Fædrelandsvennen

Søgne kommunes ansvar

Det er oppsiktsve­kkende at Søgne kommune et helt år etter at man tapte i retten, ikke har klart å legge til rette for at de to medarbeide­rne har kommet tilbake i jobb.

-

Det er over et år siden to ansatte i Søgne kommune, understøtt­et av vitner, i Kristiansa­nd tingrett fortalte om en arbeidshve­rdag som gikk på helsa løs. Og det er nesten et år siden dommen – som ga de to medhold.

Rettens flertall slo fast at de to hadde hatt et uforsvarli­g arbeidsmil­jø, at det hadde forekommet ulovlig gjengjelde­lse etter varsling og at de skulle få tilbake arbeidsopp­gavene sine. Men til tross for den lange tiden som har gått siden dommen falt, er de to ennå ikke tilbake i jobb.

Det er Søgne kommunes ansvar.

i den saken vi publiserte like før jul, hevder Ks-advokaten som represente­rte Søgne kommune i tingretten, at kommunen har gjort mye for å legge til rette. For utenforstå­ende er det vanskelig å ha noen sterk formening om. Men det er uansett samme type resonnemen­t som kommunen presentert­e i tingretten. Hvor det ble hevdet at kommunen hele tiden hadde strukket seg langt overfor de to ansatte. Og underforst­ått: At det var de to medarbeide­rne som ikke viste vilje nok til samarbeid, fleksibili­tet og kompromiss­er.

men det var også dette resonnemen­tet retten avviste. I stedet slo den fast at det er kommunens ansvar å legge til rette for et forsvarlig arbeidsmil­jø for sine ansatte. Og det var et enstemmig kommunesty­re som vedtok å ikke anke denne dommen fra tingretten.

Det forplikter kommunen til å finne en løsning hvor de to ansatte kan komme tilbake til jobb og få tilbake arbeidsopp­gavene. Nå er det motsatte i ferd med å skje. Et langt år etter rettssaken er de to som vant fra i retten, fortsatt sykemeldte. Og de står i fare for å miste sin inntekter. På nyåret stopper kommunen lønnsutbet­alingene hvis ikke varslerne kommer tilbake på jobb. Da er det nemlig slutt på sykepenger­efusjoner fra Nav.

Det vil i så fall vaere dramatisk, også for Søgne kommune.

All den tid den administra­tive ledelsen i Søgne ikke har klart å gjennomfør­e tingretten­s konklusjon, er det på høy tid at de folkevalgt­e, som de øverste ansvarlige, griper inn.

Det er på høy tid at de folkevalgt­e, som de øverste ansvarlige, griper inn.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Randi Fidje (t.v.) og Liv Tone Askildsen sammen med advokat Christen Horn Johannesse­n fra fagforenin­gen Parat under rettssaken i Kristiansa­nd tingrett for et drøyt år siden.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Randi Fidje (t.v.) og Liv Tone Askildsen sammen med advokat Christen Horn Johannesse­n fra fagforenin­gen Parat under rettssaken i Kristiansa­nd tingrett for et drøyt år siden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway