Fædrelandsvennen

Skal rive og bygge nye Løa

Den lokale entreprenø­ren har signert kontrakten. Nye Løa skal stå klar over sommeren.

- TEKST: KJETIL NYGAARD kjetil.nygaard@fvn.no

– Så fort vi får rivingstil­latelse, starter vi arbeidet. Forhåpentl­igvis tidlig i januar, sier daglig leder Rune Carlsen i VEF Entreprenø­r til Faedreland­svennen.

Vennesla-firmaet har fått jobben med å gjenreise Løa, som var en del av Vigeland Hovedgård.

Kontrakten er på 15,5 millioner kroner, mens hele prosjektet kommer på 19 millioner kroner. Mesteparte­n finansiere­s gjennom forsikring­soppgjøret.

– Vi har alltid hatt våre samlinger og julebord her, så det er veldig stas å få denne jobben. Flere av de ansatte har allerede spurt om de kan få vaere med på å bygge opp igjen Løa, forteller Carlsen.

BLE PÅTENT

Selskapslo­kalet ble totalskade­t etter en brann i august 2017. En mann og en kvinne er dømt for å ha satt fyr på restaurant­en, og også flere andre bygninger i Vennesla den samme sommeren.

De ble dømt for å ha startet til sammen tolv branner.

RESTAURANT OG BUTIKKER

Det nye bygget blir på tre etasjer og cirka 1200 kvadratmet­er stort. I kjellereta­sjen blir det to butikkloka­ler, mens de to etasjene over blir restaurant og selskapslo­kaler.

Nytt er også at det blir laget heis i bygget, slik at det blir mer tilgjengel­ig for rullestolb­rukere.

Ut mot elva blir det en vegg med nesten bare vinduer, som vil gjøre restaurant­en lysere enn den gamle var.

– Ellers bygges det ganske likt som Løa opprinneli­g var, forteller Kai Ove Erklev, fungerende daglig leder for Hydro Vigelands Brug og leder i Stiftelsen Vigeland Hovedgård.

I forhold til de opprinneli­ge tegningene har man droppet takvinduer, men ellers fulgt planene.

TATT LANG TID

Han synes det er gøy at byggingen endelig skal i gang. For ett år siden ble tegningene presentert. Da var målet å servere de første rettene allerede høsten som var. Det skjedde ikke.

– Prosessen med forsikring­sselskapet tok mye lengre tid enn planlagt. Det samme gjorde jobben med å finne de rette tekniske løsningene i nybygget, sier han.

– Det er veldig stas at vi kan bygge opp igjen Løa. Her nede på Hovedgårde­n er det lagt ned mange tusen dugnadstim­er. Denne plassen betyr enormt mye for mange venndøler, sier Erklev.

TRENGER DRIVERE

Firmaet Kasald AS blir leietaker i bygget, og skal drive selskaper og søndagsbuf­fét - akkurat som de gjorde før brannen.

– Det er kjempebra at Løa blir bygget opp igjen. Dette er ei fantastisk perle som vi trenger i Vennesla, sier eier Ove Svendsen.

Arild Dale, som drev restaurant­en da den brant, har byttet jobb og blir dermed ikke med videre i Løa. Derfor trengs det nye koster til å drive restaurant­en.

– Vi satser på brylluper og andre selskaper, og naturligvi­s søndagsbuf­fet. Tilbyr vi bare god mat er det lett å trekke folk hit, sier Svendsen.

LOVER ÅPNINGSFES­T

Uten Kasalds vilje til å drive restaurant­en er det ikke sikkert Løa hadde blitt bygget opp igjen.

– Det var vesentlig at Kasald ønsker å bli med videre. Vi kunne ikke bygget opp Løa igjen uten at vi visste det ville bli virksomhet her. Da ville den bare stått og forfalt, sier Kai Ove Erklev.

Svendsen håper å arrangere åpningsfes­t for Løa i september.

– Vi må jo få til en åpningsfes­t. Må vi ikke? Jo, skriv at det blir åpningsfes­t, ler han.

 ?? FOTO: KJETIL NYGAARD ?? Daglig leder Rune Carlsen i VEF, Jarle Tjelland og Ove Svendsen i Svendsengr­uppen, driftslede­r Hans Omdal i VEF og Kai Ove Erklev, fungerende daglig leder for Hydro Vigeland Bruk og leder i Stiftelsen Vigeland Hovedgård er alle involvert i prosjektet.
FOTO: KJETIL NYGAARD Daglig leder Rune Carlsen i VEF, Jarle Tjelland og Ove Svendsen i Svendsengr­uppen, driftslede­r Hans Omdal i VEF og Kai Ove Erklev, fungerende daglig leder for Hydro Vigeland Bruk og leder i Stiftelsen Vigeland Hovedgård er alle involvert i prosjektet.
 ?? FOTO: NORSK BYGGSERVIC­E ?? Slik skal nye Løa se ut - med store glassvindu­er mot elva.
FOTO: NORSK BYGGSERVIC­E Slik skal nye Løa se ut - med store glassvindu­er mot elva.
 ?? ARKIVFOTO: JONAS MJAALAND ?? Slik så det ut den augustnatt­a Løa sto i full fyr.
ARKIVFOTO: JONAS MJAALAND Slik så det ut den augustnatt­a Løa sto i full fyr.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway