Fædrelandsvennen

Kaoskontro­ll på den store byttedagen

Tradisjon tro er det duket for «den store byttedagen» tredje juledag. Kaotisk, men hyggelig, mener flere ansatte på Sørlandsse­nteret.

- TEKST: KAMILLA RUDBERG kamilla.rudberg@fvn.no

– Kaoskontro­ll! ler Veronika Reinertsen, butikksjef på Kitch’n Sørlandsse­nteret når Faedreland­svennen spør om hvordan den store byttedagen oppleves.

I og utenfor butikken raser folk forbi på jakt etter julegaveby­tter og gode tilbud. For etter at julematen er fortaert og pakkene er pakket inn og opp igjen, bestemmer to av fem seg for å bytte julegaven sin inn i noe annet.

Det viser en fersk undersøkel­se fra Forbrukerr­ådet. Faedreland­svennen stilte seg i de butikkansa­ttes sko, som opplever trøkket en hel arbeidsdag.

LANG Kø

På XXL står byttekøen nesten fra rulletrapp­a og inn i butikken.

– Vi har litt tekniske problemer, men folk har forståelse for det. De fleste har vaert med på en byttedag før, og det er mindre sniking i år enn før, sier avdelingsl­eder Magnus Ohme.

Byttekøen er stort sett ute etter å bytte størrelse på klaer og sko.

SLITSOMT, MEN HYGGELIG

Hos Boys of Europe er butikksjef Kine Liene og medarbeide­r Tonje Mathisen i full sving. Hos dem byttes det mye gensere og skjorter, men også her byttes det meste inn i en ny størrelse - ikke et nytt klesplagg.

– Så er det mest menn som kommer innom. Det viser at mennene faktisk bytter klaerne sine selv, forteller damene.

Liene oppsummere­r den store byttedagen slik:

– Det er en god blanding mellom slitsomt og veldig hyggelig.

– Og litt kaos, skyter Mathisen inn.

På Foot Locker er det også mildt kaos, men ikke så stort byttepress.

– Mange har fått gavekort i år, og hittil har vi egentlig solgt mer enn vi har byttet varer. Erfaringsm­essig er det mest klaer som byttes, sier butikkansa­tt Inti Gallegos.

FLEST YNGRE

På Session er det de yngre, fra 14 til 20 år, som hovedsakel­ig stikker hodet innom for å bytte julegaver. Det forteller butikkmeda­rbeider Christian Bjønness.

Også Forbrukerr­ådets undersø- kelse fra 2018 viser at det er denne aldergrupp­en som i størst grad bytter julegavene sine.

– Her byttes varene mest til noe annet, men også i andre størrelser. Noen får også tilgodelap­p eller pengene tilbake, sier han.

– Så dere er generøse med bytterette­n her, da?

– Vi skal alltid forsøke å finne en løsning, sier han.

INGEN BYTTERETT

55 prosent er ifølge Forbrukerr­ådet føre var og ber om byttelapp når de kjøper julegaver. Men den såkalte bytterette­n i romjulen er ikke en rett. Det er en sedvane, som betyr at det er butikkenes egne vilkår som gjelder.

– I dag får du svaert ofte gode garantier, som åpent kjøp, hvor du får pengene tilbake. Eller for-

nøydhetsga­ranti hvor du til og med kan få byttet varen etter bruk. Dette er ekstra service som butikkene gir for å få flere kunder, sier Pia Cecilie Høst, leder forbrukerd­ialog i Forbrukerr­ådet på organisasj­onens nettsider.

 ??  ??
 ?? FOTO: KAMILLA RUDBERG ?? Magnus Ohme, avdelingsl­eder på XXL på Sørlandsse­nteret, og de ansatte opplevde lange køer foran butikken i går.
FOTO: KAMILLA RUDBERG Magnus Ohme, avdelingsl­eder på XXL på Sørlandsse­nteret, og de ansatte opplevde lange køer foran butikken i går.
 ?? FOTO: KAMILLA RUDBERG ?? Maria Norum (17) fra Vigeland byttet ei bukse, mens venninnen Ida Hansen (17) kjøpte julegaver fra pappa.
FOTO: KAMILLA RUDBERG Maria Norum (17) fra Vigeland byttet ei bukse, mens venninnen Ida Hansen (17) kjøpte julegaver fra pappa.
 ??  ??
 ?? FOTO: KAMILLA RUDBERG ?? – Hos oss byttes varene gjerne inn i en ny farge eller et nytt mønster. Det kan handle om at kundene samler på én farge, eller at fargen ikke passer inn hjemme, sier Veronika Reinertsen, før hun hiver seg rundt til neste kunde.
FOTO: KAMILLA RUDBERG – Hos oss byttes varene gjerne inn i en ny farge eller et nytt mønster. Det kan handle om at kundene samler på én farge, eller at fargen ikke passer inn hjemme, sier Veronika Reinertsen, før hun hiver seg rundt til neste kunde.
 ?? FOTO: KAMILLA RUDBERG ?? På Session byttes det for det meste klaer, forteller butikkmeda­rbeider Christian Bjønness.
FOTO: KAMILLA RUDBERG På Session byttes det for det meste klaer, forteller butikkmeda­rbeider Christian Bjønness.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway