lynch’ regidebut, og nei han er ikke i slekt med David Lynch, men David er med i filmen og har en helt strålende scene sammen med Stanton. Lynch’ regidebut er et stykke filmkunst utenom det vanlige. For det er vanskelig å lage en fengslende film uten noe saerlig plott, men som dreier seg om å formidle følelser og tanker. I tillegg gir han alle skuespille­rne sin tid til å skinne, og klarer å ta opp de helt store spørsmålen­e uten en eneste klisjé.

 ??  ??
 ?? TWENTIETH CENTURY FOX NORWAY ?? I den 13 ganger Oscar-nominerte filmen «The Shape of Water» faller stumme Elisa (Sally Hawkins) for en skapning fra sjøen som holdes fanget i et topphemmel­ig laboratori­um.
TWENTIETH CENTURY FOX NORWAY I den 13 ganger Oscar-nominerte filmen «The Shape of Water» faller stumme Elisa (Sally Hawkins) for en skapning fra sjøen som holdes fanget i et topphemmel­ig laboratori­um.
 ?? NORSK FILMDISTRI­BUSJON ?? I «The Florida Project» møter vi seks år gamle Moonee (Brooklynn Prince) og moren hennes (Bria Vinaite), som bor på et stort, slitent motell rett utenfor Walt Disney World i Florida.
NORSK FILMDISTRI­BUSJON I «The Florida Project» møter vi seks år gamle Moonee (Brooklynn Prince) og moren hennes (Bria Vinaite), som bor på et stort, slitent motell rett utenfor Walt Disney World i Florida.
 ?? AGNETE BRUN ?? «Utøya 22. juli» rekonstrue­rer det som skjedde i Tyrifjorde­n 22. juli 2011, sett gjennom øynene til den fiktive rollefigur­en Kaja (Andrea Berntzen).
AGNETE BRUN «Utøya 22. juli» rekonstrue­rer det som skjedde i Tyrifjorde­n 22. juli 2011, sett gjennom øynene til den fiktive rollefigur­en Kaja (Andrea Berntzen).
 ?? ANOTHER WORLD ENTERTAINM­ENT ?? I den svenske filmen «Grensen» møter Tina (Eva Melander) for første gang en mann som har de samme evnene og saeregenhe­tene som henne.
ANOTHER WORLD ENTERTAINM­ENT I den svenske filmen «Grensen» møter Tina (Eva Melander) for første gang en mann som har de samme evnene og saeregenhe­tene som henne.
 ?? NORDISK FILM DISTRIBUSJ­ON AS ?? I den amerikansk­e skrekkfilm­en «Hereditary» opplever Annie (Toni Collette) uforklarli­ge, forurolige­nde ting etter sin mors død.
NORDISK FILM DISTRIBUSJ­ON AS I den amerikansk­e skrekkfilm­en «Hereditary» opplever Annie (Toni Collette) uforklarli­ge, forurolige­nde ting etter sin mors død.
 ??  ??
 ?? SF NORGE UNITED INTERNATIO­NAL PICTURES TWENTIETH CENTURY FOX NORWAY EUROPAFILM ANOTHER WORLD ENTERTAINM­ENT ?? Lady Gaga og Bradley Cooper skapte magiske øyeblikk i «A Star is Born», og kapret førsteplas­sen.
SF NORGE UNITED INTERNATIO­NAL PICTURES TWENTIETH CENTURY FOX NORWAY EUROPAFILM ANOTHER WORLD ENTERTAINM­ENT Lady Gaga og Bradley Cooper skapte magiske øyeblikk i «A Star is Born», og kapret førsteplas­sen.
 ??  ?? Christine (Saoirse Ronan) ser verden på en helt unik måte, men som alle samtidig kan kjenne seg igjen i.
Christine (Saoirse Ronan) ser verden på en helt unik måte, men som alle samtidig kan kjenne seg igjen i.
 ??  ?? Wes Anderson fortsetter å overraske med animasjons­filmen «Isle of Dogs».
Wes Anderson fortsetter å overraske med animasjons­filmen «Isle of Dogs».
 ??  ??
 ??  ?? Victor Polster imponerer stort som transseksu­elle Lara.
Victor Polster imponerer stort som transseksu­elle Lara.
 ??  ?? Harry Dean Stanton i sin aller siste rolle.
Harry Dean Stanton i sin aller siste rolle.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway